Allergia
Salle des fêtes puis classes de dessin
Zeepreventorium
Home » La vie au préventorium » Allergia
Home » Diverse instellingen » Allergia
L'Allergia “tait la salle des fêtes des “Grands Garçons” (les filles avaient “Funny Girl” derrière le pavillon médical où elles résidaient), puis cela est devenu une salle de dessin.

Allergia was de feestzaal van de “Grands Garçons”. Meisjes hadden hun eigen feestzaal achter het medisch paviljoen: “Funny Girl”. Dit gebouw behoort nu aan de school.

Allergia

Inhuldiging "Allergia" mei 1964

19.01.2007 - 22:23:24frans
Als ik me niet vergis is de persoon die officieel de "Allergia" inhuldigde de toenmalige Minister van Nationale Opvoeding de heer Renaat Van Elslande.
Wat heb ik het geluk om over verschillende bronnen fotomateriaal te mogen beschikken. Je hebt eerst de officiele foto's rechts gemaakt tijdens de inhuldiging van de feestzaal "Allergia" in mei 1964. Deze zaal bestaat nog steeds.

Maar dan heb je foto's van de bouw zelf, en dit geeft wel een ander, meer persoonlijk beeld van de mensen die bij het initiatief betrokken zijn geweest. Je ziet heel goed de verschillende loopgrachten in de duinen (duinencross!). Tegenwoordig zijn er geen duidelijk gemarkeerde doorgangen meer; alles is begroeing geworden.

De foto's hierboven zijn afkomstig van Jaak Mahieu. De feestzaal op de bunker werd in augustus 1963 gebouwd. De oorspronkelijke bedoeling was er een kunstatelier van te maken. Een paar jaren later wordt het gebouw uitgebreid met een voorste stuk dat door de school gebruikt zal worden: van de bunker is daardoor niets meer te zien.

Quelle chance que j'ai de disposer de plusieurs sources pour mes photos. J'ai premièrement accès aux photos officielles à droite (ouverture solennelle de la salle de fête "Allergia") qui existe toujours, mais aussi aux photos prises par des enfants ou des moniteurs de l'époque (en 1963 c'était juste la première année des pappies et des mammies). Les photos au centre de la page sont de Jaak Mahieu.

De foto hieronder van de bouw van allergia is opmerkelijk: om te beginnen zijn de foto's van het zeepreventorium zelf allemaal in zwart/wit. Ook zie je niet de tritonzaal links (dat een jaar later gebouwd ging worden), noch de Franck Pourcel-klassen rechts. Enkel de vertrekken van de Beach Boys (toen: "Grand-Garçons") in het midden van het beeld zijn goed zichtbaar. Het bio-meteostation dat in twee bunkers gebouwd werd bestond toen nog niet. Via de doorgang aan de zijkant van Allergia kon je gemakkelijk tot aan hjet meteostation (er werden trappen voorzien voor de persoon die de metingen ging verrichten, meestal was dat een leraar).

Cette photo de la construction de la salle des fêtes Allergia est exceptionelle. Les photos en provenance du prévent même sont toutes en noir et blanc. Pas encore de salle Triton en 1963 (elle sera construite en 1964 et mise en service en 1965), ni de classes Franck Pourcel. Seul les quartiers d'habitation des beach boys sont visibles au centre à l'arrière-plan de l'image. La station bio-météorologique construite dans deux bunkers n'existait pas encore. Via un escalier qui passait à l'est de l'Allergia, il était possible d'arriver à la station. C'était généralement un professeur qui était assigné pour effectuer les mesures.

Peu de temps après la construction de l'Allergia, on y ajoute une seconde partie qui sera utilisé par l'école pour les classes de dessin. Le bunker sur lequel le batiment a été construit n'est plus visible. Le batiment est actuellement encore utilisé par les classes pour des cours de dessin.

11.02.2007 - 20:42:43 frans
Marc,
de groep "Grand Garçons" is 'Copains' geworden, wat er voor de Beach-Boys was kan ik me niet herinneren

Code à introduire

In te geven kode