Gastenboekbijdragen
Contributions au livre d'or
Zeepreventorium
Home » Contact » Gastenboekbijdragen » 2009
Vorige gastenboekbijdragen
Volgende gastenboekbijdragen
 

 
Contributions précétentes
Contributions suivantes

2009

29.04.2009 - 12:28:42 Jean-Pierre Dubois /Science Press vzw

La scène finale du film "la maison dans les dunes":
les enfants ont terminé la construction le leur navire.

Le film est en couleurs, mais les images extraites sont en noir & blanc.

GEDIGITALISEERDE VERSIES VAN OUDE DOCUMENTAIRES OVER HET ZEEPREVENTORIUM.
Veel mensen schreven of zegden al dat zij belangstelling hebben voor een dvd. Bijvoorbeeld met de film 'Het huis in de duinen', omdat cineast Jean Mil en de vele medewerkers, personeelsleden, jongens en meisjes daarmee het zo vitale en memorabele van het leven in het Zeepreventorium oproepen. De mensen die deze film in de jaren zestig maakten, lieten hun sporen na in het tekst- en beeldarchief. U krijgt dat nu al te zien in deze webstek. Toch is het heel begrijpelijk dat vele mensen die film willen bezitten als een kostbaar juweeltje uit een tijd dat het ZPM veel voor hen heeft betekend. Ook veel jongere ex-patiënten voelen zich aangesproken door deze oude beelden. In feite is dat ook heel begrijpelijk. Kennen zij immers ook niet de vele scènes die zich afspeelden in de gebouwen en in de gezonde buitenlucht? Een film als die van Jean Mil is meer dan een populair-wetenschappelijk kijkstuk. Het is een relict uit een tijd dat velen de schouders konden en wilden zetten onder zo een gedurfd project als een eigen filmproductie.

Nu lijkt dat makkelijk, maar dat is slechts schijn of een persoonlijke indruk. Er was niet enkel het verschil in kostprijs, opname-omstandigheden en productiemiddelen... Ook de voorbereiding was een heel proces, een gemeenschappelijke uitdaging. Iets om samen aan te werken. Die film is een belangrijk tijddocument met veel facetten en betekenissen.

Wie nog wil zien en meebeleven hoe het daar vroeger was, schat 'Het huis in de duinen' naar waarde. Net als de cineast en de vele overige medewerkers en 'figuranten', beseft hij of zij dat wat de film uniek maakt, nu juist zo bijzonder is.

Iedereen beleeft dat op zijn eigen manier. Maar naast de eerste film waarin het Zeepreventorium opduikt, is 'Het huis in de duinen' inderdaad een film (gebleven) om verder te koesteren, te restaureren, te gebruiken en te delen met al wie er koud of warm door wordt.

De eerste film met tbc-patiënten maakte de bekende Oostendse cineast Henri Storck in opdracht van de vereniging die voorlichting en preventiebeleid ontwikkelde tegen de 'tering' (de vroegere volksnaam voor de gevreesde tuberculose).
Die voorlichtingsfilm over tbc is nu te bekijken in de bezoekersruimte van Cinematec, het vroegere Koninklijke Belgische Filmarchief in Brussel. Op de plaatselijke pc's kunt u hem opvragen en bekijken.

Dat kan daar niet met 'Het huis in de duinen'. Nergens. Toch is hij dat waard en heeft u daar zoals vele tijd- en lotgenoten interesse voor.

Cineast Jean Mil is daar blij mee. Vanuit een werkgroep 'Erfgoed(h)ouders' van het Zeepreventorium kunt u uw belangstelling voor deze film bevestigen. Wilt u hier reageren of met een mail? Graag willen we immers vooraf vernemen hoeveel mensen een dvd-kopie zouden wensen te kopen tegen een voordelige prijs. Het gaat hier niet om een commercieel voorstel of initiatief. Maar koken kost geld en een film digitaliseren en reproduceren op dvd, gebeurt niet gratis.

Als we enkele tientallen reacties en bevestigingen kennen, kunnen we u verder informeren over de praktische kant van de zaak en wat een kopie moet kosten.

Deze film is ongeveer 40 minuten lang en voilgens Jean Mil heeft Willem Vermandere er zelfs nog aan meegewerkt.
Kortom, een uniek en onvervangbaar tijdbeeld.

We hopen hem ook te gebruiken in het bestek van projecten met de werkgroep Erfgoed(h)ouders. Wilt u betrokken worden of blijven bij dit nieuw initiatief dat nu op gang komt? Schrijf u dan in op deze webstek. Als we via mail naar Marc uw contactgegevens krijgen, houden we u op de hoogte.

De film maakt veel los bij jong en oud. Ook bij u? We zijn benieuwd.

Jean-Pierre Dubois
journalist-documentairemaker
ZPM van 1972 tot nu...

