Fernand Alexander
negatieve punten
Zeepreventorium
Home » Bekende mensen » Fernand Alexander » Negatieve punten

Negati(e)f

35 ans plus tard, on se souvient avec émotion de la vie au prévent. Evidemment, ce sont les souvenirs les plus positifs qui sont restés en mémoire.

Lors de mes contact avec des anciens employés, on ne manque pas de me signaler qu'Alexander était un tyran. Cela revient dans presque chaque conversation, comme un leitmotif.

Ook voor het personeel (en dus ook voor de mammies en de pappies) was niet alles koek en ei. Bij contacten met oude werknemers wordt mij keer op keer verteld dat Alexander een tyran was. Zelfs na 30 jaar blijft dat duidelijk op de maag van sommigen liggen.

Le préventorium des années 1970 était un huis clos, une autarcie avec ses rites propres qui n'avaient de signification qu'au prévent: lever un, deux, ou trois doigts au réfectoire si tu désirais une portion supplémentaire de patates, de sauce ou de légumes.
L'éducation était donnée par des pappies et des mammies qui n'étaient pas toujours à la hauteur de la tâche. Ils étaient des étudiants à l'école du HISS.
A lire les courriels d'anciens du prévent, je remarque que certains ont du suivre des traitements psychologiques suite à leur séjour au prévent. Certains se sont suicidés; était-ce la faute du prévent?

Pour moi, l'éducation au prévent était idéale. Cela a du bon d'être laid et de ne donc pas faire l'objet d'amitiés particulières de la part de certains pappies dérangés du ciboulot. Ce n'est qu'après, quand j'ai été dans une école normale, que je me suis rendu compte des nombreux points positifs du prévent.

Het leven in het zeepreventorium was een gesloten circuit, een autarchie. Je had weinig contacten met de buitenwereld, en wat je er leerde had weinig nut eenmaal buiten de instelling (bijvoorbeeld één, twee of drie vingers in de lucht steken als je een extra portie patat, saus of groente wou). Als je het preventorium verliet, was je een rare vogel geworden (voor zover het nog niet het geval was vòòr je opname).

De opvoeding door de pappies en mammies was niet optimaal. In onze huidige maatschappij zou zoiets niet meer mogelijk zijn. De opvoeders waren studenten aan de HISS, en of ze goed of slecht waren, dat wist je maar op het einde van de cyclus, als ze hun examens moesten afleggen. Wie goed was kreeg een job buiten het prevent en die zag je niet meer terug, wie slecht was mocht zijn jaar overdoen (en wij mochten de mislukte opvoeder nogmaals meemaken). De examenstress bij de opvoeders in spé sijpelde waarschijnlijk ook door bij de kinderen.
Er was geen screening van de pappies en mammies. Lelijk zijn heeft blijkbaar zijn voordelen, want ik werd nooit het slachtoffer van een amitié particulière.

Het preventorium was een experimenteer-labo en wij waren de laboratoriumratten. Niet ieder uitprobeersel was noodzakelijk negatief, maar ik kan bijvoorbeeld de tekenklassen vermelden (hierdoenzeniks) die eind jaren '60 in de duinen gebouwd werden en al een paar jaar later niet meer gebruikt werden (de muren ervan werden een tijd als contestatiemuur gebruikt). Dit gebouw is nu totaal afgebroken.

Wat eigenlijk positief aan het preventorium was heb ik op m'n eigen geleerd (zelfstandig kunnen werken, respect voor de anderen) zonder feitelijke inbreng van het prevent. Ik had evengoed een psychopaat kunnen worden (misschien ben ik nu een schizofrene psychopaat) Ze zouden mij beter niet meer toelaten binnen de omheining van het zeepreventorium!

27.10.2009 - 12:25:50 Alann De Vuyst
Het missen van mijn ouders, een warme thuis hebben 'lekker bij de stoof' in de winter. Geen bezoek voor de eerste 3 maanden, vond ik een psychologische marteling. Het moeten dragen van ondergoed en uniform van de instelling.

De collectieve straffen -rennen door wind, zand en regen van een kilometer op het strand in de winter-door de docenten/opvoeders, hun gebrek aan ervaring met kinderen.


20.10.2012 - 15:47:28 vandermeersch myriam
Ik ben opgelucht dat ik het hier nu eens van iemand anders lees. In mijn talrijke nachtmerrie achteraf herinner ik me het zeepreventorium als een strafkamp.
Het begon al toen ik toekwam, 6 jaar was ik toen. Iemand zei me toen, we gaan eens naar je kleren kijken en toen ik terugkwam waren mijn ouders zomaar vertrokken zonder afscheid. Dat was beter zo vonden ze.
Ook de talrijke straffen, bij het niet goed marcheren, links rechts... moesten we met de armen omhoog staan tot we niet meer konden. Ook het reinigen van de oren was een echte marteling. Het eten, ik kan nog altijd geen pap eten. De groet aan de vlag, komaan ...
Zelf uw bed maken, als het niet perfect was, herbeginnen
Ik plaste daar iedere nacht in mijn bed van de schrik, en werd er iedere morgen voor uitgelachten door de leiding.
De grootste marteling vond ik het zwemmen, eerst een paar keer over de keien lopen met de handen op het hoofd. Dan op de rand vh zwembad gaan zitten en we moesten ons laten achterover vallen, ik durfde dat niet, en werd prompt in het zwembad geduwd. Ik had nog nooit in mijn leven een zwembad gezien.
Ik had de indruk dat de mamies er plezier in hadden ons zoveel mogelijk te pesten.
Jammer genoeg heb ik geen enkele leuke herinnering aan die tijd. spijtig, want er moeten toch ook leuke momenten geweest zijn ? Alles werd je afgenomen, mijn cadeautjes die ik kreeg voor mijn eerste communien, die nam de mammie mee naar huis.
of toch één goeie herinnering, mijn leerkracht ik denk dat ze mevrouw Van Damme heette, ik mocht op haar schoot zitten en ze troosste me als ik toch zo'n heimwee had naar huis.
OK, ja ik was de jongste van zes kinderen en waarschijnlijk verwend omdat ik veel ziek was. Maar die praktijken die daar gebeurden daar heb ik het tot vandaag nog altijd moeilijk mee. Ik heb mezelf gezworen als mijn kinderen astma zouden hebben ik ze dit nooit zou aandoen .
...

Code à introduire

In te geven kode