Gastenboekbijdragen
Contributions au livre d'or
Zeepreventorium
Home » Contact » Gastenboekbijdragen » 06/2006
Vorige gastenboekbijdragen
Volgende gastenboekbijdragen
 

 
Contributions précétentes
Contributions suivantes

15 juni - 15 juli 2006

17.06.2006 - 21:07:43 Ronald CornelisBeste Marc, u spreekt van een waterleiding vanuit de zee recht naar het zwembad.Voor dit zeewater in het zwembad kwam ging dit eerst naar een bekken achter het MP. het werd daar op een natuurlijke manier gezuiverd,deze bekken zaten vol met mosselen.
Ronald

18.06.2006 - 08:05:53 Marc DoignyHello Ronald

Op de site staat er nooit vermeld dat het zeewater direct naar het zwembad werd gevoerd. Bij de pagina over het medisch paviljoen (kinesie, zwemmen en sport) staat duidelijk vermeld dat het zeewater eerst natuurlijk gefilterd werd.

Wat wel waar is, is dat na de bouw van het zwembad het zeewater via een raam aangevoerd werd, direkt van de pompinstallatie in zee (in de zwarte leiding dat je op het strand kon zien als het gestormd had). Deze leiding liep open een bloot door de tunnel en langs de gebouwen en is pas later begraven (geen preciese data, waarschijnlijk toen de wegen rond het prevent verhard werden). Daar heb ik foto's van, maar ik vind ze voorlopig niet terug.

18.06.2006 - 11:16:38 Ronald CornelisHoi, Fantastische evaring die kabelbaan. Ik heb die wel honderd keer afgedaald, op latere leeftijd zelfs met m'n hoofd naar beneden. Weet iemand nog in welk jaar deze afgebroken is? Het heeft allemaal iets te maken met de vooruitgang van het takkenbossen geplant. Wij zijn begonnen in de duinen aan de zeekant, en geeindigd tegen de koninklijke baan. In die bossen daar hielden ze destijds nog bijen. De hindernispisten waren inderdaad zwaar, maar je werd er wel sterk van.
Groetjes
Ronald

18.06.2006 - 12:50:16 Marc DoignyDe kabelbaan was inderdaad een fantastische ervaring, zeker als je weet dat ik erg aan hoogtevrees lijdt. Ik zou het nu niet meer durven!
Ik heb de kabelbaan afgedaald voor de laatste keer rond 12 jaar (laatste jaar primair in "La Ruche"), dat zou dus in 1974 moeten zijn. In het middelbaar bestond ie niet meer.

Ook de heuvel waarop de toren gemonteerd was is er niet meer: al het gebied rond de grote put is een redelijk vlak landschap geworden.

18.06.2006 - 23:08:53 laetitiatout d'abord je tiens à vous feliciter pour ce super beau site !!!! j'ai séjournée en 1999. Que de souvenirs, la piscine à l'eau de mer hmmmm (j'étais là pour obésité) je suis triste que le grand batiment medical va être détruit c'est la que j'ai passé mes nuits. Encore merci pour ce site!!!!!

19.06.2006 - 19:49:01 Danny Caes had gehoord...Subtiel taalgebruik was soms zéér ver te zoeken in het Zeepreventorium. Zo herinner ik mij een keer toen we met z'n allen (de Jerommekes) in de refter zaten, en één van de pappies plots tegen één of ander Jerommeke zei: "Je bent een zak!". Op de koop toe vroeg die pappie op een quasi-bevestigende manier aan mij: "Nietwaar Danny? Het is een zak hé?". Ik wist toen in de verste verten niet wat ik hem daar op dat moment moest op antwoorden. Ik had dat dus nog nooit gehoord, dat men het woord "zak" gebruikte om iemand met de grond gelijk te maken. Ik dacht: "Wat bedoelt die pappie nu ineens?". Moest ik hem iets antwoorden in de trend van: "Jaja pappie, het is inderdaad een zak!", of moest ik hem straal negeren? (wat ik dus noodgedwongen heb gedaan)(gevolgd door een ietwat verdwaasde blik van die pappie). Feitelijk had ik hem toen rechtuit moeten antwoorden: "Beste pappie, uw taalgebruik is van een zodanig laag niveau dat ik mij schaam om hier nog langer aanwezig te zijn in het Zeepreventorium". Dat zou pas mooi geweest zijn moest ik dat toen als 9-jarige inderdaad tegen die pappie gezegd hebben. Het Zeepreventorium zou te klein geweest zijn. Maar eerlijk gezegd... was me dat daar een ongecontroleerd boeltje met dat stuurloos pappie-getijsem. En wij maar op een volgzame manier knikken zeker, om de rust te bewaren?!?!

20.06.2006 - 12:35:29 Ronald CornelisBeste Danny, je weet precies hoe het te vertalen, ik heb er nooit de juiste omschrijving voor kunnen geven.Als je de pech had,in een schift zo'n stel bijeen te hebben dan kon het er behoorlijk sadistisch aan toe gaan.
Ook daar kan ik boeken over schrijven.
Groetjes
Ronald

20.06.2006 - 19:52:53 Ronald CornelisBeste Marc, Danny en alle andere anciens,
Ik heb deze middag een prachtige ervaring gehad. Wij (Linda, Franky en ikzelf natuurlijk) hebben elkaar na 2 mailtjes ontmoet in Heist op den Berg. Het was kei gezellig elkaar zo na 28 jaar opnieuw te ontmoeten. Echt beste vrienden we moeten dringend werk maken van een reunie. Laat ons aub onze agenda's even naast elkaar leggen en op zoek gaan naar de beste data die voor iedereen gepast is.
Personen die ik nog graag wil opzoeken is Bart Sels, Patrick Piepers, éné Hilde, Isabelle Gids enz.Wie neemt het ultieme initiatief??????
Groetjes
Ronald