Laat hier een berichtje achter indien je interesse hebt voor de film. Het is de bedoeling dat alle berichtjes op één pagina gecentraliseerd zouden worden.


29.04.2009 - 14:02:04 JPDVanzelfsprekend is mijn informele tekst slechts een voorstel om te reageren of uw interesse te herbevestigen.
Het archief wordt gekoesterd en bewaard, en ook de films zijn in de eerste plaats erfgoedmateriaal. Erfgoed(h)ouders zijn alle mensen die gemeenschappelijk hebben dat ze herinneringen of documenten delen over het ZPM. Ook daarvoor
is mijn tekst nu in de eerste plaats een 'vervolg' op de honderden mensen die bij mij kwamen getuigen over hun 'tijd in het ZPM', tijdens de open bedrijvendag van 2008.

Om misverstanden te voorkomen. Een digitale kopie behoort binnen een realistische termijn tot wat gerealiseerd kan worden. Ik maak zoiets niet zelf, uiteraard. Hoe dan ook, als zij wordt gemaakt, zal ze in heel correcte en 'warme' omstandigheden gemaakt worden en tot haar recht komen.

Ik ben nu bezig met het beschrijven van de waarde van het erfgoedmateriaal, vanuit mijn visie en op grond van wat ik weet of vernam gedurende 37 jaar betrokkenheid bij het wel en wee van het ZPM.

In die zin is iedereen - binnen en buiten het ZPM - benieuwd naar uw reacties. En dat is niet voorbarig...

29.04.2009 - 17:43:11 Marc Doigny

Foto uit de film: de meiboombeplanting en de bijhorende spelletjes.
Traduction du texte de Jean Pierre Dubois (résumé):

VERSIONS DIGITALES DES ANCIENS FILMS SUR LE PREVENTORIUM MARIN.
Plusieurs personnes nous ont contacté via le site zeepreventorium.org; un intéret pour le film "la maison dans les dunes" (de Jean Mil) qui a reçu de nombreux prix internationaux est très présent. Le réalisateur du film est resté fort attaché au prévent et est en train de digitaliser la seule copie valable qui reste du film. De nombreuses photos du film ont fait le tour du monde.

Bon nombre d'anciens voudraient aussi posséder une copie du film qui leur rappellera leur séjour au préventorium. Cela est aussi bien valable pour les anciens présents lors de la réalisation du film, que de personnes plus jeunes. le film a une valeur informative et historique.

Un autre film où le préventorium est présent est le film de Henri Storck sur la tuberculose, réalisé dans l'entre deux guerres "Un ennemi public". Ce film est visible à la Cinémathèque Royale de Belgique. Par contre le film "La maison dans les dunes" n'est visible nulle part.

Le cinéaste du film est naturellement très heureux de ce regain d'intéret. Malheureusement, le film a fort souffert et la restauration n'est pas gratuite. Peu d'entreprises possèdent le matériel adéquat pour transférer un film en 16mm (avec sonorisation sur bande séparée, comme il était de coutume dans les studios professionels à l'époque). Si la bande sonore n'est pas trop abimée, il devrait être possible de faire une version multilingue.

Nous voudrions bien avoir une idée du nombre de personnes interessées pour pouvoir établir un coût par DVD. Il n'est pas dans l'intention de faire un bénéfice (s'il y en a, il sera versé aux œuvres du prévent) mais de satisfaire à la demande de nombreux visiteurs du site du zeepreventorium.

Veuillez indiquer votre intéret sur le site via un message en bas de page (vous pouvez aussi m'envoyer un mail).
Il ne s'agit pas d'un bon de commande, il s'agit simplement pour nous de savoir combien de copies seront nécessaires.

Le film dure environ 40 minutes et montre la vie au préventorium. Contrairement à beaucoup d'autres films, il y a une histoire qui sert de fil conducteur.

Inscris-toi ici si tu es interessé par le film. C'est plus facile si tous les messages sont centralisés.


21.06.2009 - 18:45:16 etiennebackintime.be est un website dédié à quelques bâtiments symboliques de Belgique, malheureusement démolis ou (parfois tristement) rénovés.

backintime.be is een website aan enkele meest symbolische gebouwen van België gewijd, helaas afgebroken of (soms triest) vernieuwd.

backintime.be is a website dedicated to some symbolic buildings of Belgium, unfortunately teared down or (sometimes sadly) rehabilited.


