Danny Caes
Geschonken foto's en documenten
Zeepreventorium
Home » Geschonken documenten » Danny Caes » XI
Danny Caes heeft talrijke bijdragen in het gastenboek geplaatst. Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden werden de bijdragen op afzonderlijke pagina's gezet. Dit is het elfde deel van de bijdragen. Het tiende deel van de bijdragen van Danny Caes kan u hier vinden. Dit is het twalfde deel.

30.09.2006
21:32:31
Sus 3010/ Jerom 3010:
Aan vraagstaartje,
De smaak van de transparante en grasgroen-gekleurde muntlimonade ligt nog steeds op mijn tong, zelfs al dronk ik het 33 jaar geleden (en eerlijk gezegd: "not my cup of beverage!"). Ik herinner mij ook nog de ietwat fletse smaak van de gele limonade (zonder bruis, of misschien met een hl klein beetje bruis)(?). De rode limonade zal wel Grenadine geweest zijn (veronderstel ik, maar nu moet ik toch wel eventjes hard beginnen delven in mijn gastronomische herinneringen uit het jaar 1973). Ik heb, wat betreft het eten in het ZPM, nooit echt geklaagd, maar we mochten nooit melk drinken (voor een niet-astmalijder was dat wel raar). Ik at zr graag de twee soorten chocolade ('s morgens bij 't ontbijt). De eerste soort was de witte met "krispy"-korreltjes, en de tweede was een donkere soort chocolade in turkooisblauwe verpakking (kon ook petrolblauwe verpakking geweest zijn: een tikkeltje donkerder dan turkoois dus). Na iedere avond-maaltijd moest ik een soeplepel zeemzoete en kandij-siroop achtige "lekkernij" inslikken, want ik moest daar "een bink" van worden. Dat goedje smaakte erg "Zuster Godelieve"-achtig (Kina-wijn), maar dan wel Kina-wijn met kilo's bruine suiker in. Tja, van zoiets moest je dus wel een kast van een vent worden, zoals dat met Ovomaltine ook het geval was ("c'est bon pour une homme"). Op mij had het echter geen greintje effect. En ik maar continu soeplepels van dat spul binnenwerken...
Ik herinner mij ook nog een bord witte yoghurt waar ik eens met mijn gezicht "per ongeluk" in verzeild geraakte. Hoe was dat gebeurd? En van de Jerommekes duwde mijn hoofd voorover, en: WHAP! Mijn smoel in de yoghurt! Het resultaat leek sterk op de "witte clown met n wenkbrauw". U weet wel: de "serieuze" helft van de twee clowns in 't cirkus. 'k vraag mij nog altijd af of er soms nog ex-Jerommekes zijn die zich dat nog kunnen herinneren.
30.09.2006
21:37:11
Sus 3010/ Jerom 302:
Damn!
Ik begin zelfs mijn stamnummers te herhalen!
Nr.3010 in 1973 (Suske).
Nr.302 in 1974 (Jerommeke).
Nr.85-09734 in 1985/1986 (soldaat-milicien te Lombardsijde en Brasschaat).
30.09.2006
22:18:26
Sus 3010/ Jerom 302:
Aan vraagstaartje.
De middagen op bed. Daar heb ik nogal wat rare herinneringen aan overgehouden. De meeste zijn dan wel positieve herinneringen, want het was gedurende deze "siesta's" dat ik een hele hoop informatie heb opgedaan wat betreft de bijzonder boeiende wereld van het stripverhaal (via de talrijke KUIFJE/TINTIN-blaadjes die daar in de slaapzalen steeds maar weer lagen rond te slingeren). De katernen van al die KUIFJE- en TINTIN-blaadjes hingen nooit echt volledig aan elkaar. Dus het was steeds "fragmentarisch striplezen", daar op dat bed. Ik trachtte steeds een volledige verzameling bijeen te schrapen van alle LUC ORIENT verhalen (de boeiende avonturen van het Eurocrystal-team op de planeet TERANGO, alwaar de tiran SECTAN de plak zwaaide). Ik herinner mij ook nog altijd een zr bevreemdend stripverhaal dat er bovendien erg angstaanjagend en deprimerend uitzag, en het was tevens zr realistisch in beeld gebracht vanwege de opmerkelijke "flou"-techniek, dus zonder de typische "klare lijn" dat zowat elk soort stripverhaal kenmerkte (ik heb echter nooit geweten wie de auteur (of auteurs) daarvan was (of waren), en hoe die verhalen heetten).
In de infirmerie hing toen een tekening van het kameleon-achtige monster uit Eddy Paape's en Greg's "24 uur voor de planeet Aarde" (ook een verhaal met Luc Orient). Dat monster kwam, in dat verhaal, van de planeet Trementhawah, of zoiets. De verpleegsters in die infirmerie dachten waarschijnlijk dat ikzelf ook van een andere planeet kwam. Maar dat dacht ik ook van die verpleegsters... (de manier hoe ze mij bekeken...).