20.06.2006 - 20:38:46 Danny CaesRonald, het is zoals Marc Doigny het beschrijft: het Zeepreventorium was een soort cocon; hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Dus praktisch NIEMAND uit de buitenwereld wist precies hoe het er binnenin het complex aan toe ging. Dat beseften sommige van die pappies maar al te goed, en wat deden ze? Ze maakten daar gretig misbruik van. Je voelde het gewoon aan dat die pappies (lees: pseudo-pappies) er slechts waren om zich eens goed te kunnen uitleven (lees: met onze "------" rammelen, hoe ranzig het ook klinkt). Ik heb meermaals gezien dat één of ander Jerommeke werd afgeranseld, meestal toen we in de gang stonden te wachten, alvorens we onze avond-douche namen. Zoiets zouden ze nu niet meer moeten proberen denk ik. Terzijde; onlangs was er op televisie een reeks te zien in de trend van "Het leven zoals het is" (i.v.m. het Zeepreventorium en de patientjes). Ze zouden beter eens een reeks maken met als titel "Het leven zoals het WAS" (i.v.m. ONZE tijd in het Zeepreventorium). Jaja, de hedendaagse pedagogen, psychologen, en therapeuten zouden terstond met open mond naar het scherm zitten staren! Nu, ze zouden er in ieder geval nog één en ander van kunnen opsteken. P.S.: ik moet nog steeds terugdenken aan die zinloze nachtelijke tocht in dat bos aan de overkant van de Koninklijke Baan. Wat was dat voor iets? Waar gingen we naartoe? En we hadden geen zaklantaarns! Hoe we DAARUIT geraakt zijn is mij nog steeds een raadsel. En als ik mij niet vergis was dat een soort "indianenspelletje" of zoiets. Leuk indianenspelletje... "De nacht was donker" (maar dat ZIJN nachten gewoonlijk, alleen: DEZE nacht was STIK-donker!). Ik zeg steeds: ik was slechts 1 jaar in het Zeepreventorium (tweede helft 1973 en eerste helft 1974), maar ik maakte toen zodanig veel mee dat ik er toch wel iets aan overgehouden heb (een ondefinieerbaar wrang gevoel). Wat het PRECIES is, dat weet ik niet (nog steeds niet)(ik probeer het nog steeds te ontdekken), maar er IS dus iets. En ik ben niet de enige die zoiets voelt! (en zeggen dat het in de meeste gevallen bijna altijd de schuld van het P.M.S. was)(pure "pedagogische" discriminatie was het, omdat ik toen "niet in het plaatje paste")(wisten zij veel).

21.06.2006 - 10:51:28 willy desmetBest anciens van de jaren 70
Als ex-pappie (sioux '72-'73)volgde ik met interesse de ontwikkelingen op de prachtige site van het preventorium en zijn ex-bewoners. (sommigen zal ik nog wel gekend hebben maar de tijd was kort en het geheugen vervaagd)
Gaandeweg werd ik echter overvallen door twijfels.
De minder leuke anecdotes op de site leken mij in schril contrast met de mensen die ik toen kende.
Zonder te twijfelen aan de negatieve tot traumatische ervaringen van sommigen van de patienten hoop ik te mogen veronderstellen dat dit jammerlijke uitzonderingen waren.
Of heeft de tijd mijn herinneringen zodanig aangetast dat de heerlijke tijd met idealistische, creatieve en gedreven pappies slechts een droom was. Was ik zo naiëf dat ik een jaar lang blind en doof was of mag ik stellen dat in elk korenveld kaf te rapen valt?
Beste groeten van een ontgoochelde ex-pappie
willy

21.06.2006 - 18:10:22 Ronald Cornelis
Beste Willy
Er waren inderdaad monitoren die hun studie, gekoppeld aan het werk, daar fatsoenlijk deden.
Spijtig genoeg zit er tussen elk koren kaf.

22.06.2006 - 15:30:51 Danny CaesRonald, ik heb iets gelijkaardigs meegemaakt tijdens de zogenaamde "Bosklas" te Heure-en-Famenne (in 1975), toen er een monitrice om de één of andere duistere reden een zenuwinzinking kreeg, vergezeld van de nodige woede-uitbarstingen (geroep en getier, waarbij ze zelfs een leraar had verwond). Dat was een vreemde vertoning! Tja, het zijn zo van die dingen waarvan men zich achteraf wel eens zit af te vragen: "wat gebeurde daar toch?" (en NOOIT zal men er alles over te weten komen, omdat het ons destijds "niet aanging", maar we hebben het dus wel GEZIEN en GEHOORD!). Ik kan zo talloze gebeurtenissen en gebeurtenisjes opsommen waarvan ik nu toch wel eens ECHT zou willen te weten komen WAT er precies loos was. Maar ja, Danny Caes was nog jong en hoorde zich dus HELEMAAL NIET met dit soort zaken bezig te houden... (met wat dan wel??? sport en spel zeker?). Langs de ene kant werd er van mij verwacht dat ik een voorbeeldige "Goody-Two-Shoes" moest zijn (een brave schooljongen), en langs de andere kant vonden sommigen dat ik een soort ruige straat-bandiet moest uithangen! (in het Zeepreventorium gingen ze van mij dus een doortrapte gluiperd maken (een lepigaard), want dat soort mensen "kan tegen een stootje" in de maatschappij). Dat zeiden ze daar dus tegen mijn ouders, stel je voor...

22.06.2006 - 18:11:40 Ronald CornelisBeste Danny,
Voor zover ik het kan begrijpen heeft wel elke ex ZPMer een reintigratie probleem.
De vraag is "hoe komt dit". Zelfs al ben je mentaal totaal gebroken,toch heb je nog de behoefte om het verleden op te rakelen. Ik hoop dat er psychologen bestaan die begrijpen dat er buiten het Vietnamsyndroom er ook een ZPMsyndroom bestaat.
Groetjes
Ronald

22.06.2006 - 21:53:22 Franky DeckersBeste Willy,
Natuurlijk waren er ook goede papies, hoe zou je het anders zolang uithouden jarenlang van huis weg?
Het was meestal een kwestie wie er van dienst was, als je geluk had en het waren merendeel "de goeie" kon ons geluk niet op, leuke aktiviteiten, papies waar je echt een goeie band mee had.
Spijtig genoeg kan ik je verzekeren dat er ook echte klootzakken bijwaren die er plezier in hadden van je te kleineren.Vooral bij de copains was het bijna elke avond prijs;acht douches, acht rijen. 1 papie achter de kraan,één voor één onder de douche, achteraan aansluiten en wachten tot iedereen is geweest. Daarna op bevel; het haar, les cheveux, de oren enz. Als iemand het waagde de paljas uit te hangen, werden we gewoon naakt voor onze kast gezet, tot onze papie zin had om verder te doen.
Maar nogmaals dit militaire was vooral bij de Copains..
Ook de "doop" was er veel harder dan in de andere groepen.
Wat mij betreft zaten het merendeel van de tofste papies bij de Sioux en de Beach boys.