24.06.2009 - 22:24:18 dardenne augustinebonjour je suis une ancienne du prevent en 1978 et 1979 mes souvenirs que du bon la ferme avac papy theo on m appelais steentje j etais dans le groupe des nayade mon malheur la bas c est quand on ma annoncer que maman venait de dècèdè .
mon souvenir du docteur alexandre quelqu un de tres genereux et gentil avec ses deux superbe chien des pyrènès j espere avoir des nouvels des anciens eleve ou de ancien educateur mon adresse mail august19@live.be merci

02.07.2009 - 09:50:34 Jean-Pierre DuboisIedereen die het ZPM kent, kent Pol van de bar. Zelfs wie als jongen/meisje enkel in 't Wrak kwam, om naar de Tritonzaal
te gaan, weet wie de altijd bezige bij was in en rond de cafetaria van het Zeepreventorium. Pol is een wandelend/werkend geheugen, want hij werkte zijn hele loopbaan in het ZPM. Iets om te vieren en te respecteren. Pol weet en zag/ziet wel veel, maar als een echte barman is hij professioneel en discreet. Ik bedoel dus in de eerste plaats dat niet veel mensen in het ZPM zo goed geplaatst waren om elke gebeurtenis te kennen, te doorgronden en te waarderen als één van de momenten van vreugde of verdriet. Een barman doet meer, oneindig veel meer dan de dorstigen laven en de hongerigen spijzen. Pol was en blijft bekwamer én barmhartiger dan dat. Ik hoef dat hier niet breeduit te smeren, iedereen beseft dat wel... Maar zelden wordt zoiets gezegd of opgemerkt. Hier mag en kan dat, zonder indiscreet te zijn of de meelevende/meelezende Pol te laten blozen. Wie vertelt hier eens een anekdote over of met hem, of met de bar in de hoofdrol?

Zelf dronk ik er mijn eerste pint in het ZPM, in de zomer van 1975, een jaar nadat ik het ZPM had verlaten. Ik had er een persconferentie georganiseerd in de Tritonzaal én ik kreeg mijn pint van André, de eeuwige collega van Pol. Er zouden nog veel bezoeken en (vooral) koffies volgen, want om persoonlijke en soms journalistieke redenen, bleef ik van toen tot nu op bezoek komen. In de bar werd veel beklonken... Afspraken en afspraakjes. Werd vreugde en verdriet gedeeld. De bar was en blijft het kloppend hart van de toch wel buitengewone instelling. In het buitenbeentje van De Haan, was iedereen welkom, was iedereen een belangrijke gast. Zeker voor Pol en de collega's.

Pol is een zestiger, ook al ziet hij er veel jonger en actiever uit. Zoals Pol hebben er niet veel zo hard en zo gedienstig gewerkt in het ZPM. Deze week gaat hij met pensioen, maar hij verdwijnt zeker
NIET
uit het ZPM: het ZPM zit in hem en hij zit in het ZPM, om het met een kwinkslag te zeggen.

Netjes opgeruimd laat hij zijn wrak achter. Niet als een puinhoop na decennia te hebben gewerkt in die bar, maar klaar voor een vervolg, een nieuwe start, ook met hem...

Genoeg als voorzet. Laat eens horen wat de bar en Pol voor u hebben betekend en blijven betekenen. Goede fragmenten kunnen bruikbaar zijn voor een hoofdstuk in het boek 'Zoveel levens' dat ik voor u nu maak tegen de bijeenkomst van de anciens...

Alvast bedankt.

23.07.2009 - 17:49:58 jpdDonderdag 23 juli 2009. Is iedereen met vakantie, in het ZPM en elders? Er verschijnen geen reacties.
Groeten.

18.08.2009 - 22:54:48 Jean-Pierre DuboisZoals aangekondigd begon ik deze maand augustus 2009 aan een eerste interview- en reportageboek over het Zeepreventorium (inclusief over het onderwijs in de scholen sinds de jaren 1960). Werktitel: 'Zoveel levens'.
Ondertitel: 'mondelinge geschiedenis over de betekenis van het ZPM-archief'. Doelstellingen? Met een eerste
boek wil ik mensen aan het woord laten over de respectieve onderwerpen die verder kunnen worden onderzocht, verfilmd en beschreven. Als wetenschapsjournalist heb ik hiervoor ook contacten met wetenschappers en wetenschappelijke instellingen. En als documentairemaker zal ik documentaires maken over de betekenis van het Zeepreventorium en
het Zeelyceum.

Hiervoor maakte ik eerst een synopsis met uitleg over mijn aanpak en de respectieve vragen per onderwerp. Bedoeling
is ook dat gewezen patiënten aan het woord komen. Dat kan door mee te werken aan een gesprek en dus door contact
met mij op te nemen: via jpdubois at sciencepress.be of via het gsm-nummer dat u vindt in de contactrubriek van mijn webstek www.sciencepress.be . U mag hier ook schriftelijk reageren. Ik zou graag reacties lezen op mijn bedenkingen die ik hier al publiceerde in 2006. Ik herhaal ze na dit bericht.

Wilt u meer weten? Laat van u horen. Dit is een vriendelijke oproep aan iedereen die dit leest en kan en wil reageren.
Het boek 'Zoveel levens' zal ook argumenten bevatten voor verdere studie van de betekenis van het Zeepreventorium, tijdens uw verblijf als patiënt of gedurende uw loopbaan als personeelslid van het ZPM of van het Zeelyceum. Het boek wordt een uitgave van mijn organisatie en uitgever Science Press vzw. Ik houd iedereen op de hoogte via deze webstek.

