Dokter Hilde Franckx
Hoofdgeneesheer van het Zeepreventorium
Zeepreventorium
Home » Historique » Hilde Franckx
Home » Bekende mensen » Hilde Franckx
Le docteur Hilde Franckx était le docteur (pédiatre) principal du préventorium après le décès d'Alexander. Elle a maintenant pris sa pension bien méritée.

Dokter Hilde Franckx was de hoofdgeneesheer van het Zeepreventorium na de dood van Alexander. Nu geniet ze van een welverdiende rust.

Hilde Franckx


A-magazine 12 juli 1976:
"Hartelijk proficiat aan juffrouw Hilde FRANCKX, die meerdere malen stage deed in onze medische diensten en in juni laatsleden promoveerde tot dokter in de geneeskunde"


A-magazine 3 september 1976:
"Heel wat nieuwe gezichten (of oude bekenden) werden tewerkgesteld in onze instelling vanaf 1 september.
Wij vernoemen ze graag en heten hen hartelijk welkom:
Dr. Hilde FRANCKX voor een periode van een maand"

Le docteur Hilde Franckx a remplacé le professeur Fernand Alexander à la tête du préventorium (après un interlude d'une année pendant laquelle le docteur Patrick Debode a servi d'intérimaire). Pourtant Hilde Franckx n'est pas une inconnue au prévent, comme le signale les extraits de A-magazine, le journal interne du préventorium. Maintenant, elle est nettement plus longtemps au prévent que ce que l'entrefilet ne laissait prévoir: "engagée pour une période d'un mois".

Dokter Hilde Franckx heeft professor Fernand Alexander opgevolgd aan het hoofd van het zeepreventorium, na een intermezzo van een jaar, toen dokter Patrick Debode de interim deed. Nochtans is Hilde Francks geen onbekende in het zeepreventorium, als bewijs een paar knipsels uit A-magazine, het intern weekblad van het zeepreventorium. Ondertussen is ze al veel langer werkzaam in het zeepreventorium dan "voor een periode van een maand".


Dr. Hilde Franckx samen met Dhr. Gerrit Vonck, de beheerder

Dokter Alexander was de bedelmonnik bij uitstek, maar je zal Hilde Francks eveneens zien opduiken op Sprookjesnachten en andere aktiviteiten die geld voor de kinderen van het zeepreventorium moeten opbrengen.

Van de mediageile Alexander heb ik natuurlijk heelwat meer fotomateriaal dan van de altijd gehaaste Hilde Franckx. De fotografen hebben geen tijd om de ontspanderknop in te drukken, de dokter is al weer weg.


Dokter Hilde Franckx komt plots te voorschijn
naar aanleiding van het bezoek van Princes Paola in 1985

Ondertussen is Hilde Franckx barones geworden, en dit op 4 juli 2001 (toevallig samen met Salvatore Adamo en Will Tura, beide goed bekend in het zeepreventorium, maar die hebben het enkel geschopt tot ridder).

C'est grâce au docteur Hilde Francks que le prévent a viré sa cuti, d'un centre pour enfants asthmatiques vers un centre médical professionel. Deux tendances se dessinent: les maladies chroniques (la mucoviscidose étant la plus emblématique —des enfants atteints de muco étaient déjà pris en charge pendant une période limitée (années 1975...)) et le traitement de l'obésité.

Si le préventorium a perdu de son aura de centre expérimental, il en a gagné en sérieux. Le traitement des enfants n'est plus limité à la kinésie, le sport et la natation, mais englobe un programme complet. Le préventorium essaie de se donner une image plus médicale et technique que dans les années 1970.

