Courriels et photos
Mails en geschonken foto's
Zeepreventorium
Home » Geschonken documenten » Mails - Courriels III
Wens je hier ook je eigen pagina met je foto's, geen probleem, geef mij een seintje!

Contacte-moi si tu veux placer tes photos sur ce site!

Mails III

Page précédente - Vorige pagina

"Le Préventorium fait partie des vieux vieux souvenirs un peu nostalgiques de la belle période de mon enfance."


Sportterreinen voor het hoofdgebouw


Gilbert Bécaud richting strand (via de tunnel),
de keuken op de achtergrond


De bouw van Allergia


Nog geen sportterreinen en zelfs de twee galerijen waren niet overdekt.


Pompinstallatie voor het zwembad

Geachte Heer Marc Doigny,  

Enkele dagen geleden heb ik het domein "zeepreventorium.org" via Google gevonden. Ik was stom verbaasd. Op internet was de informatie over Dr. Alexander tot voor kort uiterst schaars, summier  en veelal nietszeggend, in schril kontrast met zijn grote bekendheid in de 60-tiger jaren. En nu plots deze uitgebreide site.  

Uiteraard was ik benieuwd wie de licentie-houder van zeepreventorium.org is. Via "whois zeepreventorium.org" en verder via "verfaillie.com" heb ik enige achtergrondinformatie over uw persoon kunnen ophalen. De inhoud van de subdir "bulletins" op uw site verschaften mij verder info over uw verblijf in het preventorium en ook persoonlijke gegevens.

Als naïeve, maar enthousiaste en idealistische jongeling van 18, was het Zeepreventorium de locatie waar ik, na het beeindigen van mijn studie's, voor het eerst aan de slag ben gegaan, en dit vanaf 07/1959 tot 08/1966.
Het is een periode waar ik nog vaak aan terugdenk, deels met weemoed, maar ook deels met grote verbittering. Geen enkel werk heeft mij nadien dezelfde afwisseling en voldoening gegeven dan deze 7 jaren "prevent", niettegenstaande het feit dat ik er gewerkt heb onder het gezag van de despotische figuur die Dr. Alexander was.  

Van 1960 tot 1966 heb ik regelmatig enkele foto's gemaakt in het preventorium. Deze collectie bevat ongeveer 350 beelden.

Over het gebouwtje op afbeelding 247 heb ik een 8 mm-film (géén super-8) zonder klank. Dit filmpje van 20 minuten toont de volledig opbouw.

  Dit gebouwtje werd niet gemaakt door de "mammies" en de "pappies" (ik geloof niet dat deze benamingen reeds werden gebruikt in mijn periode), maar is een initiatief van de "adolescenten" onder leiding van hun monitor Alfons (Fons) Laverge. Slechts later hebben de HISS-studenten ook een steentje bijgedragen. Het zijn echter de patienten zelf die het bijna volledig hebben gebouwd.  

Ik ken uiteraard noch uw beweegredenen noch uw volledige doelstellingen voor creatie van deze site. Voor zover ik kan beoordelen, in de allereerste plaats een steun- en kontaktpunt voor (ex) patienten. Hiermee wordt een sociaal facet ingevuld, dat ik enkel kan toejuichen. Verder voorziet U heel wat ruimte voor een documentair-historisch overzicht van het instituut, hetgeen een breed publiek zeker zal interesseren.

  U benadrukt de onafhankelijkheid van uw site ten opzichte van het instituut, en ook de goede verstandhouding die U er mee heeft. U vermeldt tevens het uitgebreide volume archiefmateriaal waarover U kunt beschikken.  

Ik kan enkel gissen waaruit dit materiaal bestaat. Er moet enorm veel fotomateriaal zijn (alle evenementen en gebeurtenissen werden gefotograferd door Pierre Wilbroodt) en ook veel video-materiaal (op gang gekomen op een latere datum). Verder ook veel persknipsels: alles wat in de pers verscheen ivm het preventorium werd door een gespecialiseerd bureau verzameld en opgestuurd. Uiteraard kan ik slechts spreken van de periode dat ik er was.  