Ik kan tegen half oktober 2009 klaarkomen met dit boek. Reageer dus desgewenst spoedig. Alvast heel hartelijk bedankt.
HIERNA mijn bedenkingen uit 2006:

'24 oktober 2006

Interessant blijft de vraag hoe efficiënt de kuur en het verblijf in het Zeepreventorium waren. Wat droeg een gewezen kostganger daar van mee voor zijn of haar latere leven en gezondheid of welzijn in het vertrouwde milieu? Die vraag boeide me al van toen ik in 1975 begon met journalistiek, onmiddellijk na mijn verblijf in het Zeepreventorium.
Toen leek mij dat zelfs een onderwerp voor onderzoek door wetenschappers van allerlei pluimage: gezondheidswerkers, kinder- en huisartsen, enzovoorts. Voor zover ik weet bestaat daar weinig of geen onderzoek over. Nu lijkt mij dat nog altijd een onderwerp voor meer historisch onderzoek: met name om via mondelinge getuigenissen vervolgverhalen te bewaren voor de toekomst. Elk levenstraject is een oneindig boeiend verhaal en wellicht speelde het verblijf in De Haan daar voor velen een grote of belangrijke rol in.'

jpd
wetenschapsjournalist - documentairemaker
verblijf in ZPM van 1 april 1972 tot en met juni 1974
sindsdien onafgebroken in contact gebleven met ZPM en Zeelyceum
journalist geworden dankzij de betekenis die het ZPM en het Zeelyceum (en leerkrachten/opvoeders)
voor mij hadden op een 'zoekende' leeftijd (15).


20.08.2009 - 15:42:13 Jean-Pierre DuboisJ'écris un livre sur l'importance sociale et culturelle des archives du ZPM. Je fais des reportages et des interviews sur base de photos et de documents d'origine. Ceci est un appel à participation aux anciens patients, enseignants et autres membres du personnel. Vos souvenirs sont précieux, ne les laissez pas partir en fumée. Ils sont importants pour les archives car plus tard ils permettront une une meilleure compréhension par les chercheurs et les historiens. Je suis journaliste et je fais les interviews uniquement dans ma langue maternelle (néerlandais). Mais j'espère aussi avoir des réactions des lecteurs francophones.

27.08.2009 - 21:13:39 erwinGeachte meneer Dubois. Heb daarnet uw euh bijdrage gelezen op deze site.Vraagje:uw artikel of boek dat u schrijft,word dat toevallig gepubliceert of omgegoten tot een boek? zo ja,waar kan ik dit kopen moest dit op de markt zijn? Heb zelf in het zpm verbleven toen ik 'jong' was en denk er nog vaak aan terug.Succes met uw 'vak',heb daar veel respect voor.Vele groeten aan iedereen die met het zpm te maken hebben.

31.08.2009 - 18:19:07 hugo de coninckhallo iedereen ,

Zijn er nog anciens uit het jaar 1969-197O van de beach boys of het
zeelyceum aanwezig??? Ik woon te mechelen , frans halsvest 69/ l
2800 mechelen. Ik heb er bijna een loopbaan als leerkracht opzitten.
Ben benieuwd naar het groepsleven in het zpm nu. Zou graag nogeens
de "service de cuisine" uitvoeren , waar is de tijd ....
Wie wil kan mij ook schrijven of een woordje terugsturen.

01.09.2009 - 22:17:08 Jean-Pierre DuboisEen rEactie op de twee laatste berichten.
1. Boek en dvd maak ik in overleg met de groep anciens (inclusief personeelsleden) die het initiatief ondersteunen van gewezen patiënten, leerkrachten en andere personeelsleden die belang stellen in de reünies sinds die van 2007. Ik zal dat onder meer in het ZPM tijdens de reünie zelf uitleggen en beantwoorden na contactname met mij op jpd at sciencepress.be

2. Reactie op het laatste bericht: ik zoek nog anciens om te interviewen en aangezien u leerkracht was kan een gesprek met u een meerwaarde hebben (ongetwijfeld bekijkt u het onderwijs anders door uw ervaring met het onderwijs in het Zeelyceum). Neem desgewenst contact met mij.

Veel groetjes
jpd


01.09.2009 - 22:18:02 JPDTikfoutje. Ractie moest reactie zijn.

Is ondertussen aangepast.


07.09.2009 - 19:42:54 Hugo De ConinckVoor JPD en andere oud-gedienden , mijn e-mail even : hugo.de.coninck2@telenet.be
Ik wens JPD veel succes met het initiatief , op literair vlak houd ik mijn
ode aan het zpm met mijn eerste deel van het verzameld dichtwerk.
Ik ben echt benieuwd naar oud-gedienden uit het jaar '69-'7O in de hogere
leeftijdsgroepen. Laat maar iets weten ! Fijne groeten .