30.09.2006
22:54:55
Sus 3010/ Jerom 302.:
Aan vraagstaartje,
"Spic" en "Span"... Kan ik mij met de beste wil van de wereld helemaal niet herinneren. Toch wel raar...
Die rare man die steeds de plastic vuilniszakken in de vuilverbrander stond te werpen, die wel.
En dan was er nog de ietwat... eh... "slonzige" onderhoudsman die mij vanuit een bepaalde, nuja, "schuine" ooghoek stond te bekijken, dit tijdens mijn allereerste dag in 't ZPM. Mooie kennismaking. Hij vroeg aan de begeleider die mij op dat moment ging rondleiden: "Is dat een Suske?" (hij vroeg dat op een manier...)(hij had evengoed tegen mij kunnen zeggen: "Nu besef je het nog niet, maar jij zult hier binnenkort een hele hoop rare dingen meemaken", of: "Jouw ogen zullen gauw open gaan"). En of ze open gingen!
De bevreemdende manier hoe die onderhoudsman mij toen stond te bekijken, dat zal ik nooit vergeten.
01.10.2006
14:39:25
Ronald cornelis:
Beste vrienden anciens,
Ik heb er een grondige hekel aan dat er zogenaamde ex ZPM-ers
het vertikken hun naam te zetten bij hun schrijven lees "VRAAGSTAARTJE"
De bedoeling is elkaar terug te vinden, wat niet kan als je nicknames gebruikt.
Of heb je mischien dezelfde bedoeling als "3010" "302" of Mr 85-09734 alias DC, die
niet over de nodige inteligentie beschikt een site te bouwen op zijn "galaxtisch niveau.
Sinds de reunie heb ik er verschillende oude nieuwe vrienden bij, we onderhouden geregeld kontakt
met elkaar zowel telefonisch, mail tot zelf prive.
Dit noem ik opbouwend en de bedoeling van deze site
Groetjes
02.10.2006
17:28:31
D.C., alias Mr.85-09734, alias 3010/302:
Ronald, misschien zou DIT wel de reden kunnen geweest zijn waarom ik destijds naar het ZPM gestuurd ben: ik was niet intelligent genoeg om 33 jaar later een eigen ZPM-gerelateerde website in elkaar te boksen. HOE WISTEN ZE HET?!?! Dat moeten nogal een beetje vooruitziende mensen geweest zijn h, daar bij 't PMS...
P.S.:
Ik kan het ook niet helpen dat ik steeds maar weer mijn stamnummers vermeld i.p.v. mijn volledige naam. Aan de andere kant: het geeft perfekt de sfeer weer hoe we werden geregistreerd en gecatalogiseerd, daar in 't ZPM. Zoiets kun je niet wegsteken of negeren.
We waren, nota bene, mensen, en geen registratienummers.
Ik weet niet hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Is het nog steeds met registratie-stamnummers?
Ik hoor U denken:
"En wat heb je dan te zeggen i.v.m. het feit dat je rijksregisternummer op je identiteitskaart staat?".
04.10.2006
12:22:51
Danny C. (geen schuilnaam).:
-Lo and behold!-
Stel je voor dat ik als schuilnaam "Charles De Secondat, Baron De Montesquieu" zou gebruiken. Maar ja, die mens heeft dus echt bestaan. Ik mag hem dat niet aandoen.
Serieus nu...
Wat ik wou zeggen:
Ik heb eens zitten kijken naar de bladzijde "Maak je eigen website" (staat sinds kort op Marc's ZPM-site). Ik weet niet of het voor mij nog echt nodig is om zoiets te beginnen. Foto's en documenten van het ZPM heb ik amper (enkel het handjevol ZW-W foto's die zich reeds op mijn bladzijde "herinnering-lijst in telegramstijl" bevinden, en een uitnodiging voor de Sprookjesnacht van 1974). Ik heb zowat alle items uit deze herinnering-lijst in 't lang en in 't breed zitten uitsmeren via mijn talrijke bijdragen in het gastenboek/blog (sommige daarvan zijn, tot vervelens toe en tot in den treure, herhaald)(ik weet het). Afijn, ik hoop dat ik hier nog enkele (nog niet vermelde) curiositeiten kan deponeren, ook al ben ik er slechts 11-en-een-sliertje maanden geweest (een niemendalletje in vergelijking met de andere anciens). Ik aanzie mijzelf dan ook niet als een echte ancien, wel als een soort "toevallige toerist" die daar eventjes kwam vertoeven; "to have a look". En wat ik daar allemaal gezien heb... (ik heb mij daar een buitenstaander gevoeld die alles vanuit een ander perspektief bekeek).
04.10.2006
14:49:59
JPD:
Aan D.C.

