Diverse aandoeningen
Behandelde chronische ziektes - maladies traitées
Zeepreventorium
Home » Behandelingen - Traitements » Diverse

Diverse aandoeningen


Artikel over allergie en astma
met citaat van Dr. Hilde Franckx

Allergie, eczema en huidziekten

Een allergie is een overmatige reaktie van het lichaam op bepaalde stoffen. Dit kan een voedselallergie zijn, en het kan ook astma tot gevolg hebben. Eczema is een allergie dat invloed heeft op de huid. Bij de behandeling van huidziektes zijn baden in zeewater (thalassotherapie) blijkbaar bijzonder effektief. Daarom is er nog altijd een kleine zwemkom in gebruik voor therapeutische doeleinden (terwijl het grote zwembad in de kelder niet meer in gebruik is). Na het bad wordt de huid ingevreven met een vette zalf (in mijn tijd was dit een stinkende boel, je kon eczema-patiëntjes van op afstand rieken!)

Bij de behandeling van allergische huidziekten gaat men eerst lokale antibiotica gebruiken; de aangetaste huid kan besmet zijn met bacteriën en virussen. Nadien past met een behandeling toe met bijvoorbeeld corticoïden toe om de ontsteking tegen te houden. Allergie kan vermeden worden als men weet welke produkten allergeen zijn bij een patient. In het begin van de behandeling zal men een voeding samenstellen dat geen kleurstoffen, conserveermiddelen en andere kritische produkten bevat. Door middel van allergietests (een kleine hoeveelheid allergeen wordt onder de huid ingespoten) kan men de stoffen achterhalen waarvoor de patiënt gevoelig is.

Bepaalde huidziekten zoals dermatitis, xerosis, psoriasis en ichtyosis hebben geen allergisch component, maar worden door erfelijke factoren bepaald. Contact met allergenen (en stress) kan het ziektebeeld verslechteren. Psoriasis is een auto-immuunziekte (zoals bijvoorbeeld arthritis en de ziekte van Crohn): het lichaam vecht tegen zichzelf. Bij erstige vormen moet overwogen worden cyclosporine te geven (dit is een middel dat de afweerreaktie van het lichaam verminderd: het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt na een transplantatie).

Chronisch Vermoeidheidsyndroom (CVS)

Men weet eigenlijk niet precies wat de oorzaak van deze ziekte is. De ziekte wordt dan ook hoofdzakelijk bepaald door wat ze niet is: het is geen vermoeidheid dat veroorzaakt wordt door ziekte (multiple sclerose, kanker, infecties, bijwerking van geneesmiddelen, blootstelling aan toxische stoffen). Men spreekt ook enkel van CVS als de symptomen blijvend zijn (minstens een 6-tal maanden) en niet verminderen na een rustperiode.

Overgang tussen ziekenhuis en familiekring

Het Zeepreventorium is ook een erkend centrum voor de opvang van premature babies en van kinderen met brandwonden. Het zeepreventorium vormt een tussenschakel tussen het hospitaal en het gezin: bij hun genezingsproces komt er een ogenblik dat de kinderen het ziekenhuis mogen verlaten, maar dat ze nog medische verzorging nodig hebben. Het zeepreventorium kan alles bieden: medische verzorging, natuurlijk, maar ook kleine leefgroepen, aangepaste (sport)aktiviteiten en schoolopvang.

Meer en meer ernstige kinderziektes worden in het Zeepreventorium behandeld. De instelling is minder en minder een kinderkolonie en meer en meer een soort ziekenhuis (vooral merkbaar in de nieuwe gebouwen). De Solvay-gebouwen herbergen nog steeds de obesitas-kinderen.

Code à introduire

In te geven kode