11.09.2009 - 22:11:42 Jean-Pierre Dubois (JPD)Bedankt. Ik stuurde u net een berichtje met beknopte uitleg over de interviews die ik met een aantal anciens
uit elk decennium wil maken voor een project met een boek, een dvd-documentaire en (later wellicht) ook een
studie- en publieksdag over onder meer de unieke waarde van het archief dat over het leven in het Zeepreventorium
bewaard bleef. Ik herhaal nog eens mijn verzoek op deze manier, maar wie dat wil mag ook mailen naar zoveel-levens AT sciencepress.be (AT = zelf in te vullen apenstaartje). Ik bereid een bondige nota voor en een gratis elektronisch tijdschrift met vier katerns bondige uitleg (schrijf u desgewenst eerst in voor deze katerns in pdf 'Alles van waarde'). Ook op deze plaats houd ik iedereen graag op de hoogte over het doel en de aanpak van mijn project. Het gaat hier om een boek en dvd die ikzelf via mijn vzw Science Press zal uitgeven (dat doen we ook voor andere uitgaven van de vzw, en hier is het een bewuste keuze om de journalistieke/wetenschappelijke vrijheid te beschermen, en uit het vaarwater van marketing- en pr-lieden te blijven. Dat is van groot belang, meen ik).

Wie vragen of suggesties heeft kan mij bereiken. Ik lees en beantwoord mails (bijna) elke dag.
Tot binnenkort ook in het ZPM.

15.09.2009 - 14:35:01 Van Gool HansBeste Jean-Pierre,

ik zou met plezier willen meewerken aan uw initiatief. ik was copain tijdens de jaren '83 - '85. U kan me bereiken via mijn gsmnr 0495/28.63.28 .

17.09.2009 - 22:42:10 recq christophebonjour je suis un ancien des annees 1983 a1989.si quelque ancien me reconnais voici mon email patriciaschiltz@live.be merci

21.09.2009 - 00:00:42 Jean-Pierre DuboisDit las ik als aanmelding voor de reünie. Deze ancien werkte volgens mij mee aan de werkgroep met het leefmilieuproject in het ZPM. Ik publiceerde daarover een groot artikel in het weekblad Volksmacht op 17 juli 1987.
Wil deze ancien eventueel contact met mij opnemen voor mijn boekproject 'Zoveel levens'?

----------------
07-08-2009 16:49:40
--------------------------------------------------------------------------------
De Baerdemaeker Mark Op zaterdag 17 oktober zal ik aanwezig zijn.
Van 1983 tot met 1989 heb ik in behandeling geweest voor astma.

Ondertussen heb ik al veel contacten gehad met andere patienten en leraars via face-book.

01.10.2009 - 01:08:03 Jean-Pierre DuboisEerder publiceerde ik hier al deze opmerking met een vraag. Ik herhaal ze graag om reacties te krijgen voor mijn boek 'Zoveel levens' over de unieke waarde van het archief.

Wie beeldt zich de vreugde van de ouders uit die tijd in toen ze bij hun ochtendpost een brief van dokter Alexander en zijn stafleden vonden, met het fotografische bewijs dat hun kind daar in Klemskerke (nu: De Haan) leerde bewegen en sporten? Inderdaad, Jean Chevaillier vertelde mij die merkwaardige anekdote: wanneer een patiënt na de start van de kinesitherapie een eerste keer kon sporten, vereeuwigde een fotograaf dat heuglijk moment en kregen de ouders die foto...

Ik wist dat niet, terwijl ik toch al 34 jaar onafgebroken in contact bleef met het ZPM. De vraag is wie dit gebruik heeft gekend of wie nog van die foto's heeft gezien? Het begon in de vroege jaren zestig.

07.10.2009 - 11:46:25 Hugo De ConinckBeste jean-pierre,

Ik zal medewerken aan uw initiatief . Ik denk dat ik voorlopig de oudste
ancien ben die zich aanmeldt uit 69-70 beach boys.Met dit bericht doe ik nogmaals
een oproep aan anciens uit die jaren.
Mijn adres nogmaals : Hugo de Coninck - Frans Halsvest 69/1 28OO Mechelen.
Ook uit het zeelyceum uit die jaren .
Beste jean-pierre , ik wens u veel succes toe. Tel : O15/2O.80.26 ('s avonds )

19.10.2009 - 01:23:47 Jean-Pierre DuboisOPROEP voor deelname met uw bijdrage

Ik dank iedereen voor de belangstelling voor onder meer de dvd's die we voorstelden met de reportages en getuigenissen die ik al opnam sinds 2006. Mensen keken geboeid hoe Francis, Edwin, Rik praatten over hun herinneringen. Zaterdag koos ik wellicht zoals velen voor kwalitatief goede gesprekken en niet voor kwantiteit (raprap met zoveel mogelijk belangstellenden praten). Maar ik blijf beschikbaar voor gesprekken. Meer zelfs. Ik maak een verslagboekje dat zal worden uitgegeven en beschikbaar zijn met onder meer foto's en... misschien ook wel een woordje van u, die erbij was en het ZPM en het Zeelyceum kent.

