La démolition du Pavillon Médical
De afbraak van het Medisch Paviljoen
Pavillon médical
Home » Hélio-Marin » Afbraak - démolition (II)

Afbraak - démolition (II)


Afbraak deel I

Restauratieproject Oud militair hospitaal Oostende

Had het niet anders gekund? Een voorbeeld is het oude militair hospitaal aan de koninklijke baan aan de ingang van Oostende. Dit complex zal volledig omgebouwd worden van militaire instelling (met grote hospitaal-ruimtes) naar een complex van appartementsgebouwen. Slechts een klein deel van het complex zal afgebroken worden (voornamelijk om de bodem te saneren): de muren van de gebouwen zijn zeker niet zo stevig en dik als die van het medisch paviljoen. Als zoiets kan voor een hospitaal, waarom dan niet voor het instituut Hélio-Marin? Met de administratieve diensten in ruimere kamers op het derde verdiep, de medische diensten op het tweede verdiep, de leefruimten op het eerste (zodat de kinderen gemakkelijk buiten kunnen spelen) en het gerenoveerde zwembad + kinesie op de gelijkvloer. Maar ja, nu is het een beetje te laat...

19.11.2006 - 23:27:40 JPD
Architectuur en zeker renovatiearchitectuur hangt af van de juiste mensen op het juiste ogenblik, en dan hebben we het nog niet over alle mogelijke andere keuzes en overwegingen die uiteindelijk leidden tot de afbraak van het gebouw.

Aurait-il été possible de faire autrement? C'est devenu une question académique, maintenant que l'Hélio-Marin a disparu. Un exemple de restauration en cours est visible à l'entrée d'Ostende (l'ancien hôpital militaire). Tout le complexe sera rénové pour faire place à des appartements de haut standing. La charpente des batiments est préservée. Une partie est bien détruite, mais c'est surtout pour pouvoir assainir le sol (le complexe comprenait de nombreuses citernes de mazout, qui ont probablement fuit). S'il est possible de transformer totalement un hôpital en appartements, cela aurait du être possible d'adapter le pavillon médical au goût du jour, avec les services administratifs au troisième, les services médicaux au second, les quartiers d'habitation au premier (pour que les enfants puissent aisément sortir) et la cave resterait pratiquement pareille, avec une piscine rénovée.


Het militair hospitaal, 2001

Het militair hospitaal was voor mij een lange tijd een ideaal achtegrond bij fotografie-projecten, met zijn vervallen kamers en teksten op de muren (junkie-kunst, voor zover het geen andere meer gepolijste naam heeft). Doe maar een google op urbex voor meer info!

10.11.2006 - 14:14:54 JPD
Proficiat Marc Doigny: je bent er toch in geslaagd de sporen van de laatste bewoners te fotograferen/
Hun emotionele tekst op de muur van een gang is overduidelijk. Nu gaat het inderdaad vlug. Volgende week zal er alleen stof en puin liggen. Afbreken gaat altijd vlugger dan opbouwen.

In de eerste helft van december 2006 film ik opnieuw in De Haan.

Voor wat het afbreken betreft: dat ben ik nog niet zo zeker. Na twee weken moest de grote aligator weg, geroepen naar een ander werf. De oostervleugel was toen maar half afgebroken (de aligator was de laatste dagen in ademnood geraakt en kon het werk niet op tijd afmaken). Nog eens twee weken later zitten we nagenoeg even ver. De mensen moeten alle enorm dikke muren tot puin herleiden, zodat ze afgevoerd kunnen worden, en dat is geen eenvoudig karweitje. In die twee weken is de nieuwbouw sneller vooruit gegaan dan de afbraak van het medisch paviljoen. Als je van plan bent in december te filmen, zal je nog heelwat resten aantreffen, misschien zelfs de klimrekken uit de kinesiezaal!

Terug in de tijd...

06.12.2006 - 00:31:30 JPD over kaas met steenstof
Nog goed dat de Hélio Marin een gebouw zonder asbest was, want anders zouden ze in het ZPM nog niet zalig geweest zijn en was er van een nieuw gebouw nog in geen tien jaar sprake geweest. Voor wie het weten wil: de bouwvakkers eten daar voorlopig boterhammen met steenstof en wat kaas. Dat waait overal tussen...


Hélio-Marin ligt letterlijk voor het rapen.
De bodem bestaat uit stenen van het medisch paviljoen:
een stukje trappenhuis, een schijfje doucheruimte, een brokje drainage.

