Courriels et photos
Mails en geschonken foto's
Zeepreventorium
Home » Geschonken documenten » Mails - Courriels II
Wens je hier ook je eigen pagina met je foto's, geen probleem, geef mij een seintje!

Contacte-moi si tu veux placer tes photos sur ce site!

Mails II

Page précédente - Vorige pagina

"Le Préventorium fait partie des vieux vieux souvenirs un peu nostalgiques de la belle période de mon enfance."

Een citaat uit een mail van Edwin Vandenberghe, leraar aardrijkskunde:

Men vond het er soms niet aangenaam, maar éénmaal weg uit het ZPM had men veel wroeging, en veel traantjes moesten zowel bij de Nederlandstalige als bij de Franstaligen weggestoken worden. Bij de meisjes (Les "Nayades") was het nog erger. Het verdriet van kameraadschap onder elkaar welke jullie opgebouwd hadden spatte uiteen op 30 juni van ieder jaar.

Een mail van Pappie Willy (zie ook foto links):

Wat betreft het leven van de pappies en de mammies in het Prevent ben ik vrij vlug uitverteld, ik was er dan ook maar één schooljaar.
In de voormiddag kregen we les en in de namiddag was er afwisselend tijd om te studeren of om dienst te doen in een leefgroep.
Dit tot 22u00 wanneer we afgelost werden door de beruchte nachtwaker met zijn dikke brilleglazen.
We bleven telkens twee weken in het Prevent omdat we ook in het weekend bij de gasten moesten werken.
Net als de gasten kregen we enkele trainings als werkkledij.
Voor het werken met de kinderen werden we ook beoordeeld en moesten we observaties maken.
Af en toe moesten we ook dienst doen op zondag in de ziekenzaal, het saaiste wat mij kon overkomen.
Ik kan mij niet meer herinneren of de taalgroepen al dan niet gemengd waren.
(ze waren gemengd, behalve op school, red.)
Ik weet wel dat we zowel frans als nederlands moesten praten en ook nog duits wanneer de duitstalige kinderen op paasvakantie kwamen.
Ook de verschrikkelijke verplichte duincrossen en de vele verplichte strandspelen in weer en wind, winter en zomer, staan mij nog voor de geest. Het planten van de takkebossen richting Vossenslag vergeet ik ook niet meer. Dat was de hobby van Francis, de hoofdverantwoordelijke van de sioux en de copains (die er waarschijnlijk nog steeds werkt).

De sprookjes van 1001 nacht waren onvergetelijk: de grote woestijntent in de Tritonzaal en de fakir (een pappie van de copains) die met blote voeten door echte glasscherven liep en echte naalden door zijn wangen en armen prikte.
Ik weet ook nog dat we eens met de sioux mijn auto hebben geschilderd in allerlei felle kleuren en vormen.
Zo stond hij enkele weken op de parking te pronken tot pappie René (sioux) er op een mooie dag mee in panne viel.
Ik herinner mij ook nog de bijnamen van de twee welbespraakte onderhoudsvrouwen: Spic & Span.
Er was in het hiss ook een studentenclub (de zandstuivers, denk ik), die af en toe studentenactiviteiten inrichtte.
Als mascotte hadden ze een grote pluchen beer die altijd ergens heimelijk opgeborgen werd uit terechte angst om ontvoerd te worden door het 1ste en 2de jaar (van die beer heb ik ook nog een foto toen ik hem ontvoerd had)
Dit zijn zowat de eerste herinneringen die mij te binnen schieten.

Dankzij het toffe jaar dat ik bij de sioux beleefde koos ik daarna voor het beroep van opvoeder, dat ik sinds het verlaten van het hiss nog steeds uitoefen.


Was in zeepreventorium tijdens de woelige jaren 1963 - 1969.
Als 17 jarige geen senicure. Doch de toenmalige verloofde (19jr) van de monitor (24jr) maakte het verblijf voor mij ZEER aangenaam. Het sprookje was echter van korte duur (3mnd). Reden, volgens de destijds o zo correcte directie: ONHANDELBAAR GEDRAG ().
Was en astma- en poliopatient. Ik hoop dat de beenhouwerszoon ondertussen z'n trauma heeft verwerkt. Alle gekheid op ….
De medische staf en lerarenbestand waren MEER dan goed. Met dank aan allen. Voor de nakomelingen wens ik het allerbeste en zo min mogelijk asociaal sociale assistenten.

Vriendelijke en gezonde groeten,

C. SMAELE

22.01.2007 - 23:45:26 frans
@ C. Smaele

Wat ik u wil vragen of u van het gentse afkomstig zijt ?


Hallo,

Het was 1969 of 1970 dat ik daar was —ik was 11 jaar oud. Maar ik heb geen goede herinneringen aan die periode daar. Mijn vader was militair en toen gestationeerd in Duitsland. Tussen onze woonplaats en de zee was wel meer dan 600 Km. Dit had natuurlijk tot gevolg dat ik ook weinig contact had met mijn ouders.