23.06.2006 - 09:19:44 willy desmetBeste Francky, Ronald, Danny en co,

Ook ik vond de douches als pappie vrij vernederend. Ik kan mij voorstellen dat een nieuweling zich rot schrikt als hij, samen met een groep lotgenoten naakt samengedreven wordt in rijen voor de open douches.(even spookte het beeld van de concentratiekampen door mijn hoofd)
Maar weet ook dat dit militaire massagebeuren niet uniek was voor het prevent. Ondanks de 'bevrijdende' sixties was het voor honderden kinderen in Vlaanderen die in tehuizen en instellingen verbleven niet beter.
Toen ik na het preventorium ging werken in een instelling voor kinderen werd ik ook geconfronteerd met zaken als stilzwijgende rijen per twee, gekleed in onpersoonlijke uniforme kledij, slaapzalen van 32 bedden enkel gescheiden door een stoel om kledij op te hangen; In groep naar het toilet, in rijen naar de refter. Nooit alleen, nooit privacy. Eten, slapen en spelen op bevel. Onmenselijke discipline .Voor sommigen om de drie weken een WE naar huis, voor anderen een driewekelijks bezoek van de ouders in een grote zaal onder strenge controle en ga zo maar door.Als begeleider kon je daar alleen in kleine mate en buiten weten van hogerhand iets menselijkers in brengen.
Voor sommigen duurde dit leven van kleuter tot 21 jaar. Zouden daar ook geen traumas zijn ontstaan?
Deze vooroorlogse toestanden waren echter niet uniek, integendeel.
Jullie zijn zeker niet de enigen die een rotperiode beleefd hebben. Er lopen dus heel wat gelijkgezinden rond.

Meevoelende groeten
willy

27.06.2006 - 20:32:28 RonaldBeste Willy,
Ik ben blij dat er nog iemand is die de wijze van douchen ook maar niets vond.

28.06.2006 - 21:46:54 IsabelleHoi, hier ben ik dan Ronald. Linda heeft mij gisteren opgebeld.Een van de personen op de foto genomen bij de boerderij is Marleen Maenhout.
Ik denk dat ik in de tijd nogal naïef was....ik was zeker niet op de hoogte over wat sommige jongens moesten doormaken...

29.06.2006 - 11:49:39 Linda Aan alle anciens en ook aan de nieuwe die de weg hebben gevonden naar onze site. Ik ga u een klein overzicht geven van mijn zoektocht. Wie ik al gevonden heb zijn:Ronald Cornelis, Franky Deckers, Bart Sels,Isabelle Gits, Mimi Jadot, [naam gewist] en Hilde Bruurs. Wie ik nog moet contacteren zijn Patrick Piepers, Helga Berghmans en één van onze mammies Hilde Van Der Sypt. Zij waren niet thuis toen ik hen heb gebeld. Verder ga ik nog op zoek naar Marina Van Acker, Luc Ingels, Harold Calle en Marleen Maenhout.Als er nog meer namen zijn laat het mij dan weten. Ik geef ook even mijn mailadres: linnekegetz@hotmail.com
Maar liefst dan namen en de gemeente. Ik hou jullie verder op de hoogte van mijn zoektocht. En verder wens ik iedereen veel plezier op de site. Hebt ge leuke of minder leuke herinneringen van uw verblijf in het zeepreventorium gooi ze op de site en we zien wel

Groetjes LINDA

29.06.2006 - 15:49:39 RonaldHoi beste Linda,
Het is me een waar genoegen Isabelle op de site te zien,het zal me nog meer deugd doen, haar nog eens te ontmoeten. ik ben namelijk benieuwd hoe zij er na 30 jaar uitziet.(Ik had altijd al een boontje voor haar)
Ik moet toegeven beste Linda, je hebt prachtig werk geleverd, maar zo ken ik je nu eenmaal.
Mochten zij eens behoefte hebben voor een babbel, je mag altijd m'n e-mailadres doorgeven hoor.
Eveneens voor alle andere nieuwe oud-bekende, HARTELIJK WELKOM, hopelijk zien we elkaar spoedig weer, en dan nog liefst in het ZPM.
Groetjes,
Ronald

29.06.2006 - 16:31:51 LINDABeste ex- pappie Willy Desmet

Graag had ik ook van u een mailtje gehad om u te kunnen toevoegen aan de lijst van onze gevonden anciens. En hopelijk zien we dan ook jou op onze samenkomst in het ZPM.

Lieve groetjes LINDA

29.06.2006 - 18:41:46 Hilde Van der Syptdag lieve lieve jongens en meisjes allemaal
ik heb net een telefoontje gekregen van Linda. Ongelooflijk. Ik vind het een tof idee dat er werk gemaakt wordt van een reunie van de "teenagers" en "lost & founds" van toen. Ik ben jullie geen van allen vergeten in al die jaren . Ook voor mij - toen als student - en amper enkele jaartjes ouder (ik ben nu net nog geen 50, oef!) is dat een heel speciale periode geweest. Ik heb zelf goede en minder goede herinneringen aan die tijd, maar was toen - net als Isabelle - ook nog naïef. Ik genoot er wel van om bij de "oudste" groep te mogen staan.
Herinneren jullie zich nog de stiekem georganiseerde gemengde avond-strandwandelingen ? Zo konden al die liefkes van toen wat extra tijd samen krijgen ...
De pijnlijke verhalen die ik in dit gastenboek gelezen heb, daar heb ik nooit iets van geweten, ik had me anders wel geroerd denk ik. Ik herinner me wel toen ik bij de Jerommekes stond dat ik niet kon wennen aan de dril die daar heerste, dat was ook voor mij -als jonge enthousiaste studente- een pijnlijke ervaring. Maar daar was niet veel tegen in te brengen. Vooral de refter, slaapzaal en sanitaire ruimte was militair georganiseerd. Gelukkig kon dat anders bij de activiteiten en zo overleefden we als student-opvoeders. Wat ik wel leuk vond was dat jullie, Ronald en Bart, soms langs kwamen 's avonds als ik "van wacht" was om een praatje te slaan op de sectie. Dat herinner ik me nog !
En al die meiden van toen, die wil ik zeker graag terug ontmoeten, wat hebben we allemaal niet samen beleefd!
Ik heb mijn adressenlijstje opgezocht en stuur het door naar Linda, de lijst van deze 25 jonge dames van het jaar dat ik afstudeerde (1978) heb ik altijd bewaard. Even de voornamen: Linda v, Hilde, Francine, Kathleen, Nancy, Marina, Ria, Helga, Isabelle, Mimi, Brigitte, Rita, Nina, Sonia, Véronique, Marleen M, Linda K, Anita, Viviane, Yvonne, Cathérine, Bernadette, Marleen V, Laurence, Erika.
Ik hoop jullie zoveel mogelijk terug te zien om goede en minder goede herinneringen op te halen aan die speciale tijd, want inderdaad: het was een soort gesloten gemeenschap waar men van buitenaf niet binnenkeek ... en buitenstaanders wellicht moeite hebben met bepaalde verhalen en situaties. Het leven zoals het is ... en soms niet zou moeten zijn!
Een hele dikke knuffel aan al wie mij van toen nog kent en hopelijk tot binnenkort life ...
Ik wens je een heerlijke zomertijd toe, waar, hoe en met wie je die ook doorbrengt.
Geniet ervan!
Hilde
Wie me wil mailen, geen probleem,