Reageer gerust hier of rechtstreeks op mijn mailadres zoveel-levens@sciencepress.be
Ik houd u hierna op de hoogte. Maar aarzel niet want voor de tweede helft van december 2009 sluit ik de redactie. Daarna verneemt u meer over de publicatiewijze als digitaal te bestellen drukwerk. Het is meteen een voorproefje voor het latere boek 'Zoveel levens' over de evolutie van het ZPM van vroeger tot nu. Daarnaast werk ik, als ancien en wetenschapsjournalist-documentairemaker, aan mijn erfgoedproject met dvd's met getuigenissen over het ZPM. Wie mijn gelegenheidsdvd van 18 minuten tijdens de reünie op 17/10/2009 niet kon bekijken: bestellen tegen kostprijs (8 euro plus verzendkosten van De Post) is ook mogelijk. De dvd bevat veel uitleg over de werkwijze voor het maken van de dvd's en het boek 'Zoveel levens' en uiteraard getuigenissen met buiten- en binnenbeelden in het nu verdwenen medisch paviljoen (gedraaid in september 2006 na akkoord van betrokkenen en met Francis Asaert, gewezen hoofdopvoeder en nu verantwoordelijk voor het economaat in het ZPM). Verder ook veel oude foto's die afkomstig zijn van de Belgische fotograaf Ernest Thill, die al in de jaren 1930 en na WO II in het ZPM heeft gefotografeerd voor prentbriefkaarten van zijn firma Nels - Thill (nu nog NV Thill in Vorst - Brussel).

Gewezen leerkrachten en huidige leerkrachten kunnen ook belang stellen in deze gelegenheidsdvd. We kunnen er ook foto's van de reünie in verwerken... Kortom, een tijddocument.

Benieuwd naar de reacties en tot binnenkort.
Dank en tot ziens,

28.10.2009 - 11:41:11 Alann De VuystPierre Dubois,

Ik heb al een paar dingen hier geplaats gisteren en die werden soms geweigerd omdat het double was, ik gebruikte nochtans de captcha.

ZO plaatse ik negatieve ervaring op een oude pagina en toen ik de positieve ook wilde plaatsen kwam dat double ding terug. Ik gaf op.
Ik heb ook scans van psotkaarten gemaild naar Marc in 2006 en kreeg daar noot persoonlijk bevestiging van.
Ik zie dat er nog geen pagina is van 2009???

Ik heb veel van de foto's in een editor programma het contrast en kleuren verbeterd, hebben jullie interesse daarin?
Ook heb ik op een bepaalde fot van de copains vrienden herkend, die wilde ik taggen, hoe doe ik dat?

Ik kan enkel Marc contacteren via Outlook Express en dat heb ik niet, dus wat is zijn email.

Het logboek van Danny Caes daar kan je niet meer op reageren, waarom?

Verder, Lieve Pierre, ik schrijf je naam correct, doe dat ook voor mij. Ik Heet Alann, ik ben geen franstalige dus geen Alain. Ik haat die naam, ik werd er heel mijn leven op het Zpm en op andere scholen mee aangesproken en kreeg het zelfs op enveloppes te lezen, alsof ik mijn eigen naam niet kon spellen.

Het is een Schotse naam en ik ben er trots op. OK? Dank

Ik begrijp die captcha niet, spammers kunnen dat toch ook lezen en dus toch hun spam publiceren?

ALANN

28.10.2009 - 13:55:49 Jean-Pierre DuboisDag Alann,

Excuseer mij voor de schrijffout. Ik lette gewoon niet op. Het is inderdaad nooit fijn als je naam
niet juist wordt gebruikt of fout wordt gespeld. Deze webstek wordt goed beschermd en beheerd volgens
de regels van de ICT-kunst en de wetten van het land. Zoals het hoort om iedereen te respecteren en
te laten respecteren. Oudere bijdragen bleven bewaard. Dat kunt u zelf vaststellen.

Beste groeten.

29.10.2009 - 12:05:32 JanIk herinner mij nog, rond 1965, de tijd in het ZPM. Michael Taylor stierf in de nacht. Mevrouw Corné riep ons bijeen en we werden allen met een bus naar Oostende gevoerd om West Side story te gaan zien zodat men het stoffelijk overschot discreet kon verwijderen. Ik had de avond tevoren met Michael aan het strand gewandeld. Dat mocht niet, maar we waren door de tunnel geglipt en niemand zei er iets van, Michael was heel erg ziek. Namen doemen in mijn geheugen op. Franske
Devalck met wie ik de dieren mocht voederen, Paul Van Poyer, Gaby die veel lachte, Möhring die zijn eigen krachten niet
kende. Er was ook een jongen die een vinger af had. Later was er een soort schandaal, hij had gevrijd met een meisje.
En er was er Dougy die alles durfde. Ooit kropen we door oude bunkertunnels. Je kon er liggend in. Levensgevaarlijk.