In onze slaapzalen zijn veel rare dingen gebeurd. Elke nacht werden de "stoute" jongens uit hun bed gehaald en wie weet wat er allemaal gebeurde. Ik herinner me wel dat ze wenend terugkwamen. Ik sliep —ik herinner me de verdieping niet meer— in de derde grote kamer, in het laatste bed van de rechtse rij, helemaal in de hoek, en had een goed overzicht. Ik had steeds schrik dat op een dag ik ook uit mijn bed zou gehaald worden. Gelukkig lieten ze mij s’nachts gerust.

Ikzelf was het slachtoffer van plagerijen van een van de begeleiders die een slechte legerdienst in Duitsland achter de rug had. Telkens hij van dienst was, werd ik gebruikt voor allerhande dwaze karweien. En die Francis die jij op uw website gebruikt, was een plant. Hij was in die tijd de hoofdopziener en trok er zich niets van aan wat er op onze verdieping gebeurde.

De dril van de douches, waar we in rijen van 10 maar enkele seconden hadden om ons te wassen en de dril van het bedelen van tandpasta waren heel kleinerend. Het bijna constant naakt zijn tot na het douchen en nadien het bedelen om een papieren zakdoekje te krijgen waren onterend.

Op een dag had een jongen in zijn bed geplast. Het was niet de eerste keer. Hij had een serieus psychologisch probleem maar daar wilde men schijnbaar niet van weten. Als straf werd hij uitgekleed en diende hij zijn natte kleren en en zijn vuile lakens te tonen aan de andere kinderen. Ook aan de meisjes op de andere verdiepingen.

Van Pierre Willbroodt, die ook vermeld werd op je website —ik was zijn naam vergeten— heb ik ook een verhaal. Ik was een zwakke jongen en dikwijls ziek. Bij aankomst in het preventorium werd ik onmiddellijk in de infirmerie geplaatst waar ik een aantal lieve verpleegsters heb gekend. Eentje had zelfs een zoon die ook in het preventorium was. Zijn naam -denk ik- was Benedikt. Ik mocht het gebouw nooit verlaten als het te warm of te koud was, als er teveel wind was en als het bewolkt was.... Ik voelde me opgesloten en keek dikwils droevig naar buiten naar de andere kinderen die buiten speelden.

Willbroodt was een tiran, kon niet met kinderen omgaan en snauwde hen permanent af.

Op een dag diende ik X-rays van mijn longen te laten nemen. Dat duurde wel een tijd. Ik heb dat meerdere keren ondergaan maar deze keer was het anders. Hij vertelde dat er iets mis was met mijn ruggegraat en dat hij me diende te onderzoeken. Er is nooit iets mis geweest met mijn ruggegraat?!?!? Hij beval me om mij helemaal uit te kleden en hij heeft 10-tallen fotos van mij genomen in verschillende posities. Ik stond toen op een draaibare schijf. Ik heb dat gemeld. Men deed erg eigenaardig maar ik heb daar niets meer van gehoord. Ik ben ook nooit meer geroepen geworden.

Ik heb door mijn negatieve ervaringen GEEN enkele behoefte om herinnerd te worden aan het zeepreventorium.

Groeten,

Charly

Page suivante - Volgende pagina

27.07.2011 - 12:13:42 Van Heesvelde Jo
Ik Lees juist het korte tekstje getekend "C. Smaele"...en denk dat de "C" voor Christian staat...
Als dat zo is, dan ken ik die Gentenaar die in de 60tiger jaren in het Prevent zat...en als ik mij niet vergis kon hij zelfs goed basketten - zelfs met zijn polio handicap -... Begin van de jaren 70 heb ik nog in Gent Poëzies & Retorica gedaan (MOS/Lyceum Park, K. Ledeganckstraat). In die tijd heb ik Christian Smaele nog een paar keer ontmoet in het Gentse... (terug als ik mij niet vergis)en had hij een café-tje geopend ter hoogde van St. Michiels - Café De Poel.
Marc, zou het mogelijk zijn om mij zijn coördinaten te bezorgen...?
Jaak Mahieu, zou ik ook moeten gekend hebben (als ik zijn teksten lees & foto's bekijk)... maar mijn geheugen laat mij terug in de steek.
By the way, 'k heb vorige week een foto's teruggevonden van begin jaren 60 - met een groepje jongens & meisjes & NONKEL BOB, er staat ook een moniteur bij ('k denk dat zijn naam Alex is ?) -
Ik kan die foto niet inscannen...eventueel kan ik hem wel naar je opsturen...dan doe je ermee wat je best doet voor deze site...en kan ik die foto misschien recupereren op de volgende reünie ?

Code à introduire

In te geven kode