Obesitas - adipositas
een input-output probleem
Zeepreventorium
Home » Behandelingen - Traitements » Obesitas

Obesitas AKA adipositas


You are what you eat!
Tegenwoordig is het straatbeeld van het zeepreventorium een groep zwaarlijvige kinderen die op de sportvelden oefeningen doen. Dit is in de laatste jaren nog meer het geval, nu dat de andere pathologiŽn naar de nieuwe gebouwen verhuisd zijn en hoofdzakelijk de obesitas patiŽnten in het hoofdgebouw verblijven.

Het zeepreventorium mag slecht een 200-tal kinderen behandelen. In de jaren '70 was het totaal verschillend: hoe meer kinderen hoe beter (lees:meer centen die naar het zeepreventorium vloeien). Waarom worden er dan zoveel kinderen met obesitas opgenomen, als het totaal aantal patienten beperkt is tot 200?

Obesitas wordt tegenwoordig als ziekte aangezien. De gevolgen van overmatig gewicht kunnen ernstig zijn, de voornaamste zijnde zuikerziekte (diabetes). Diabetes type II kan je krijgen door te rijk voedsel te eten (de alvleesklier kan niet meer voldoende insuline aanmaken om de suikerspiegel onder controle te houden). Veel vet in het lichaam blokkeert tevens de werking van insuline (insulineresistentie) en beide effekten versterken elkaar. Vroeger werd diabetes type II ouderdomsdiabetes genoemd omdat deze ziekte vooral bij oudere mensen optrad. Bij oudere mensen is het "normaal" dat de alvleesklier minder goed gaat werken, bij kinderen niet. De gevolgen van diabetes kunnen ernstig zijn: wonden die moeilijk of niet meer genezen, blindheid, hartfalen, nierfalen,… Eigenlijk zijn het allemaal kwalen die normaal enkel bij oude mensen optreden.

In extreme gevallen kan obesitas levensbedreigend worden (morbide obesitas). Omdat het aantal patienten dat opgenomen kan worden beperkt is, worden enkel de meest zieke kinderen in het centrum aanvaard.

Vroeger organiseerde het zeepreventorium zelfs kampen (een programma over een dergelijke kamp in Engeland was recent nog te zien op televisie), maar sinds 2000 mag dat niet meer want het zeepreventorium is een "MPC" geworden, een medisch pediatrisch centrum. De hokjesmentaliteit heeft het weer gehaald.


Wij onderbreken even deze tekst voor een korte reklame voor de MacDonalds

02.02.2009 - 14:06:01 alex
hij is egt bol

02.02.2009 - 15:56:34 Marc Doigny
Hij kan egt niet schrijven

Mijn teksten te brutaal?

ik walg en kots van al die vette kinderen met een grote muil en totaal geen zelfdiscipline

Deze bijdrage verscheen in een vooraanstaand nederlands tijdschrift, De Telegraaf (nederlanders hebben doorgaans allemaal een "grote muil", dat ze vet zijn of niet)

Als anciens van het Zeepreventorium (jaren 1960-1980) de instelling bezoeken, dan zijn zij geschrokt dat het zeepreventorium tegenwoordig vooral kinderen met obesitas behandelen. We zien obesitas niet als ziekte, maar als het gevolg van een ongezonde levenstijl. Teveel snoep, frisdrank, vet gefrituurd eten,...

En kom niet af met te zeggen dat obesitas een erfelijke ziekte (omdat de ouders ook te dik zijn). Dit is gewoon een teken dat ook de ouders ongezond eten.

Je wiilt niet weten hoeveel kilometer je moet lopen om de caloriŽn van ťťn vette hamburger te neutraliseren. Het is daarom gemakkelijker te letten op je voeding.

  • Ban alle suikers en frisdrank. Er zitten genoeg natuurlijke suikers in je voeding. Koolhydraten neem je op als volkoren brood, rijst, groenten. Het voordeel is dat de voedingsstoffen traag verteerd worden. je hebt daarom geen suikerpiek in je bloed (met extra productie van insuline om de bloedspiegel weer op peil te krijgen, met als gevolg een hongergevoel twee uur later).
  • Geen gefrituurde maaltijden, deze vetten zijn zeer ongezond. Geen frieten, geen snacks, bitterballen,... Eenmaal op een gezond gewicht mag je eens per week naar de fritkot gaan.
  • Beperk de hoeveelheid vlees (maximaal 100gr/dag aan geprepareerd vlees zoals amťricain, worst, hamburgers, salami, patť,...). Vooral varkensvlees is te mijden. Je mag wat meer gevogelte eten.
  • Vervang een paar vleesmaaltijden in de week door vis (vette vis is gezond omdat de vetten van het "goede" soort zijn).
  • Probeer alle soorten groenten en fruit. Aardappelen zijn een groente zoals een andere: je moet geen aardappelen eten bij iedere maaltijd. Als je bepaalde groenten niet lust, probeer ze dan in gekookte vorm.