Wellicht heb je al opgemerkt dat je sommige ervaringen iets te nadrukkelijk onderstreept zodat je daar geen applaus voor krijgt? Jouw periode in het ZPM is zo kort dat niemand zich kan voorstellen dat jouw herinneringen zo lang kunnen zijn. Maar zoals beschermde plantjes ook het best gedijen op bodem met een beschermd statuut (denk aan 'De Kijkuit' bijvoorbeeld), zo zouden jouw verhalen wellicht ook groeien en bloeien op een eigen plek. Dat is geen manier om jou te verjagen uit het terrein van de anciens, maar ik heb de indruk dat jouw creatieve uitlatingen beter tot hun recht komen op een eigen plek op het internet. Dat oneindige internet is zo groot dat jij je zeker gelukkiger zal voelen met een webstek naar eigen smaak of goesting. Doe je zin maar besef ook eens dat sommige 'anciens' hier scherper op jouw - moeilijker te 'plaatsen' - indrukken reageren dan ze eigenlijk zouden doen als jij je out als een te koesteren plantje als bijvoorbeeld het onverwoestbare Zeewinde dat opduikt als je het minst verwacht. Je kan gerust verwoorden wat je wil, maar dat wordt misschien pijnlijk voor iedereen en dus contraproductief als je niet aan andermans indrukken of gevoeligheden denkt. Kortom, ik zag dat jij mensen opwindt op een manier die je wellicht zelf niet eens verwacht of wilt: doe daar iets positiefs mee en lanceer je in een betere baan in en om het internet. Niemand is hier van plan jou te vernederen of grenzenloos te kwetsen maar stel je dan ook wat sterker op door er 'niet alles bij de haren bij te slepen'. Goedbedoeld... je ziet maar! Gegroet aan allen die nu (hier) zijn en hierna wezen zullen (zoals de koning der Belgen boven onze wetten laat declareren).
05.10.2006
20:25:02
DC:
JPD, U schreef:
"Jouw periode in het ZPM is zo kort dat niemand zich kan voorstellen dat jouw herinneringen zo lang kunnen zijn".
DC:
Daar zegt U nu zo eens iets JPD. Zelfs ik kan het me nauwelijks voorstellen dat al die herinneringen zo lang bewaard zijn gebleven. Er moet daar echt iets in de lucht hebben gehangen. Misschien waren het microscopisch kleine zeezoutkorreltjes die, eenmaal opgewaaid en ingeademd, mijn grijze hersencellen hebben geaktiveerd en het geheugen hebben verscherpt?
Wat zeelucht toch allemaal kan doen...
09.10.2006
10:46:15
Danny de antwoord-zoeker.:
Geachte lezers van dit gastenblog,
Hier volgt een nogal rare vraag waarvan ik niet echt weet aan wie ik ze moet stellen.
Misschien kan ik deze vraag stellen aan mensen die, vanwege hun astma-aanvallen en gerelateerde problemen met de luchtwegen, ook 's nachts niet kunnen (of niet konden) slapen en ook liggen (of lagen) te piekeren i.v.m. alles waar maar over gepiekerd kan worden.
Het is het volgende:
Omdat ik erg geinteresseerd ben in de psychologische achtergrond van de nocturnale gedachtenwereld (het vage gebied tussen waken en slapen), zou ik wel eens willen te weten komen of er een benaming bestaat voor de frequent optredende faze van slapeloosheid die begint vanaf ongeveer 2.00h in de na-nacht tot ongeveer 5.00h in de ochtend, waarbij telkens een hele trits van muizenissen, onopgeloste kwesties, onafgewerkte zaken, en zelfs schuldgevoelens de revue passeren, en men steeds met een gevoel van uitzichtloosheid blijft hangen eer er een verlossende slaapfaze komt. Ik weet niet echt of er nog veel meer mensen zijn die dit soort nocturnale zwaarmoedigheid kennen, maar ik vermoed van wel. Bij mij is het er al van sedert mijn jeugd. Het is er niet altijd, maar het komt meestal in periodes die enkele dagen tot weken kunnen duren. Hoe noemt zoiets? Is daar al eens onderzoek naar gedaan? Waarom is het zo sterk aanwezig tijdens de na-nacht (vanaf ongeveer 2.00h) tot de ochtend (tot ongeveer 5.00h), en telkens gevolgd door een faze van diepe slaap, vergezeld van de meest surrealistische dromen. En 's anderendaags voelt men zich zo moe als iets vanwege het vele denkwerk 's nachts.
Nog een vraag:
Is er in het Zeepreventorium ooit onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van de patienten? (dus de psychologische bijwerkingen van het slapen op de Alvamas, en dergelijke...).
Ik hoop dat deze vragen niet te veel buiten het stramien van deze website vallen, maar aan de andere kant hoop ik dat ze een nieuw en verhelderend licht werpen op een bepaald psychologisch probleem waar velen mee te kampen hebben.
10.10.2006
20:35:58
Danny C.:
Het melden waard:
Gezien het feit dat de film -2001: A SPACE ODYSSEY- hier in dit blog al frequentelijk werd vermeld (want: tal van anciens hebben die film ooit in het Zeepreventorium gezien), zou ik hier willen vermelden dat er in mijn stad Gent een pracht van een tentoonstelling aan de gang is i.v.m. alle films van Stanley Kubrick. Het gedeelte i.v.m. de film 2001: A SPACE ODYSSEY is echt de moeite! Er zijn tal van schilderijen, illustraties, posters, en foto's te zien die de verschillende stadia tonen tijdens het tot stand komen van de film. Ook zijn er tal van technologische paraphernalia te bewonderen, zoals bijvoorbeeld het zilverkleurige ruimtepak dat gedragen werd door Dr.Heywood Floyd op de maan, alsook de knalrode helm van Dave Bowman in het ruimteschip Discovery-one. Er is tevens een schaalmodel van de Discovery-one te bewonderen.
De tentoonstelling is elke dag open vanaf 10.00h tot 17.00h, nog tot 7 januari.
Waar?
-Caermersklooster; Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur,
Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent.
Tel: 09 269 29 10.
10.10.2006
23:58:03
JPD voor wie niet kan slapen:
In mijn kindertijd kreeg een kind met 'vaakluizen' te horen: 'Wie niet kan slapen, moet (meer) gapen'.