29.06.2006 - 22:54:49 Lindabeste anciens

hier ben ik alweer met goei nieuws. Wie heb ik vandaag nog allemaal gevonden:Hilde Van Der Sypt en Marie-Jeanne Wijnen
(onze mammies), Helga Berghmans, Patrick Piepers en Luc Inghels. Ik heb ze ingelicht over onze site en èèn voor èèn wisten ze veel te vertellen. Het was weer een kei leuke plezante dag voor mij. Tot weder horen en ik doe stille voort
Lieve groetjes LINDA

30.06.2006 - 11:45:25 D.C. (3010/302)"Planet Earth to deep space station ZPM..., planet Earth to deep space station ZPM..., are there any Suskes and Jerommekes of the years nineteen-seventy-three and nineteen-seventy-four out there? Over".

30.06.2006 - 14:00:03 Ronald calling DannyBeste Danny,
Ben jij mischien in het ZPM ooit ontvoerd geweest door een stelletje buitenaards gedrochten ???
Zo ja, geef me de coördinaten, mischien komen we je wel bevrijden.
Aardse groeten
Ronald
30.06.2006 - 22:19:52 Isabelle GitsLinda, je maakt er echt je werk van zeg. Blij dat je al zoveel mensen gevonden hebt.
Wil je zo vlug mogelijk de datum voor de reünie doorgeven? Normaal moet ik altijd werken op vrijdag. Ik zal wel hemel en aarde verzetten om toch vrij te krijgen....ik zou het echt niet willen missen.
Bij de jongens dacht ik nog aan Erik Mertens. Ik weet wel niet waar hij woonde...ik blijf nadenken...


01.07.2006 - 06:52:16 Deckers FrankyBeste vrienden,
Vandaag gaan Linda, Ronald, en ikzelf naar Bart Sels.
Voor mij is het 30! jaar geleden dat ik Bart nog gezien heb...
Surialistisch, spannend, raar.
Wordt vervolgd..
Eigenlijk zouden jullie beter afwachten om jullie opnieuw te zien tot aan de reünie… dan wordt het pas echt spannend!
De uiteindelijke datum wordt dinsdag 04/07 met de direktie van het ZPM besproken. Reken op een volle dag!

01.07.2006 - 09:29:06 Danny calling Ronald.Ronald, daar zeg je nu zo eens iets! Eerlijk gezegd, ik heb zo 't gevoel dat alle Suskes en Jerommekes uit mijn tijd zijn meegenomen naar een andere planeet! Anders had er allang eentje (of meer dan 1) eens naar deze site geschreven. Bizar. Ik zit hier alle bijdragen te lezen van de andere anciens. indrukwekkend! De één na de andere laat iets van zich horen. Maar de Suskes en de Jerommekes... ("Where are you?!?!"). Vreemd! Nu, in verband met dat "buitenaards gevoel" van mij, er was daar ooit eens een hoogst merkwaardig "gebeuren" rond een doe-het-zelf "vliegende schotel" die de pappies m.b.v. karton (of zoiets) hadden ineen gestoken, met daarin een "alien" ('t is te zeggen: een etalagepop omwikkeld met aluminium-folie). Wij (de Jerommekes) moesten een soort leger van "mini-aliens" spelen, met groene pruiken op onze kop en opgedroogde koffie op ons gezicht (omdat we er dan een beetje "bruiner" zouden uitgezien hebben). Bon, aldus geschiedde het, dat wij (het legioen Jerommekes met groene pruiken en opgedroogde koffie) doorheen De Haan-aan-zee moesten marcheren, met die vliegende schotel en de zilverkleurige "opper-alien" daarin op kop. Ik herinner mij nog iets vaags i.v.m. het feit dat deze gebeurtenis destijds werd uitgezonden op televisie. Moet nogal wat geweest zijn voor het kijkbuispubliek!: "Ah, op DIE manier gaat dat er daar dus aan toe in het Zeepreventorium!". P.S.: ik herinner mij ook nog precies de over-bekende elektronische muziek die terzelfdertijd te horen was, maar ik zoek nog altijd uit van wie dit was (bestond uit een soort "glockenspiel"-achtige klanken en tal van kitcherige (lees: "futuristische") elektro-geluidjes, en het begin ervan leek een beetje op "Je t'aime moi non plus" van Jane Birkin en Serge Gainsbourg).