29.10.2009 - 22:57:15 frans callenaere @Jan
Dit feit speelde zich eind 1966 af wanneer na een grote vergadering in de Tritonzaal met iedereen die ook maar iets met Michaël te zien had, men ons 's anderendaags in het Hiss kwam melden dat Michaël 's nachts overleden was. Het heeft bij de studenten van het Hiss een wrange nasmaak gelaten omdat de direktie van het Prevent het liet uitschijnen dat Michaël een fatale asthmacrisis zou gekregen hebben nadat hij via een student zou vernomen hebben dat hij het onderwerp was van een algemene bespreking.
Verder : Jan Who ?
in welke groep ?
wanneer ?

Tot binnenkort.

03.11.2009 - 14:51:59 Alann de VuystWat ik ook doe, codes intikken, mijn naam, ik krijg dezelfde foutberichten...

Inademen, 1, 2, 3
Uitademen, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rustig blijven!


10.11.2009 - 17:11:24 Jean-Pierre DuboisGraag meld ik nog eens dat ik een eerste dvd-presentatie heb gemaakt met fragmenten uit mijn interviews met gewezen leerkrachten en enkele anciens. Bedoeling is het project met een boek en dvd-documentaires hiermee te bewerkstelligen. Maar belangstellenden mogen ook een kopie tegen kostprijs (8 euro) en verzendkosten bestellen door een mail te sturen naar mijn adres: jpdubois@sciencepress.be De dvd duurt 18 minuten en geeft een goed beeld van de vele aspecten van het leven in het Zeepreventorium in De Haan. Tot ziens en dank bij voorbaat voor uw belangstelling.

18.11.2009 - 13:45:05 Danny OTTOYHallo allemaal,

ik was bij de copains gedurende het schooljaar 1969/70. Zijn er mensen die daar gedurende die periode samen met mij waren in dezelfde leefgroep? 't is lang geleden en herinneringen vervagen maar je weet maar nooit.

Bedankt voor uw reactie
Danny

19.11.2009 - 00:51:38 Jean-Pierre DuboisEen vraag voor mijn boek 'Zoveel levens', die al enigzins te beantwoorden valt op deze webstek?
Jean-Ovide Decroly, psycholoog en pedagoog, die al honderd jaar geleden nadacht over individueel onderwijs (en wellicht nog in de jaren 1960 een inspiratiebron was voor de stichters van het Zeelyceum), zei het al in 1904:

'Onderwijs richt zich op één type kind: de geletterde intellectueel. Maar wat met andere capaciteiten?'

-------------------
Mijn vraag? Wat heeft het geïndividualiseerd onderwijs in het Zeelyceum bij u gestimuleerd? Ik geef zelf een zetje: ik ontdekte en ontwikkelde mijn schrijftalent, fotografie en film... en zelfs decennia na mijn afscheid van de school... bleven de leerkrachten mij stimuleren en inspireren in de journalistiek. Ik ontmoette al enkele anciens, die praatten over hun verblijf in De Haan.

Graag zou ik hier reacties lezen... maar je mag mij ook mailen op jpdubois@sciencepress.be .

Dank bij voorbaat.

08.12.2009 - 11:53:28 Goossens GuidoHeb Jean-Claude Van der Auwera ook nog gekend. Zat toen bij de Copins ten jaren 1966-67,68 was er toen tot 1970 bij Baech Boys inbegrepen. Soms herinnert men noch wel noch iets levendig van de tijd van toen doch ook dan weer vage dingen. Er waren in die tijd twee opvoeders naam ontsnapt, die regelmatig samen zongen en liedjes componeerde voor gitaar. Herinner mij nog goed dat zij streefden om eens een LP uit te geven en dat was hen ook gelukt "bravo". Heb de LP hoes en plaat nog zelf gezien daar het duo zich er samen mee pronkten in de leefgroep. Was een van die twee niet Jean-Claude?.