Een goede raad? Er bestaan vrij veel goede boeken met slaapadviezen en wie echt problemen heeft kan in ons land ook terecht in een van de slaapklinieken in een universitair ziekenhuis. Bijvoorbeeld in Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent. Mocht het slaapprobleem echt hardnekkig zijn kan een huisarts je al vaak goed adviseren na een rustig gesprek over jouw slaapgewoonten. Dus niet piekeren - 's nachts of overdag - maar eens overwegen of dit geen goede aanpak van het probleem kan zijn.

Niettemin een goede nacht!
14.10.2006
01:47:12
Deckers Frank:
D.C.
Psychologisch probleem....
Ik denk dat het hoog tijd is dat je daar wat aan doet, en gewoon ophoudt met het blijven graven in het verleden, dit ontaard toch maar tot de meest rare hersenspinsels bij jou.
Ikzelf ben je gelul meer dan beu. Eeen spijtige zaak voor deze site.
Get a life.
14.10.2006
12:55:23
Danny C, met alweer een rare vraag...:
Hier een uiterst merkwaardige vraag voor de anciens die goed op de hoogte zijn van medisch/psychologisch-verklarende literatuur, en in het bijzonder van een reeks dunne boekjes die, als men ze allemaal samenbond, een heuse medische encyclopedie vormden.
Het gaat hem over de reeks die "BOEK VAN DE MENS" heette en die ergens rond het einde van de jaren 60/ begin de jaren 70 te verkrijgen was. Mijn ouders hadden in die tijd een hele verzameling van dat soort boekjes, maar ze hebben ze nooit samengebonden tot BOEKEN (het bleven dus "losse flodders").
Nu zou ik wel eens willen te weten komen of er hier in deze gasten-blog anciens en boekenfanaten zijn die zich deze reeks nog kunnen herinneren. BOEK VAN DE MENS dus.
Ik herinner mij dat daar zr rare illustraties en foto's in stonden, waarvan sommige mij zelfs een beetje bang maakten. Er kwamen allerlei thema's in aan bod die in die tijd brandend aktueel waren (bijvoorbeeld: drugsgebruik, en de uitwerking daarvan op de psyche).
Er kwamen dus enorm veel medisch/psychologisch-getinte onderwerpen in aan bod, waarvan sommige echter allang achterhaald zijn (stel ik mij voor), maar toch zou daar vandaag de dag nog veel uit te leren vallen. Het zou kunnen dat het thema ASTMA (en gerelateerde aandoeningen in de luchtwegen) daar ook in beschreven stond, maar ik kan het mij niet meer herinneren.
Ik heb ernaar gevraagd in boekhandel DE SLEGTE, maar ze zeiden mij dat ik eens moet gaan zoeken op prommelmarkten en dergelijke...
Misschien heeft die reeks nog ergens in een bibliotheek van het Zeepreventorium gestaan? Kan er mij iemand van de lezers daaromtrent iets meer over vertellen?
14.10.2006
14:04:59
ronald cornelis:
Hallo beste vrienden,

Eindelijk nog eens eens een kerel met ballen aan zijn lijf.
Niet echt diplomatisch, maar hij vertaald wat ik (wij) reeds enkele maanden
proberen te vertellen. gebruik de sterrenwachtsite voor je galaxtisch gezever.
Mocht dat onderwerp mij intereseren had ik die site al lang opgezocht.
of hebben ze je daar afgesmeten mischien.
Aan Alann, jou naam zegt me veel, ik denk dat wij in dezelfde groep zaten,
welkom en hopelijk krijgen we nog veel info van jou.
groetjes

krijgen we van jou nog veel bruikbare info
15.10.2006
00:03:37
deckers franky:
ZUCHT...
waarmee ik wil zeggen dat het zeer vermoeiend is als je ongezouten je mening zegt, en het opneemd voor de andere anciens die spijtig genoeg wegblijven van deze site, en enkel nog rechtstreeks mailen, of erger nog; gewoon terug verdwijnen.
15.10.2006
11:09:19
Danny.:
Eerlijk gezegd,
Nu ik die allerlaatste bijdragen heb zitten lezen van de, hoe zou ik zeggen, ECHTE anciens, begin ik te begrijpen hoe geestvernauwend de invloed van het Zeepreventorium wel moet geweest zijn. Goed dat ik daar slechts n jaar geweest ben. Als ik het eerder geweten had, dan had ik helemaal NIETS gedeponeerd op dit blog (altijd al aangevoeld dat ik met mijn herinneringen aan het ZPM niets kon aanvangen). Adieu. Mij ziet U hier niet meer.

Tiende deel gastenboekbijdragen Danny CaesTwaalfde deel gastenboekbijdragen Danny Caes

Code introduire

In te geven kode