Zeepreventorium
Home » Diverse instellingen » Noctiluca Miliaris » Het huis in de duinen
Het “Huis in de Duinen” est un des films les plus connus sur le préventorium. ce film a glané de nombreux prix internationaux lors de sa sortie.

Het “Huis in de duinen” is één van de eerste films over het zeepreventorium.

Het huis in de duinen

Beelden uit de film - Extraits du film


“Hierdoenzeniks”


Tekenen in de galerie
Les dessins dans la galerie


Le paeldorp est repris dans le film


Scène uit "Het huis in de duinen"
"Dessine-moi un mouton" schreef Antoine de Saint-Exupéry, maar hij was piloot en geen landbouwer, en kon dus niet weten dat dit een geit was.

Maintenant, quand on demande aux enfants "Dessine-moi un poisson", ils te dessinent un fish stick.

Deze kleurenfilm is gerestaureerd en is beschikbaar op DVD!

Ce film est restaurauré et est disponible en DVD!!

In zijn tijd was deze kortfilm van Jean Mil revolutionair te noemen: het ontving zelfs talrijke prijzen in internationale festivals met zijn (voor die tijd) flitsende montage en speciale effekten. De film kreeg talrijke onderscheidingen, waarbij het soms onduidelijk is of de film zelf, of de opvallende onderwijsmethoden gelauwerd werden. De film toont aan dat astma-patientjes een normale leven kunnen leiden: een deel van wat er in het preventorium gebeurt komt dan ook niet in beeld: kinesie, drainage, de bloedprikken in de vinger,… het is alsof het medisch paviljoen niet bestaat!

Le film de Jean Mil décrit la vue au préventorium, et plus particulièrement les méthodes d'enseignement révolutionnaires à l'époque. Les enfants travaillent, apprennent, dessinent et jouent en petits groupes. Le but n'est pas vraiment de montrer que les enfants asthmatiques peuvent vivre une vie normale (aucune séquence n'a été tournée au pavillon médical): non, le but est de promouvoir une forme d'enseignement résolument moderne.

Direktie
Dr. Fernand Alexander
Schooldirektie
Magda Corné-Vandamme
Flora Nijsters-Decoster
Josef Vanhoutte
Een film van
Jean Mil
Met
"Jean Luc"
Mammie Claudine Muyshondt-Backers
de snoepies, suskes, smurfen, jerommekes, sioux, copains, beach boys, nayaden, teenagers en de studenten van het zeelyceum
Eregasten
François Glorieux
Kari Bert (action painting)
Scenario
Jean Mil
Leo Feytens
Dialoogbewerking
Julien van Remoortere
Teksten
Dr. Fernand Alexander
Dr. Walter Debrock
Camera - Montage
Jean Mil
Montage assistent
Roland Swaenepoel
Sonorisatie
Leo Feytens
Medewerkers
Jean Chevaillier
Rina Cordier
Willy Desomer
Marc Devolder
Agnes Leys
Jean Pierre Markey
Frans Sinnaeve
Jan Vandenbussche
Erik Vanhelsuwe
personeel en studenten HISS
Produktie en distributie
Noctiluca Miliaris
Realisatie
Jean Mil
Pagina's met foto's van

Film bestellen

De film “Het huis in de Duinen” (40 minuten kleur, DVD) kan besteld worden door overschrijving van 30€ (verzending inbegrepen) op rekening IBAN BE05 6106 3251 6075 - BIC DEUTBEBE vermelding: DVD Huis in de duinen. Stuur ons een mailtje met je adres want deze rekening wordt niet regelmatig gecontroleerd.

De opbrengst van de verkoop wordt uitsluitend gebruikt voor aktiviteiten van de anciens (dag van de anciens, folders, digitalisering van andere films).

Commander le film

Le film “La maison dans les dunes” (40 minutes, couleurs, DVD) est disponible à la vente au prix de 30€ (frais d'expédition inclus) à verser sur le compte IBAN BE05 6106 3251 6075 - BIC DEUTBEBE avec mention DVD Maison dans les dunes (Envoie-moi également un mail avec ton adresse, car ce compte n'est relevé qu'une fois par mois.

Les revenus sont utilisés exclusivement pour les activités des anciens (journée des anciens, dépliants, numérisation des autres films).

D'autres photos de Jean Mil I et Jean Mil II (une partie des photos est reprise dans le film). Ces photos décrivent la vie au préventorium, vue par les yeux des enfants.