02.07.2006 - 01:17:20 RonaldHallo beste vrienden,

Zoals u reeds hebt kunnen lezen, hebben wij een kleine bijeenkomst gehouden tussen enkele ex ZPM-ers.
Meer bepaald bij Bart Sels en z'n lief vrouwke thuis. Beste vrienden, dit was een buitengewone leuke ervaring.Hij was toen al een goede vriend, en dat zal er ene blijven voor het leven, evenals Linda en Franky. Ik hoop er nog meer te ontmoeten.
Beste Bart, Bedankt voor deze leuke avond
groetjes,
Ronald


02.07.2006 - 15:53:51 Lindahallo iedereen
ik heb gisteren nog foto's gezien van de fancy-fair.
Wie herinnerd zich daar nog iets van? Ik weet dat ik de voorbereiding maar niks vond. heel de tijd maar reepjes gekleurd papier knippen dan die reepjes krullen en op onze trainingsbroek naaien, want wij waren de zeemerminnen. Maar de'n dag zelf van het gebeuren die namelijk doorging in de'n tritonzaal was grandioos. We konden ons weer eens uitleven,en konden bij de jongens gaan hangen.Want daar ging het toch om bij sommige van ons. En alles ging dan met bonnetjes.Zoals iets drinken, eten. De jongens hadden iets in elkaar geknutseld maar ik weet niet goed meer wat en als we daar op wilden moesten we daar een bonnetje voor afgeven. Ik heb toen mijn bonnetjes bijna allemaal omgeruild voor op dat ding van de jongens te kunnen kruipen.Ik denk zelf dat we tot 10 uur op dat feest mochten blijven.En ik weet ook nog dat ik in ieder geval veel te laat binnen was(na dat feest).Want ik had namelijk nog een kapelletje onderweg. Maar al bij al het was een toffe dag.
Groetjes LINDA

03.07.2006 - 08:17:47 IsabelleWie herinnert er zich nog de uitstap naar de Beekse Bergen???? Gewonnen met het verzamelen van mars, snicker,milky way papiertjes....

03.07.2006 - 08:58:27 Marc DoignyIk was van de partij in het eerste middelbaar, samen met Edwin Vandenberghe en Frans (?) Delanghe, leraar frans.
Die snoep-toestanden zouden tegenwoordig uit den boze zijn, nog een teken dat er heelwat veranderd is!


03.07.2006 - 09:10:25 Deckers FrankyBART IS BACK.

Ik heb Linda afgehaald te Heist op den Berg, via Westerlo richting Geel, waar aan de Mc Donalds Ronald ons met de moto zou opwachten.
Mijn vriendin was ook van de partij en hoewel zij gewoonlijk "fullspeed" babbeld, was er bij die spraakwaterval van Linda echt geen speld tussen te krijgen.
Te begrijpen als je bedenkt dat Linda al enige tijd op zoek was naar Bart. Toch een sterk staaltje van vrouwelijk doorzettingsvermogen, want nu was het zover.
Ik had tegen Linda al gezegt niet te veel te verwachten. Want wat is er van die mens geworden na dertig jaar.
Na een telefoontje met hem leek alles wel ok, hij was al Twintig jaar getrouwd, had een tweeling van zes (jongetjes) en een meisje van negen. Van beroep is hij lasser. En ik die dacht dat hij één of andere belangrijke wetenschapper zou worden.
Maar verder? Was hij wel gelukkig? Hoe zouden we ontvangen worden?
Maar Linda's enthoesiasma was niet te stoppen, het was rustig op de baan, en een prachtige avond...
Ondertussen kwamen we aan in "Ten AARD" Na wat gezoek,hadden we zijn straat gevonden. Iddylisch gelegen bij het kannaal..een opgekallefaaterde krotwoning..nee, nummer klopt niet, voorbij de bocht stond Bart met zijn gezin ons op te wachten. Dit is het dan, als een film op TV5, te mooi, te juist, de ogen van Christel, mijn vriendin, werden vochtig.
Inderdaad, na dertig jaar waren onze smoelen veranderd, Bart had een ferme keerborstel onder zijn neus, en mijn lang krulhaar heeft plaatsgemaakt voor een "zemelapcoupe"
Toch herkende ik mijn vriend van toen.
Bart, zijn vrouw, zijn kindjes ontvangden ons onwennig, maar hartelijk.
We gingen naar de achterkant van de in hoevestijl prachtig gerennoveerde woning naar het terras.
Herrinneringen werden bovengehaald, goeie en slechte tijden, foto's bovengehaald.
Het was inderdaad zoals Bart het zo treffend zei; "Het is heel simpel, daar(ZPM) hebben we onze jeugd versleten"
Het gevoel dat we samen hadden was heel sterk, we waren lotgenoten.
De kinderen van Bart waren helemaal weg van Christel, (wat ik kan begrijpen)Bart's lieve vrouw zorgde dat het ons aan niets ontbrak.
Hier zaten we dan, nu voor altijd terug herenigd dankzij Linda.
Ik zie Bart nog zo voor mij, met die nietsverhullende ogen, van blijheid, geluk, vriendschap.
Linda, Christel, Ronald, Bart's vrouw(naam kwijt) kindjes,Bart, bedankt voor deze onvergetelijke avond!


07.07.2006 - 17:06:03 RonaldIk heb de indruk dat het hier te stilletjes is op de site.
Waarschijnlijk zijn we allemaal even gespannen,wachtend op de ultieme datum voor de door ons zo begeerde reünie. Het weerzien van oude (toen jonge) toffe lotgenoten.
Ik wil bij deze dan ook m'n bijzondere dank betuigen, aan vooral de webmaster, Marc Doigny in éérste instantie, secondo aan mijn zeer geliefde oude kennis Linda Van Calster.
Wat jullie hier hebben gerealiseerd vind ik buitengewoon.
Ik heb hier op korte termijn opnieuw m'n oude beste vrienden ontmoet.Je kan het niet geloven, maar voel me half herboren.
Hopend op meer respons.
Groetjes
Ronald08.07.2006 - 01:04:14 IsabelleIk wacht inderdaad vol spanning af op de datum. Ik zou er zo graag bijzijn maar alles hangt af van de datum...de mogelijkheid om alles nog te regelen op het werk.
Ik verlang ernaar om jullie allemaal nog eens te zien. Zal ik jullie nog herkennen...ik ben echt benieuwd.