Samen met André Viaene (voetballer bij de club van het zeepreventorium in de jaren '70, en later Public Relations)
en Francis Asaert, de onverwoerstbare boy scout (eerst hoofd-pappie later verzamelaar (vzw. t Hamsterke))

28.12.2008 - 12:06:23 gloria anigina woko
allo de jeroms ik gaat bji na op bezoek komen ik weg nu 46kilos ik doe mij beste thuise doe en kus naar a de meijsches va de jeroms bealft de niew om da ik ken ze kiet

30.12.2008 - 11:42:53 Ilse
Dokter Hilde Franckx kent haar vak als dokter en uitstekend voor het bestuur van een groot instituut.
Echter op menselijk vlak, ondanks haar eeuwige lach,komt ze heel wat tekort.
Gelukkig werkt dokter Ravenschot er niet meer. Een dokter die met een sigaar in de mond een longpatiënte, die een astma-aanval had, onderzocht was toch echt van de pot gerukt.
Het PMS al jaren verbonden aan het Zeepreventorium zit vastgeroest in een lokaal waar ze patiënten aan psychologische tests onderworpen en elk kind met een longaandoening één of ander afwijkende psychische ziekte toekennen.
Als je geen psychische afwijking hebt dan krijg je er wel één!
Neen het is een eiland op zich waar niet bepaald een open cultuur bestaat en een nogal dictoraal regime.
M'n vergeet daar dat het geen strafinstelling is maar wel een instelling voor zieke kinderen met diverse aandoeningen.
De politiek en de sponsors krijgen echter enkel het mooie plaatje te zien van hun infrastructuur en de verzorging echter niet van de menselijke warmte die kinderen nodig hebben op die leeftijd.
Hopelijk is er al wat veranderd maar hier en daar duiken er toch nog berichten op van misnoegde kinderen die geen gehoor vinden voor hun problematiek.

31.12.2008 - 20:25:55 Marc Doigny
@Ilse,
Er is veel veranderd in het zeepreventorium!
Met de nieuwe gebouwen probeert men juist te werken in kleinere gemeenschappen, en niet meer in grote groepen. Het is echter wel zo dat het zeepreventorium vast zit aan een zeer strikt budget, en extra's voor de kinderen zijn enkel mogelijk dankzij de steun van de sympathisanten, bijvoorbeeld binnen Prevent Spaarders. Dokter Hilde Franckx moet schipperen tussen de eisen van de BNVT (het overkoepelend orgaan), de wettelijke bepalingen inzake verzorgingsinstellingen en vragen van de kinderen. Veel dingen die vroeger mogelijk waren zijn nu niet meer mogelijk: het mag niet meer, ten gevolge van de ene of andere wet.

27.07.2010 - 20:59:16 Danny Caes
Ik kan mis zijn, maar ik schijn mij nog steeds een mevrouw te herinneren die mogelijks dezelfde zou kunnen zijn als de dame die hierboven is beschreven en gefotografeerd. Ze had gitzwart halflang haar, en had daarmee een nogal "mysterieus" en "serieus" voorkomen (een bijzonder "duister" charisma). Gedurende dat jaar dat ik daar in 't zeepreventorium was (halfweg 1973 tot halfweg 1974) had ik ze slechts enkele keren gezien, en dacht dat het een soort vervangende onderwijzeres was. Ik zag ze wel eens staan praten met een andere onderwijzeres die eveneens een bijzonder effekt op mij had, te danken (of te wijten?) aan haar knalgele lange nylon-regenjas die ze steeds aan had (gemaakt van een bijzonder dunne en zéér glanzende polyamide stof, die golvend met de wind mee bewoog). P.S.: "insiders" die evenals ik sinds hun kindertijd weten wat het is om allerlei "rare sensaties" gewaar te worden als ze dit soort dunne glanzende polyamide stof zien meebewegen met de wind, hoef ik dus niet verder uit te leggen hoe de daardoor opgewekte (en zéér belastende) Tantalus-kwelling aanvoelt. In Nederland, Duitsland, Rusland (en nog een aantal landen, zelfs tot in Zuid Amerika) kent men deze sensatie maar al te goed, maar hier in Belgie durft men daar niet echt voor uit te komen (wat zitten wij hier toch in een achterlijk land op dat gebied!).
Bon, in ieder geval bracht de eerder vernoemde dame met het gitzwarte haar mij enigzins "van de wijs" (ik vond het een speciaal type), maar ondervond ook dat ze zo afstandelijk als iets was (misschien was het haar "academisch-getinte" uitstraling?).

Danny het Suske (nummer 3010) en Jerommeke (nummer 302)
In 't ZPM vanaf voorjaar 1973 t.e.m. diezelfde periode in 1974

Code à introduire

In te geven kode