Wat er van het medisch paviljoen overblijft: een hoop stenen dat ze gebruiken om de bodem voor de nieuwbouw te stabiliseren (fase II, de leefgemeenschappen). Ijzer en ander afval werd zorgvuldig uitgezeefd. De drie foto's links (“terug in de tijd”) werden genomen vanaf de plaats waar "Funny Girl" gelegen was: juist achter het amphitheater.

een steen uit de hoop: je merkt duidelijk de struktuur van de vloerstenen met stukjes marmer (dezelfde vloerstenen zijn nog te vinden op bepaalde plaatsen in de Solvay-gebouwen). Deze manier van doen werd vaak in die tijd gebruikt bij de construktie van beurzen, de gangen van luxe appartementen en paleizen omdat de vloerstenen uiterst slijtvast waren.

Ce qui reste du pavillon médical: un tas immense de bricaillons qui est utilisé pour stabiliser le sol pour la phase II de la construction des nouveauw batiments. Tout le metal et les autres débris ont été soigneusement retirés. L'amphithéâtre et le bout de piste d'obstacles que tu vois n'est plus utilisé depuis belle lurette.

On n'a pas rechigné lors de la construction de l'Hélio-Marin et on utilisait des dalles contenant du marbre comme plancher et dans les escaliers. Ces dalles étaient très résistantes à l'usure. Tu retrouveras ce même type de materiau dans le batiment principal.

J'ai mal au cœur quand je vois un bâtiment majestueux ainsi démoli. C'est aussi bien le cas avec l'Hélio Marin qu'avec par exemple les Forges de Clabecq que je viens de visiter récemment. Que reste-t-il encore de notre glorieux patrimoine industriel ou architectural?

Ik vind het echt spijtig dat dergelijke gebouwen afgebroken worden. Dit is zowel het geval van het medisch paviljoen, als van de Forges de Clabecq die eveneens afgebroken worden. In Duitsland werd eenzelfde soort hoogoven geclasseerd en tot muzeum omgebouwd.

Alors que la pavillon médical est pratiquement réduit en poussières, on voit déjà les fondations du nouveau complexe (phase II de la construction). De l'Hélio-Marin il ne reste plus que les caves, qui contenaient une installation de pompage d'eau du sol (pour les sanitaires). Les caves furent aussi utilisés pour un obscur projet de désalement d'eau de mer, projet lancé en son temps par Alexander.

Ik weet eigenlijk niet goed of deze foto nog bij het medisch paviljoen of reeds bij de nieuwbouw hoort: van het medisch paviljoen blijft er enkel steengruis over (dat ze gebruiken om de grond te verstevigen zodat vrachtwagens kunnen rondrijden). Van fase II van de nieuwbouw zie je reeds de funderingswerken rechts in beeld.
Op de uitvergroting zie je nog de beruchte kelders van de Hélio-Marin, met de installatie voor een eigen watervoorziening (al een tijdje niet meer in gebruik). In de kelders zijn er een paar proefprojecten gelanceerd door Alexander, namelijk het ontzilten van zeewater.

25.12.2006 - 01:36:43 JPD
In de tweede helft van januari 2007 zal ik mijn tweede TIJDSBEELD ZPM 2006 monteren: nu met Francis Asaert op De Kijkuit en met de afbraak in de verte... Gegroet en een gezond 2007!

06.11.2007 - 14:15:55 Dehandschutter Guy
Bonjour,
Je suis un ancien du pavillon Médical institut Hélio Marin de janvier 53 à octobre 57 (démenagement vers institut Reine Elisabeth à Oostduinkerke)pour un mal de pott décelé à l'äge de 3 ans et demi

Je me souviens de cette période surtout des grandes salles 20 malades ou on nous distribuait l'apéritif au lit la fameuse cuillère d'huile de foie de Morue
les bains de Soleil les apres midi sur les terrasses
les terribles pont de séchages de platres avec de grosses ampoules
L'institutrice qui m'apprenait à Lire et écrire au lit
Je me souviens aussi de l'autre bâtiment pour notre messe dominical, le fameux tunel sous les dunes qui nous conduisait à la plage

Mais notre pavillon Médical avait sa petite salle de fêtes ou grand hall où c'était soit marbré par terre ou autre joli pavement j'en recherche des photos

Gilbert Bécaud y a t'il chanté ? Salvatore Adamo peut être aussi dans les années 83 84 ?

Merci à Marc Doigny pour ce bel historique des 2 batiments très joli travail

je suis vraiment attristé que l'on a abattu ce bâtiment qui faisait partie de notre patrimoine de Médecine Sociale en tout cas apolitique pour le Docteur Fernand Parisel


Dehandschutter Guy Manage
gdehand@gmail.com

Code à introduire

In te geven kode