Bricolage
Aktiviteiten in het zeepreventorium
Zeepreventorium
Home » La vie au préventorium » Bricolage
Vroeger was de enige uitlaatklep van je creativiteit de verschillende optredens in de pas gebouwde Tritonzaal.
In de zes jaar dat ik in het zeepreventorium heb gezeten heb ik tweemaal moeten optreden voor een publiek.

Tandis que les pappies et les mammies devaient entretenir le terrain, les enfants étaient également mis à la tâche.
J'ai du faire deux fois une représentation à la salle Triton.

Bricolage

Waar is deze tweede foto genomen?

In Allergia

Je me souviens très bien du bricolage au préventorium. Cele n'avait pas la même importance que le sport, mais quand même...

Il y avait une salle de bricolage dans la galerie est (qui est devenu local d'ergothérapie, question de faire plus chic). Lors d'une visite en 2006, le local d'ergothérapie était situé dans une des grandes salles du pavillon médical (là où il y avait la classe d'infirmerie de madame Petit).

Au début, chaque section avait cinq dortoirs, puis le cinquième dortoir a été transformé en salle de jeux et de bricolage (en fourre-tout pour être précis).

Les Beach Boys avaient un local de photographie et Allergia. Il était vrai qu'ils étaient des "Grands-Garçons".

N'oublions pas les dessins sur pratiquement tous les murs, cela faisait partie du programme thérapeutique.

Als ontspanning hadden we "bricolage". Het was niet zo opvallend als het sporten, maar was nochtans aanwezig. De bricolagezaal was in de oost-galerie gelegen. Nadien hebben ze er een "ergotherapielokaal" van gemaakt, kwestie van een geleerd woord te gebruiken en subsidies binnen te rijven. Bij een bezoek in 2006 zat de ergotherapielokaal in één van de grote kamers in het midden van de Hélio-Marin.

Iedere sektie had vijf slaapzalen. Nadien werd de vijfde slaapzaal omgebouwd tot speelzaal en bricolageruimte (eigenlijk een rommelkot).

De Beach Boys hadden een doka (donkere kamer) en Allergia.

En vergeten wij niet de kindertekeningen, dat eigenlijk deel uitmaakte van onze behandeling —“het spelende kind”— zoals vermeld in de film Het huis in de duinen.

Bij de ontspanning hoorde ook de hoeve. Het was een hele eer op de hoeve te mogen werken; je hoefde dan geen sport te doen. Het was wel redelijk zwaar werk: hokken van de konijnen en cavia's (of hamsters?) opruimen en proper maken, het oud voedsel gaan afhalen aan de keuken (wat stonken die bakken toch altijd zo!). Het was waarschijnlijk de bedoeling dat de hoeve zelfbedruipend zou worden, en daarom werden er ook varkens gekweekt, want de keuken produceerde toch wel echt veel afval (etensresten van 500 kinderen en een honderdtal pappies en mammies). De hoeve is daarom zelfs een onafhankelijke vzw geworden: Zeewinde.

De grotere kinderen werden ingezet voor talrijke bouwprojecten: Allergia en Funny Girl om de twee belangrijkste te noemen. Daarom begon het dak van de Allergia al na een paar maanden te lekken en moest er beroep gedaan worden op externe krachten om het gebouw af te werken.

Le travail à la ferme faisait aussi partie de notre détente. Ceux qui travaillaient à la ferme avait un statut sécial en ce sens qu'il pouvaient travailler à la ferme pendant que les autres allaient faire du sport. Le travail à la ferme était assez conséquent: nettoyer les cages des lapins, cobayes et/ou hamsters et aller chercher les déchets à la cuisine dans de grands bacs en plastique. Cette nourriture puait! Il y a même eu des cochons à la ferme, le but était de les vendre et ainsi de réaliser un peti gain, car la cuisine produisait beaucoup de déchets, qui étaient autrement perdus. La ferme était même une asbl séparée: Zeewinde.

Les plus grands étaient utilisés pour toutes les tâches, par exemple la construction de l'Allergia et de Funny Girl (et c'est pour cela que le toit de l'Allergia a commencé à fuir au bout de quelques mois et qu'il a fallu faire appel à des professionels pour terminer le travail).

20.01.2010 - 12:35:07 Goossens Guido
Foto met donkere jongen in is Karani Alexis (hopelijk goed gespeld) vermoedelijk een Zaïrese jongen was van de groep Copins. Sprak nog jaren later met hem toen geen intern meer en woonde toen in Brussel.
Hij vertelde toen mij dat hij niet meer werd geaccepteerd in zijn dorp omdat hij bij blanken was geweest voor verzorging. Ik spreek hier nog wel van de jaren 1970.
Jongen rechts een vriendelijke en brave jongen op foto was ook van de Copins de anderen misschien ook doch het is lang geleden.

Code à introduire

In te geven kode