Een input-output probleem: de input

Terwijl de kinderen in het zeepreventorium verblijven, zouden de ouders ook heropgevoed moeten worden zodat ze tenminste weten hoe je een gezonde maaltijd moet klaarmaken, anders heeft de opname van hun kind weinig zin. Men heeft het altijd over verplichte inburgeringscursussen voor allochtone kinderen, maar men zou veel beter opvoedingscursussen voor autochtone ouders verplichten. "Het is de schuld van de maatschappij" wordt er maar al te vaak gezegd. Inderdaad, moeder en vader moeten werken en komen pas 's avonds thuis, als zoon of dochter al een paar zakken chips binnengewerkt heeft. De opvoeding van het kind wordt dan doorgeschoven naar de school, terwijl dat niet haar funktie is. Enkel in het preventorium wordt deze opvoedkundige taak tijdelijk overgenomen.

Als je kinderen wilt hebben, zorg er dan voor dat je ze degelijk kan opvoeden! Wat is er belangrijker: een dure auto, een kast van een villa met een enorme tuin en beide ouders die moeten werken om de schulden af te betalen, of een kleine auto (met 40 pk haal je ook de maximumsnelheid), een rijhuis en kinderen die gelukkig zijn dat ze thuis opgevangen worden door papa of mama? Ik vrees dat de meeste ouders liever met een dure BMW pronken, dan ervoor zorgen dat hun kinderen gezond opgroeien...


Foto: Proximus Foundation
Het zeepreventorium heeft goed begrepen dat bij het oplossen van het obesitas-probleem bij de kinderen de ouders eveneens betrokken partij moeten zijn. Een speciale keuken werd opgericht dankzij de steun van de Proximus Foundation en de Apothekersvereniging van Kortrijk en omliggende. Kinderen en ouders leren hoe ze voedzame en gezonde maaltijden kunnen bereiden. Deze keuken is gelegen in "gebouw C", het oostelijk deel van het hoofdgebouw.

Kinderen moeten opnieuw soep leren eten! Daardoor krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Groenten hebben het bijkomend voordeel dat ze traag verteren, waardoor je niet opnieuw honger krijgt na een paar uurtjes. Bereide maaltijden en snacks zijn al chemisch "voorverteerd", waardoor ze sneller opgenomen worden door het lichaam, en waardoor je binnen een paar uu opnieuw honger krijgt. Slim gezien van de fast-food bedrijven!

Ann Tanghe

Ann Tanghe is de drijvende kracht achter het obesitas-team van het zeepreventorium. Een grondig artikel verscheen in Karaat: Obesitas: wellicht het grootste gezondheidsprobleem in de ontwikkelde wereld.

Waarom is alles zo ingewikkeld?

Er worden suikers toegevoegd aan alles wat we eten. Natuurlijk zit er suiker in gebak en taartjes, maar ook in voedingswaren waarvan je niet zou vermoeden dat ze toegevoegde zuikers zouden bevatten (bijvoorbeeld gefrituurde kipfilets "kippets"). Onze smaakpapillen zijn ondertussen zo misvormd dat we suiker nodig hebben (we zijn als het ware verslaafd aan de zoete smaak van suiker).
Nochtans is er een alternatief voor het suiker. Een produkt dat natuurlijk is, niet de nadelige effekten heeft van kunstmatige zoetstoffen (aspartaam en dergelijke), stabiel is, zelfs op hoge temperaturen (het voedsel kan gekookt worden) en geen energie levert. Dit produkt is stevioside. Waarom mag het niet gebruikt worden? In Zuid-Amerikaanse landen (land van oorsprong van de plant dat stevioside levert) en in Japan wordt het al langer gebruikt zonder nadelige gevolgen. Misschien heeft dit te maken met de machtige europese suikerindustrie: van aspartaam en cyclamaat zijn deze groot-industrieŽlen niet bang (aspartaam en cyclamaat zijn zeer slechte suikervervangers die het monopolie van de suikerproducenten niet kunnen doorbreken), wel van stevioside. U leest er meer over in deze bijdrage over stevioside van wetenschapsjournalist Jean-Pierre Dubois - Science Press (ZPM-ancien van 1972 tot en met juni 1974, en daarna jaarlijkse bezoeker tot op heden; ook voor persconferenties en symposia).

Waarom is alles zo ingewikkeld? —de vraag had ook anders geformuleerd kunnen worden: waarom is de gezondheid van onze kinderen zo onbelangrijk?

Obesitas: een input-output probleem: de output

"Papier hier!" Wie in het zeepreventorium is geweest in de jaren '70 herinnert zich moeiteloos de wekelijkse ophaalrondes rond de gebouwen en in de duinen. Iedere sektie kreeg een plastiek zak, en we werden verplicht de rommel op te ruimen. Als er weinig rommel lag rond de gebouwen, dan gingen we het strand en de duinen opruimen. Dit is de beste manier om je kinderen op te voeden. Beweging is gezond, en zorgt dat je calorieŽn verbrandt. Je zal wel kilo's afval mogen oprapen om een honderdtal calorie kwijt te spelen!

25.03.2009 - 13:29:47 annelies
hallo ik maak een eind werk over obesitas en had graag wat informatie gekregen over velschillende dieeten
en nog alle andere dingen over obesitas mijn email is annelies_vannestje@hotmail.com danku bij voorbaat

25.03.2009 - 13:35:16 Marc Doigny
Hello Annelies,
Je kan contact opnemen met het zeepreventorium: info@zeepreventorium.be en zij zullen je in verbinding brengen met de juiste persoon.

Code ŗ introduire

In te geven kode