02.12.2006 - 22:42:16 EMIEL
Beste,
Van de film "Het Huis in de Duinen" bestaat er een lange en korte versie, respectievelijk voor in- en externe presentatie.
De korte versie werd gepresenteerd op enkele filmfestivals. De lange versie is uiteraard wat te langdradig.

Van harte,

Emiel en Alby

01.04.2007 - 17:28:24 Luc Bruggeman
Is de film "Het huis in de duinen" en die andere, mogelijks te kopen op DVD ?

Bedankt voor een excellent website. Het brengt sommige goede and triestige herinneringen op.
Ik was een "Suske" halfweg de jaren 60.
Luc Bruggeman
Cut and Shoot, Texas

29.01.2008 - 19:39:01 knippenberg
Hallo

Was patient in het jaar 1965 - 1966 (nummer 329 en later 471). Men zegt dat nummers nooit meer vergeten worden en dat klopt. Twee vraagjes is deze film het huis in de duinen ergens verkrijgbaar en laatste vraagje in het jaar 1965 hadden we een zekere mamie Yvette Mussely. Iemand een idee wat er van haar geworden is? Heb met veel plezier de site bezocht en de aangename en ook sombere gedachten als 10 jarige toen kwamen weer naar boven.

Rob Knippenberg (info knipp@EDPnet.be

10.09.2008 - 17:33:08 Patrick Bottu
Est t il possible davoir une copie dvd des films
j'etais copain de 1969 a 1970
patrick.bottu@auvipartners.be

Merci

05.02.2009 - 10:19:42 emiel
Voor een filmfragment van 'Het Huis in de Duinen' ga naar:
http://www.artmoviecreation.be/podium_JeanMil.htm#GrandPrix+HuisDuinen

01.03.2009 - 20:25:55 alexander
zou het mogelijk zijn om de film ' het huis in de duinen' te kopen op dvd, het zou me erg interesseren daar ik ook patientje geweest ben in de jaren 65-75. Dank u Van Den Bossche Alexander

23.09.2010 - 12:52:23 De Petter Peter
Hallo ,

Ik heb een mooi tijd gehad in het zeepreventorium . Al wil je dat niet weten op dat moment he.
Ik ben jullie dankbaar dat jullie me nu al een stuk beter leven heb . Geen last meer van jeuk ,en geen ademhalings moeilijkheden . dank aan opvoeders en verpleegkundige van deze instelling .

03.05.2015 - 19:09:15 Patrick Schaus
Is deze film nog altijd te krijgen ?

04.05.2015 - 10:27:32 Marc Doigny
De film is nog steeds beschikbaar.

29.01.2021 - 00:34:19 Van Bosstraeten Josiane
Geachte, graag zou ik de korte en de lange versie van de film " Het huis in de duinen kopen als het nog mogelijk is. Ik ben één jaar in het zeepreventorium geweest wegens astma van 7 maart 1965 tot 4 maart 1966 ik was 10 jaar. ik was in de groep de 'smurfen" en had de nummer 721 (meisjesgroep)graag zou ik wat foto's en inlichtingen verkrijgen van die periode. De mammie's van onze groep waren Paula Lieve en Lizette.
De heer Somers was de zwemleraar. Dokter Alexander was de hoofdgeneesheer Mijn adres: Zonienwoudlaan 9 bus 5 Alsemberg 1652 ( Beersel) Email adres: vanbosstraetenjosiane@gmail.com Hartelijk dank bij voorbaat, Van Bosstraeten Josiane.

29.01.2021 - 00:42:14 Van Bosstraeten Josiane
Geachte, graag zou ik de korte en de lange versie van de film " Het huis in de duinen kopen als het nog mogelijk is. Ik ben één jaar in het zeepreventorium geweest wegens astma van 7 maart 1965 tot 4 maart 1966 ik was 10 jaar. ik was in de groep de 'smurfen" en had de nummer 721 (meisjesgroep)graag zou ik wat foto's en inlichtingen verkrijgen van die periode. De mammie's van onze groep waren Paula Lieve en Lizette.
De heer Somers was de zwemleraar. Dokter Alexander was de hoofdgeneesheer Mijn adres: Zonienwoudlaan 9 bus 5 Alsemberg 1652 ( Beersel) Email adres: vanbosstraetenjosiane@gmail.com Hartelijk dank bij voorbaat, Van Bosstraeten Josiane.

Code à introduire

In te geven kode