François Glorieux
Optredens voor de kinderen
Zeepreventorium
Home » La vie au préventorium » François Glorieux
Home » Bekende mensen » François Glorieux

François Glorieux


Van alle mensen die in het zeepreventorium opgetreden hebben, is François Glorieux diegene die het meest indruk gemaakt heeft. In tegenstelling tot anderen gaf hij geen concert voor de "grote mensen", maar voor de kinderen. Een andere bekende vedette die dit ook deed was Adamo (en natuurlijk ook Nonkel Bob, maar de kinderen, dat was zijn 'core business').

Hij speelde klassieke muziek op de piano maar improviseerde ook voor de kinderen. Wij zaten geboeid op de kussens (de scholen hadden rechthoekige kussens, de Tritonzaal parallelepipedumvormige exemplaren (kijk op de foto als je niet weet wat dit woord wilt zeggen)). Hij is ook te zien in de film van Jean Mil Het huis in de duinen.

parallelepipedumvormige kussens

des coussins de forme parallélépipèdique

De toutes les personnes qui sont venues jouer pour nous, je me rappellerai surtout de François Glorieux. Il a fait grande impression parmi les enfants, car au lieu de jouer pour les "grandes personnes", il jouait pour nous, les enfants. Un autre artiste de la même période qui est venu jouer pour les enfants était Adamo.

Il jouait des morceaux classiques au piano et inprovisait toutes sortes de mélodies. Nous étions assis sur des coussins (l'école avait des coussins rectangulaires, la salle Triton des coussins de forme parallélépipèdique (si, si, c'est comme ça que cela s'écrit)). Il joue aussi dans le film de Jean Mil La maison dans les dunes. Les photos datent du 8 mai 1970 et du 28 octobre 1970.

François Glorieux was zeer begaan met het leven van de patienten, en er is een correspondentie ontstaan tussen de kinderen en de componist. Zijn inzet beperkte zich niet tot een eenmalige concert in de Tritonzaal.

Hij was zeer bekend in de franstalige landen. Zijn "mouvements" werd voor het Ballet van de XX eeuw van Maurice Béjart gecomponeerd, en hij componeerde ook voor andere dansensembles.

François Glorieux ne s'est pas limité à quelques concerts pour le enfants, mais il a aussi entretenu un correspondance avec les groupes d'enfants.

Il était très connu et son concert "mouvements" a été crée pour le Ballet du XX siècle de Maurice Béjart. Il a aussi composé pour d'autres ensembles.

Onderaan heb je een fragment uit uit “Een leven voor de muziek”, de biografie van François Glorieux waarin het zeepreventorium aan bod komt.

Un extrait de la biographie de François Glorieux “Une vie pour la musique” où le Préventorium Marin est cité:

François Glorieux a joué de nombreuses fois bénévolement pour les enfants du Préventorium du Coq-sur-Mer, tout comme Adamo et Gilbert Bécaud. Le public se compose de patients et de quelques journalistes. Dans le brouhaha des enfants, il remarque un anfant qui ne réagit pas et reste prostré. "je ne peux pas être heureux, car je ne serais plus présent au concert suivant", répond l'enfant. Et en effet, le patient décède quelques semaines plus tard. Ce n'est pas par manque de moyens, mais il s'agit d'une maladie incurable.

Un journaliste écrira:

Il s'agit d'un jeu entre les enfants et le magicien du piano. Que dois-je jouer pour vous? -Un éléphant amoureux d'une souris! répond une filette. François Glorieux dessine un portrait des protagonistes et termine avec une valse amoureuse. -Une puce en fuite devant une pantouffle! Une farandole rocambolesque qui se termine par un fortissimo final. Le concert de François Glorieux dure plus d'une heure et aucun récital n'a autant fait rire les spectateurs. Son auditoire ne le laisse pas partir. Le docteur Alexander rassure tout le monde: Si vous le voulez, il reviendra bientôt -Oui, oui, oui! crient les enfants.

De cette même époque date un disque 33 tours où François Glorieux improvise sur des thèmes des Beatles (“à la manière de Chopin, Bach,...”). L'enregistrement qui date du début des années 1970 est nettoyé numériquement et transformé en MP-3 avec Audacity.

23.03.2011 - 20:14:27 Jean-Pierre Dubois
Maandag was ik een namiddag te gast bij François Glorieux. We praatten over vroeger en hij haalde herinneringen op aan zijn vriend Dr Alexander met zijn onafscheidelijke hond Baron. Als Baron niet te bespeuren was, was Dr Alexander ook niet in de buurt. Tenzij die ene keer dat de wereldbekende musicus niet zomaar voor villa Kos wou voorbijrijden en besloot de hoofdarts te gaan groeten. 'De voordeur stond op een kier maar dokter Alexander was niet in huis. Plots hoorde ik Baron die luidruchtig van de trap kwam aangehold. Die hond kende mij maar al te goed en hij stond altijd met zijn twee voorpoten recht op mij aan... Een zware loebas. Ik vroeg hem waar de baas was en met zijn muil wees hij in de richting van het lange gebouw. Dokter Alexander was in het Zeepreventorium toen ik besloot hem nog eens onverwacht te bezoeken' vertelde François Glorieux mij alsof het gisteren gebeurde...