08.07.2006 - 12:19:04 Danny C. ('t Suske en Jerommeke)Aan Marc Doigny, Ronald, en alle andere anciens. Ik wil dus, zoals Ronald ook gedaan heeft, mijn bijzondere dank betuigen aan webmaster Marc! Eerlijk gezegd, ik zou, moest Marc's ZPM-website niet bestaan hebben, helemaal niet geweten hebben waarheen ik met mijn... euh... goede en niet-zo-goede ZPM- en PMS-herinneringen naartoe zou moeten gelopen hebben. Vooral mijn herinneringen aan dat doldwaze "onderzoek" in het PMS zijn voor mij nog steeds een ultrazware en in-de-weg zittende ballast! Voor mij is het van: "tegen wie moet je zoiets vertellen?". Nu, ik hoop dat Marc's website niet teveel "naar één kant" begint te hellen door mijn vele tragikomische herinneringen. Straks krijgt het ZPM nog "een naam", wat eigenlijk HELEMAAL NIET mijn bedoeling is, want het ZPM op zichzelf was zo slecht nog niet. Alleen het ongecontroleerde pappie-getijsem en de militaristische zwem-oefeningen... die konden van mijn part de boom in. Voor de rest... (en het PMS, tja, daar mochten ze (MOESTEN ze) een kanjer van een mega-waterstofbom in stoppen). La joye de vivre... (zonder het PMS welteverstaan).

09.07.2006 - 11:52:38 RonaldKan er zich nog iemand het fort van de Sioux herinneren. Deze stond, waar nu de kijkuit is, het fort stond daar ergens recht achteraan (een paar foto's op de pagina van de Kijkuit).
En wie herrinert zich nog het lijflied van de Jerommekes (wij staan klaar om te vertrekken, met de boot recht over zee)?

09.07.2006 - 13:01:38 D.Caes (Jerom 302)Ronald, ik heb daar bij de Jerommekes ontzettend veel gehoord (mijn oren fungeerden steeds als ontvangst-antennes), maar dat lijflied... (...). Ik vrees dat ik U niet kan helpen. Hetgeen ik daar wel regelmatig hoorde was: SHALOM ALECHEM (een soort midden-oosters volkslied, gezongen door iemand van die streken die destijds ook in het ZPM was). Ook CIELITO LINDO klonk regelmatig over de duinen, alsook iets dat klonk als CHEERIO CHEERIO (of zoiets). En dan was er natuurlijk ook nog dat POTTEKE VET, maar dat vond ik zo onnozel! (er kwam geen eind aan: telkens opnieuw datzelfde stroofje). Alsook: ALBRECHT RODENBACH DIE HAD NEN VOGEL IN ZIJN HAND (of was het ALEX Rodenbach?). Bon, dan herinner mij ook nog iets van... Marva ...maar dat is een uiterst vage herinnering, want er was daar iemand bij de Suskes of de Jerommekes die (volgens mij toch) de zoon van Marva had kunnen zijn. Tiens... dat doet mij denken... HEEFT de zoon van Marva daar ook ooit geweest? (dat meen ik achteraf ergens gelezen te hebben in één of ander "boekje").

09.07.2006 - 18:31:07 RonaldBeste Danny, ik denk, dat jij een pak jonger bent, en je dus deze dwaze en lange marchen met bijhorende lijfliederen niet meer echt hebt meegemaakt. In mijn jonge jaren (alles onder de beach-Boys) habben wij zo goed als nooit radiomuziek gehoord.
Radio's, uurwerken, en allerhande waren toen verboden.
Groetjes
Ronald

09.07.2006 - 23:56:12 Franky DeckersHoi Ron,
Kamp van de Sioux? Dat zit blijkbaar te ver weggesstoken in mijn herinneringen. Zeer vaag.
Wat ik wel nog weet is dat we een soort uitkijktoren met de Sioux op het strand hadden gemaakt met telefoonpalen, die werden diep in het zand in ijzeren vaten gebracht.(Later zou deze door een zware storm volledig vernield worden, samen met tientallen strandcabines)
Ook herinner ik mij een repetitie (voor een show in de Triton) in de toren, ik zong "Dikke Jet" van de Strangers, en anderen begleidden met allerlei zelfgemaakte ritme- instrumenten. Dit was onder leiding van een toffe papie Jo.Die shows waren jaarlijks met scetches enz.
Met de Sioux hebben we in de Triton ook nog Jungle Book opgevoerd. Ik was Bagheera. Bij een generale repetitie in de "bricolage" ben ik trouwens uit de boom gevallen.(dit was een gecamoefleerde ladder).
Bij die shows was ik altijd één van de drijvende krachten, vanaf de Sioux, schreef en regisseerde ik scetches, tableau vivant(later bij de B.B.s zou Bart Sels een visser uitbeelden), modeshow (in vrouwekleren) enz.(jij, Ronald was ook altijd van de partij!)
Later bij de Beach Boys zat ik zelfs bij nederlands (Eric van Helsuwe) heel het jaar aan scetches te schrijven.
Zo was er een scetch waarin ik mij als vrouw had verkleed,
dit was zo realistisch dat ik de week voor de première in het Prevent vrij mocht rondlopen (als vrouw dan), in Het Wrak, bureau A, zo was er een man van de kuisploeg die altijd zeer onvriendelijk tegen ons was (wij jongens), die toen heel attent de deur voor mij openhield..(toen ik vrouw was :-)
Hoofdopvoeder Guy Noldus stuurde me zelfs naar papie Takkebos waar ik mijn beklag moest doen omdat we te veel takkebossen moesten planten!
Zeer leuk waren de reakties toen ik een week later in een scetch verscheen en iedereen eindelijk doorhad dat ik een patiënt was.
Zeer leuke herinneringen zijn dat(gelukkig zijn die er ook!!)
Op latere leeftijd (35)heb ik mij dan eindelijk bij een toneelgroep aangesloten. Nu speel ik regelmatig gastrolletjes in Familie, Zone Stad, Spoed.