Indien dit het materiaal is waarover U beschikt, dan zullen mijn foto's weinig of niets kunnen toevoegen. Om U enig idee te geven zijn ze in sterk gecomprimeerde vorm hier bijgevoegd. De beelden 253 t.e.m. 278 worden reeds gebruikt op de site www.uitkerke.be (of rechtstreeks bereikbaar via www.uitkerke.be/FOTO'S/Vliegmeeting/index.htm ). Indien U toch interesse mocht hebben, laat me iets weten. Ik stel de beelden met plezier ter beschikking.  

Met vriendelijke groeten,

  Jaak Mahieu

De foto's zijn juist zeer geschikt. Ze geven een persoonlijke kijk op het leven in het zeepreventorium, iets wat de officiele documenten niet kunnen doen. Het komt misschien niet duidelijk genoeg naar voren in de tekst, maar het zijn juist de persoonlijke bijdragen die waardevol zijn. Anders dreigt de site iets te worden in de trend van "... in 1962 werd het zwembad gebouwd, in 1963 werd de HISS gebouwd, in 1964 werd...", en dat wordt al snel heel saai.

28.07.2007 - 12:08:33 Lucien Gelders
dag
vraag aan Jaak Mahieu, ik was er van het begin bij bij de bouw van het huis op de bunker. U schrijft dat er een film van bestaat, bestaat de mogelijkheid deze te zie?
Lucien

04.08.2007 - 11:49:23 Jaak Mahieu
Hi Lucien,
Zopas per toeval je vraag-berichtje gelezen. Moet wel even nadenken hoe ik min of meer aan je wens kan tegemoet komen (heb allang géén 8-mm projector meer). Binnenkort volgt verder nieuws.
Groetjes,
Jaak Mahieu

05.08.2007 - 20:31:46 Jaak Mahieu
Hi Lucien,
Bij toeval vond ik uw berichtje op de site van Marc Doigny.
Ik heb geen herinnering meer aan uw naam, noch aan deze van Willy Vandevelde. De naam De Beule zegt mij daarentegen wèl wat, zonder dat ik daar echter verdere details aan kan koppelen. Alles is ten slotte bijna 50 jaar geleden.

Uiteraard ben ik wat nieuwsgierig naar je persoon, wat het "verdere leven na het prevent" je heeft gebracht, en hoe je het nu stelt. Even ter herinnering wie ikzelf ben (of was): onderwijzer van het 1e leerjaar Ned., deeltijds invaller-opvoeder (zo werd het in die tijd genoemd) bij diverse groepen, oprichter en verantwoordelijke van de fotoklub bij de adolescenten. Wellicht komen nu enkele vage herinneringen naar boven.

Blijkbaar blijft uw periode preventorium U na zoveel jaar nog steeds boeien, gezien uw berichtje op de site. Heb je nog kontakten met medepatienten, personeelsleden, of met het prevent zelf ?

Wat betreft uw vraag: ik heb toen inderdaad een 8-mm filmpje gemaakt (bij stukjes en beetjes) van de oprichten van het gebouwtje op die bunker.
Bij het lezen van uw berichtje heb ik na enig zoeken dat filmpje ook kunnen terugvinden. Vermits ik al heel lang geen projector meer heb, kan ik het dus evenmin nog bekijken, en is het dus ook even lang geleden dat ik het nog gezien heb.

Mits wat moeite en geduld heb ik lukraak uit de film trachten enkele beelden in te scannen (een beeldje is slechts 3,5 x 5,00 mm groot) om toch enig idee van de inhoud te kunnen weergeven. Het resultaat kan je vinden op volgende link:
ZPM-8mm-film

Met vriendelijke groet,

Jaak Mahieu

Meer foto's van Jaak Mahieu

Page suivante - Volgende pagina

22.09.2022 - 14:41:21 Marc Doigny
Ik kreeg volgend bericht van de VRT voor Jaak Mahieu:
Via google ben ik op uw site geraakt met foto's van Jaak Mahieu. Nu vroeg ik me af of U weet hoe ik in contact kan komen met mijnheer Mahieu. Ik heb geen idee of hij nog leeft of wat zijn gezondheidstoestand is, maar ik vermoed dat hij al wel op leeftijd moet zijn. Ik had hem graag even gesproken ivm een podcastproject van de VRT (Radio2). Kan u mij toevallig verder helpen? Alvast hartelijk dank! Cathérine Vandoorne 0475-460.501

Kan iemand dit bericht doorsturen naar Jaak?

Code à introduire

In te geven kode