Ik verklap hier niet alles over mijn bezoek en de drie uur gesprek (waarvan 90 minuten video-opnames). Ik maak immers voor de reünie een nieuwe dvd-documentaire waarin vedetten zoals musici en zangers zullen vertellen wat ze ooit in en voor het Zeepreventorium deden.

François Glorieux is springlevend én nog heel actief. Hij verraste mij met vele vertellingen en getuigenissen over zijn benefietoptredens in de oude Tritonzaal. Met veel genoegen speelde hij verscheidene improvisaties op zijn vleugelpiano in zijn woonkamer. Toen ik hem tot slot vroeg of hij kon en wou vertolken wat anciens voelen als ze na zoveel jaren afwezigheid weer het Zeepreventorium terugzien en daar lot- en leeftijdgenoten, dokters, leerkrachten, opvoeders... ontmoeten. 'Met veel genoegen wil ik dat doen. Laten we met zo een stukje besluiten' antwoordde de pianist, componist en dirigent die in 2011 maar liefst 55 jaar muziekcarrière viert, én daarvoor in oktober 2011 zal gevierd worden in zijn geboortestad Kortrijk en elders in ons land. Hij draaide meteen zijn hoofd naar zijn 'beste vriend, de piano' en hij improviseerde minutenlang een ontroerend stuk pianospel.

Ik stel hem voor of we dat stukje ook een titel geven. Ik denk zelf aan iets als 'Emotional horizons' of 'Endless Horizons' (voor een keer een Engelse titel in dit Belgenland zodat iedereen tevreden blijft). Waarom een titel met 'Horizons'?

Omdat de horizon wordt verlegd; omdat een reünie en een (her)ontdekking van deze feiten en hoofdrolspelers in het juiste, volledige en door hen aangevuld 'perspectief' toont en bewijst dat het hier echt wel om meer dan losse anekdotes gaat.

De musicus vertelde voor mijn camera ook hoe hij Dr Alexander en het ZPM in al hun facetten leerde kennen...

Waarschijnlijk lukt het om nog meer musici en zangers te overtuigen mee te werken met een bijdrage voor mijn dvd-documentaire. De eerste voorstelling zal plaatsvinden tijdens de reünie in het Zeepreventorium.

Met die geweldige bijdrage van François Glorieux is het voor mij nu al heel geslaagd.

04.04.2011 - 00:50:48 Jean-Pierre Dubois/Science Press
Alvast een stukje uit mijn opnames met François Glorieux. Lees ook mijn uitleg over zijn improvisatiekunst met de piano.

http://vimeo.com/21888427

09.04.2011 - 23:44:08 Jean-Pierre Dubois/Science Press
Soms toon ik stukjes uit mijn journalistieke dvd-documentaires op www.vimeo.com/sciencepress (weliswaar zo goed als mogelijk beschermd tegen kopiëren of op andere webstekken plaatsen).

Nog voor de anciensdag werk ik een nieuwe dvd-documentaire af met portretten van mensen die
optraden in of voor het Zeepreventorium. De veelzijdige en wereldbekende musicus François Glorieux
was de eerste die met zichtbaar genoegen heeft meegewerkt aan mijn video-opnames.

Omwille van technische redenen, heb ik de vorige url (webstekadres met een stukje) geannuleerd en
hem vervangen door deze: http://www.vimeo.com/22174977

Een verbeterd adres met mijn slotopname met François Glorieux, die vertolkt met welke gevoelens
anciens hun Zeepreventorium bezoeken. Lees ook mijn tekst onder die opname want ze bevat uitleg over zijn sublieme improvisatiekunst. Het was een geweldig iets om maar liefst 90 minuten gesprek en pianomuziek met hem op te nemen. We praatten over zijn herinneringen aan zijn improvisatieoptredens in het Zeepreventorium. Daarover kunt u hier meer foto's bekijken.

20.12.2013 - 16:51:21 Marc Doigny
URL's blijken niet meer te werken: gebruik enkel deze url: http://vimeo.com/sciencepress

20.12.2013 - 19:47:46 Jean-Pierre Dubois / Science Press vzw
Dat is juist. Ik laat de stukjes niet oneindig lang online staan.

Voor films die ik produceer, zet ik slechts korte stukjes in onze Vimeo.
Later zullen daar ook trailers in verschijnen. Soms publiceer ik fragmenten op Vimeo
met de concrete URL in een van mijn weekbladartikels. Zoals gisteren bij mijn stuk
over de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke. Ook bij bepaalde medische artikels
die ik in weekbladen publiceer, bied ik soms een stuk uit mijn interview op Vimeo aan.
Aanvullend en multimediaal.

Code à introduire

In te geven kode