10.07.2006 - 13:57:25 Danny Caes (3010/302)Aan Franky Deckers. Franky, heb je tegenwoordig ook het gevoel dat je, tengevolge van je verblijf in het ZPM, gaandeweg een uiterst verfijnd "buhne"-gevoel hebt gekweekt? Dus een soort gevoel van: "Ik heb destijds zodanig veel rare dingen meegemaakt dat ik nu helemaal geen podiumvrees meer heb" (zoiets van: "ze kunnen me wat"). Dat is dus volgens mij het meest positieve dat ik aan mijn ZPM-jaar heb overgehouden. Het is dus DATGENE wat ik elke woensdagavond voel als ik mijn "kosmisch exposé" sta te doen in de koepel van onze volkssterrenwacht. Ik sta daar dus niet als een gortdroge professor met een klein dun mondje "intergalactisch" te doen, maar wel als een sappig klinkende entertainer! (als in een theatrale "one man show" dus). Stel je voor dat ik al die bezoekers pure fantazieloze schoolboeken-info zou meegeven, dat zou daar nogal een beetje op een klooster gelijken zeker?!?! Let wel: ik heb zulke typisch schoolse "klooster"-toestanden nog meegemaakt toen ikzelf nog geen uitleg stond te geven in de koepel. Ik zag al die bezoekers één voor één in slaap staan vallen! (omdat er steeds een "professionele" astronoom uitleg stond te geven). Tja, astronomie en entertainment: het gaat schijnbaar niet samen. Maar dan hebben ze MIJ nog niet aan 't werk gezien! ("sur le chemin de Armand Pien"!). Spijtig genoeg moet ik het (na reeds TIEN jaren!) nog steeds als vrijwilliger staan doen (het zal nog 500 tot 1000 jaar duren denk ik dat zoiets eindelijk als een echte job kan aanzien worden). In ieder geval: positief BLIJVEN denken... (p.s.: de Gentse Feesten zijn op komst, er zal dus voldoende "kosmisch entertainment" zijn in onze koepel!).

11.07.2006 - 08:15:07 IsabelleIn de les nederlands,bij Eric Vanhelsuwe,heb ik eens 400fr gewonnen.....wedstrijd: "touwtje springen"!!!!

11.07.2006 - 12:03:49 D.C. (3010/302)Isabelle, bij ons in de klas leerden we hoe we appelpitten konden knabbelen. Dat ging dus als volgt: eerst de donkere laag van de pit er af pellen, en dan... tja, wat kun je anders doen dan... euh... de ontpelde pit in de mond te steken... Bon, dus die pit in de mond... knabbel, knabbel (enfin ja, hetgeen er aan te knabbelen viel) en wonder boven wonder: zo'n pit smaakte naar... COCOSNOOT! Ik meen mij te herinneren dat het mevrouw Rubbens van het 4de leerjaar was, die ons dat leerde (op appelpitten zitten knabbelen dus). En de appels zelf... tja... die aten we dan ook maar op (dat waren dus de legendarische "Ambiorix"-appels, want er zat een soort tweekleurig Ambiorix-logo op de appelkratten). En TANDPIJN dat ik kreeg van die appels! "Appels zijn goed voor de tanden" zeggen ze altijd. Zelden zo veel tandpijn gehad als toen... Zodanig erg dat ik mij moest inhouden om niet in dat muf mousse-kussen te bijten van de pijn. Moet ook nogal een mooie vertoning geweest zijn, achteraf bekeken. Mevrouw Rubbens haar gezicht zou boekdelen gesproken hebben. P.S.: en dan was er ook nog dat debacle i.v.m. de meikevers die plots aan het uitsterven waren. Wat een gedoe. En dan dat "accident" met dat Pyrex-glas dat TOCH brak (het bleef zogezegd onbreekbaar als er vuur in stond te branden). Brak het toch wel zeker...

11.07.2006 - 22:37:49 LINDALieve vrienden

Dit zou voor mij en vele anderen een grote teleurstelling zijn moest deze reünie niet kunnen doorgaan.En dat na zoveel moeite van Marc en speurwerk van mij.(Niet dat wij met de pluimen willen gaan lopen). Maar ik weet uit de vele telefoons die ik heb gedaan of nadien nog heb gekregen, bijna iedereen stiekend er van droomde om ooit nog eens een reünie of zoiets te mogen mee maken. Vele dachten de laatste jaren vaak aan die tijd terug vooral aan hun vrienden en vriendinnen die ze er toen hadden.Het zpm heeft bij vele van ons toch een mooie of soms minder mooie indruk na gelaten.Het zou eigenlijk fijn zijn om nog eens te kunnen zien waar wij sliepen, naar school gingen en nog zoveel meer.Een mooie afsluiter (reünie) aan dat leven van toen na al die jaren dat moet toch wel kunnen of niet?

groetjes LINDA

11.07.2006 - 23:11:30 RonaldBeste Marc,Linda, en vele andere anciens,
Het is zoals Linda het zo mooi kan vertalen.
Wij willen onze oude vrienden terug zien, met of zonder de toelating van het ZPM. Zij zullen ons niet beletten ons opnieuw te reüneren.Het zou zowel voor Marc, die een knappe site gebouwd heeft, als Linda, die er zoveel tijd ingestoken heeft onze oude vrienden steeds opnieuw te contacteren, een zware teleurstelling zijn mocht dit niet doorgaan.
In elk geval, Marc Doigny en Linda Van Calster, jullie krijgen voor jullie prestaties een dikke verdiende 10/10
Mijn steun heb je voor 100%, ere wie eer toekomt.
Vriendelijke groetjes
Ronald12.07.2006 - 12:16:36 D.C. (3010/302)Ronald, Linda, Marc, Franky (en alle andere ZPM-anciens in het algemeen); ik denk dat ik eens naar Mars ga deze zomer. Misschien zal ik daar nog enkele Suskes en Jerommekes uit mijn tijd tegenkomen. Wie weet loopt Poetsie daar misschien ook rond, op zijn pantoffels. P.S.: Aan Marc Doigny; Marc, dank U voor de correctie i.v.m. Poetsie (ik had altijd gedacht dat het "Foetsie" was)(mijn geluidsontvangst werkte dus TOCH niet 100 percent feilloos)(teveel zeewater in mijn oren... DEZOMER!!!).