09.12.2009 - 20:10:45 frans callenaere Hello Guido,
De twee welbewuste studenten waren Jean-Claude Vanderauwera en André Desmidt die, als ik me niet vergis opvoeder was bij de Jerommekes. André zong niet maar zorgde voor de teksten. Het uiteindelijk resultaat was hun LP 'Druppels' met zijn lichtgroene hoes en de foto van Alexander op de rugzijde. Alexander zelf was niet opgetogen met zijn foto op de hoes omdat het in feite niet toegelaten was omdat dit kon aanzien worden als persoonlijke reklame.
Frans
student-opvoeder bij de Copains van september 1966 tot januari 1969, laatste zes maand bij de Beach-Boys

23.12.2009 - 03:17:55 De Ryck EricHey,
Ondanks de late uurtjes ben ik nog aan het surfen op het net,ik ben de site van het ZPM gaan bekijken en ik moet eerlijk toegeven, een verrassend resultaat. Vooral de link naar de anciëns is een topper.
Zelf ben ik opgenomen geweest eind jaren 60, ik was toen denk ik 5 of 6 jaar( ik ben nu 46j) en de eerste leefgroep waar ik verbleef waren de smurfen, nadien ging ik over (zo heette dat toen) naar de copains en kreeg ik het nummer 1022 of 1020, ik ben rond mijn 9jaar ontslagen geweest maar kwam rond mijn 12jaar terug (op eigen verzoek).Mijn leefgroep was toen de beach-boys.
Via deze weg wens ik weer kennis te maken met anciëns van die periode,de namen die ik mij nog herinner zijn Erik Raemakers (petoetje),Bart Vanwallegem (vanuit Brugge).
Mochten er eventueel zoals foto's of dergelijke bestaan zou ik graag daarvan in kennis worden gesteld.
Mijn contactgegevens zijn erik.deryck@telenet.be ,GSM-nummer:0472/730292
Hopend op een positief antwoord verblijf ik,
M.v.g. Eric De Ryck



24.12.2009 - 22:39:13 frans callenaere @De Ryck

Hello Eric,
Het komt me voor dat ge wat gegevens door elkaar haalt. De groep bij wie ge na de Smurfen zijt geweest kan volgens mijn herinneringen niet de Copains geweest zijn omdat dit de groep van 12 tot 14-jarigen was en ook de nummers 500 had. Na de Smurfen had ge de Jerommekes, dan de Sioux (met Francis Asaert). Later zoals gezegd de Copains en dan slechts de Beach-Boys die in de C logeerden.
Verder nog een zalig kerstfeest en tot later.

14.11.2009 - 16:25:08 Alann De Vuyst
Beste Marc,

Ik heb zo vaak geprobeerd, maar het heeft niets te maken met een kwestie van minuten wachtend voor de volgende boodschap..Ik heb van in't begin prijs en de code is dezelfde, ik heb van alles geprobeerd, wachten, code copieren en plakken, de code handmatig intikken, ik krijg telkens weer te lezen: double psoting of zoiets.

Ik had al een heleboel boodschappen die telkens niet geplaatst worden. Ik snap trouwens niet waarom die code daar moet zijn, spammers kunnen die toch ok gebruiken?

Wat gaat er mis? Ik heb 2 browsers Google chrome en mozilla en beiden hetzelfde resultaat...plus waarom worden bepaalde boodschappen geweigerd en worden die niet door jou gelezen??

groet

Alann

14.11.2009 - 17:20:15 Marc
Je bent blijkbaar de enige die problemen heeft.
Niemand anders klaagt, terwijl mijn email adres op alle pagina's staat.

14.11.2009 - 17:50:23 Alann De Vuyst
sorry, ik heb geen outlook express en kan dus ook je email adres niet lezen, bovendien heb ik mijn email hier geplaatst wat je dus ook kon gebruiken om me te mailen.

27.11.2009 - 23:18:13 Alann De Vuyst
Ik heb de indruk dat je me liever ziet gaan dan komen, ik heb nochthans materiaal en ander aangeboden. 1 keer op de tien is het me gelukt. En als deze post ook lukt, dan is het een mirakel. Als moderator zou je zien dat ik mijn e-mail vreoger en onlangs hier heb gezet, maar dat jij daar niet naar schrijft en ook niet reageert op mijn vragen.
Ik heb foto's en nog iets van een copains maandelijks bladje , 1 nummer van WIJ, handgetikt. Hebben of nie en hoe laad ik het op? saweedi@yahoo.com

28.11.2009 - 07:19:35 Marc Doigny
Gewoon doormailen met je email account.
Op de site zelf is er geen upload-mogelijkheid.

28.11.2009 - 12:00:01 Alann De Vuyst
doormailen naar waar? Email adres aub? Nogmaals, ik kan je adres niet zien omdat ik outlook niet geinstalleerd krijg.

28.11.2009 - 18:56:03 Marc Doigny
Mijn email adres staat op nagenoeg alle pagina's: Marc Doigny.
Gewoon rechts klikken op mijn naam en "link knippen" (copy shortcut) selecteren. Werkt in Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safary, Opera. Andere browsers heb ik niet getest.

28.11.2009 - 19:51:34 Alann De Vuyst
Dat moet je maar weten, hoor, dat je moet knippen;-)

Oh, en er moet geen punt achter de "be" hoor

Vorige gastenboekbijdragen
Volgende gastenboekbijdragen
 
Contributions précétentes
Contributions suivantes

Code à introduire

In te geven kode