13.07.2006 - 12:19:25 D.C. (3010/302)Marc en de anciens, ik zit mij al een tijdje af te vragen of er daar in (en omstreeks) het Zeepreventorium (De Haan-aan-zee dus) ooit een onderzoek gedaan is naar het bestaan van zogenaamde "aardstralen" (dus de invloed van het lokale geomagnetisme op de menselijke psyche). Volgens een recent onderzoek van de Amerikaan Michael Persinger en zijn team heeft een verhoogde waarde aan geomagnetisme (alsook electromagnetisme) een bepaalde invloed op onze manier van denken, in zodanige mate zelfs dat sommige beinvloedbare mensen "goddelijke" visioenen te zien krijgen of zich op de één of andere manier "verheven" voelen (een religieuze ervaring dus; verwant aan het "Geraardsbergen-syndroom"). Nu, hetgeen ik daar in 1973 in het ZPM meegemaakt heb kan nauwelijks als een religieuze ervaring aanzien worden, want ik vloog... ochot... steeds buiten als het godsdienst was (lees: er moest in die tijd, en in die streek, nog flink gesleuteld worden aan het begrip "Zedenleer"). Ach ach... dat heuglijke moment toen ik eens pardoes in de kerk terecht kwam... (tiens, hoe was ik DAAR terecht gekomen?!?!). Bon, ik zal deze gebeurtenis hier... eh... uit pieteit niet verder uit de doeken doen, of het lijkt hier binnen de kortste keren op de kerk-sketch van "Mister Bean"). Maar wat ik dus wou vragen: werd de uiteindelijke ligging (dus de lokatie) van het Zeepreventorium (en van de Familia) bepaald door een soort voorafgaand onderzoek of opmeting van een kluwen geomagnetische veldlijnen? (in esoterische middens ook wel "Ley-lijnen" genoemd). Of was het enkel de verhoogde concentratie Jodium en de "gezonde zeelucht" die de boel in gang staken? (het ontbreken van smog en pollen, stads- en plattelandslucht, etcetera...). Raar om zeggen, maar in gedachten zie ik een bende wichelroede-lopers die daar in de duinen aan het zoeken zijn naar "iets". Ja, tegenwoordig zouden ze daar naar oude mortiergranaten en obussen kunnen gaan zoeken. En dan te denken dat we daar destijds op ontplofbare bodem rondliepen! Van "aardstralen" gesproken...

14.07.2006 - 00:17:17 Marina Van Ackerhello aan alle teenagers en lost&founds uit de jaren 74/78!Wat een tijd!'k val misschien in herhaling maar ook voor mij was het de mooiste tijd uit mijn jeugd!Ik kom zeker naar de réunie in de hoop jullie allemaal nog eens te zien.Ik was zeer aangenaam verrast toen Linda me opbelde .Sinds dan word ik gewoon overspoeld door die tijd!Dit wk was ik aan zee en ben naar vosseslag gegaan en langs het strand naar de tunnel van het zpm.Wat een gevoel dat gaf die gebouwen zo terug voor me te zien.Hoop in ieder geval zo snel mogelijk een datum te vernemen daar ik toch een dag vroeger zal moeten afkomen daar ik 5uur trein heb om naar de zee te komen!enfin hartelijke groeten aan iedereen en hopelijk tot zeer snel!!!!!Marina

14.07.2006 - 18:51:40 LindaHallo vrienden
We hebben er weer eentje bij se. Tof he.We zitten allemaal een beetje met die gevoelens Marina. Iedereen snakt er naar om mekaar nog eens te kunnen ontmoeten. Er zit dan ook zoveel tijd tussen he ( 28 jaar).Dan heeft iedereen ook heeeeeeeeeel veeeeeeeeeel te vertellen. Ik zelf geraak ook maar niet uitgepraat. Vraag dat maar aan Ronald en Franky en Isabelle. He mannen? Marina ik hoop dat we van jou nog gaan horen, gooi ze maar allemaal op de site jou herinneringen zodat wij er ook mee kunnen van genieten.
Linda

14.07.2006 - 19:29:24 Frank DeckersMarina,
5 uur rijden?? Waar zit gij ergens?
Woonde je niet in Borstbeek vroeger?

14.07.2006 - 20:25:19 Marina Van Ackerhey Franky,ja een paar km verder Boechout om juist te zijn.wauw dat je dat onthouden hebt?Wel,ik woon nu al zo'n 28jaar in de Ardennen;Baraque Fraiture zegt dat je iets?Kunt ge goed skieen als er sneeuw ligt wel te verstaan. Of Vielsalm ,ik woon juist halverwege de 2.En met de trein(heb geen auto)naar zee is dat 4.30 of 5u hangt ervan af.
Dus als die réunie erdoor komt moet ik wel even zorgen dat ik slaping heb voor de dag ervoor enz zie je?Hartelijke groeten,Marina

27.10.2009 - 11:43:12 Alann de Vuyst
Ik las net in Danny Caes' bijdrages dat voetbal en horloges niet toegelaten waren...dat klopt. Maar toen ik in 1976 terug ging naar het ZPM voor vakantie, mocht ik daar 2 maanden blijven. Ik was nog steeds erg verlegen en groepsactiviteitenschuw, maar voor 't eerst aanvaarde ik een meisjes initiatief om een relatie met met te beginnen. het stelde niet veel voor, gewoon wat praten, beiden waren we onwennig, niet weten wat doen. Tot we eigenlijk een keer een plekje vonden niet ver van de infirmerie, waar we wat intiem konden praten.

We werden gezine door de infirmerie en ik de 'boosdoener' werd stante pede ontslagen omdat ik met een meisje was gezien, het heeft mij toen voor een stuk getraumatiseerd.

Haar naam was Greet Ceupens, ze was 14 en ik 17.

PS. Ik kan niet meer volgen hoe en waar al die bijdrages hier georganiseerd zijn en ik zie dat in oudere bijdrages niet meer kan geschreven worden. Ik wilde wat nalaten voor Danny Caes, en nergens kon het. Ik zag dat in 2006 Frankie deckers mij iets vertelde naar aanleiding van een bidrage van me, maar ik zie nergens mijn bijdrage waarop hij gereageerd heeft.

Hoe kan je hier op de hoogte gehouden worden dat er nieuwe bijdrages zijn of moet ik telkens weer op de site komen kijken?

27.10.2009 - 12:03:33 Marc Doigny
Je kan mij gewoon je email adres doorsturen, en dan ontvang je automatisch een mail bij alle nieuwe berichten.
Wekelijks is dat ongeveer een 20-tal berichten. Op de berichten van Danny Caes kan niet meer gereageerd worden. Hij had mij in de tijd gevraagd dat zijn berichten los van de site zouden staan (ik herinner mij niet meer precies zijn bewoordingen).

Vorige gastenboekbijdragen
Volgende gastenboekbijdragen
 
Contributions précétentes
Contributions suivantes

08.11.2013 - 18:46:16 hombrouckx ivan
Lees het verslag van Ivan Hombrouckx op deze pagina.
ivanhom@gmail.com

Code à introduire

In te geven kode