Danny Caes
Geschonken foto's en documenten
Zeepreventorium
Home » Geschonken documenten » Danny Caes » VIII
Danny Caes heeft talrijke bijdragen in het gastenboek geplaatst. Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden werden de bijdragen op afzonderlijke pagina's gezet. Dit is het achtste deel van de bijdragen. Het zevende deel van de bijdragen van Danny Caes kan u hier vinden. Dit is het negende deel.

05.08.2006
11:36:47
Help, ik ben een "alien"!:
Aan de ZPM-anciens die het toenertijd niet meegemaakt hadden (de beruchte "buitenaardse" optocht). Toen we daar temidden van De Haan-aan-zee in onze "alien"-outfit rondliepen (Suskes in lompen en groene of paarse (?) pruik op de kop), liepen de Sioux (of de Jerommekes?) in zilverkleurige doosvormige "space"-kostuums, en moesten ze dus een soort houterige "robot"-bewegingkjes maken (een beetje vergelijkbaar met de "techno-bewegingkjes" van de 4 showroomdummy-techneuten van KRAFTWERK)(dus: de Sioux of de Jerommekes waren reeds in 1973 al bezig met techno-pop!). Maar hoe heette die elektronische muziek toch, waarop ze moesten marcheren? Tsssss... Als ik zo die foto zit te bekijken van die 4 pappies die de zilveren "UFO" met de space-etalagepop moesten dragen... Die achterste pappie schijnt zo iets te denken van: "Moet je mij hier nu zien lopen". Dacht ik toenertijd ook, beste pappie. U was niet alleen. Op de foto waarop wij te zien zijn, met onze pruiken op (enfin, ik DENK dat wij dat zijn) meen ik o.a. Olivier Maison en Luc Marchal te herkennen (rechts), alsook een zekere Joost, maar ik weet het niet zeker. Ik veronderstel dat ikzelf daar ergens vanachter liep (???). Komt mij in ieder geval bekend voor, die scene. P.S.: het zou mij niet verwonderen dat de inspiratie voor de space-etalagepop afkomstig was van Paul Van Hoeydonck: de Antwerpse kunstenaar die in die tijd allerlei zilverkleurige "CYBORGS" maakte van etalagepoppen en auto-onderdelen, en die ook het beeldje "Fallen Astronaut" op de maan heeft weten te plaatsen, dankzij de medewerking van de bemanning van Apollo 15! (let wel; dit is een ZEER onbekend feit! Zelfs de NASA wist dat niet! We mogen dus trots zijn dat er nog steeds een BELGISCH BEELDJE op de MAAN ligt!). Danny Caes, ex-Suske, ex-Jerommeke, 1973-1974.
05.08.2006
12:37:07
D.C. en de Macramé-draperie...:
...of wat het uiteindelijk had moeten worden (misschien een tapijt, dat heb ik dus nooit geweten). Volgens mij wisten de mammies zelf ook niet al-te-goed wat de bedoeling ervan was. In ieder geval mochten we gedurende hele godganse avonden naarstig verderwerken aan een soort verzameling van los hangende vlecht-toestanden (lange slierten Macramé waar je je "craftsmanship" kon op botvieren)(die lange slierten hingen vanboven vast aan een horizontale stang). En ik maar verder vlechten... aan die steeds langer wordende Macramé-slierten. Ik dacht dan ook steeds: "Moet wel mooi zijn als dat ooit af raakt". Maar ik heb het nooit mogen meemaken... ofwel was alles slechts een zinloze bezigheidstherapie (kon natuurlijk ook). Bon, bezigheidstherapie of niet, ik heb toch mooie Macramé-vlechtwerkjes gemaakt!
06.08.2006
11:23:13
D.C. en het "E.H.B.O.-toneelstukje":
Althans, beste anciens, ik DACHT toenertijd dat het een toneelstukje was. Zo iets BEVREEMDENDS had ik nog nooit meegemaakt! (akkoord, ik was nog maar 9 jaar, maar toch...). Ik wist eigenlijk HELEMAAL NIET wat er gaande was, en de pappies zouden ons ook niet uitgelegd hebben wat precies de bedoeling van dit alles was. In ieder geval moesten we daar ergens aan het Paaldorp plaats vatten om vervolgens een beetje verdwaasd te zitten staren naar iets wat nog het best kon vergeleken worden met een schilderij van James Ensor: allerlei pappies en mammies wiens gezichten in het wit geschilderd waren, als ware ze een soort hippe clowns zonder de ambitie om vrolijk te doen (zie ook de "witte toneelman" van het VPRO-programma "HERENLEED"; met Cherry Duyns, Armando, en Johnny Van Doorn als de witte "toneelman"). Er lagen, voor zover ik het mij nog kan herinneren, 1 of 2 pappies languit op het gras. Ik veronderstel dat deze pappies als "lijken" moesten fungeren (zo zag het er toch naar uit). Tja, van "licht amusement" gesproken... Ik begreep er echter geen snars van. Wat zaten wij daar eigenlijk te doen? Moesten we daar iets van opsteken of zo? Rare bedoening. Het was al even absurd als "Herenleed" zelf, waarvan men ook niet echt wist naar wat men feitelijk aan het kijken was. Zo ging het er dus in die dagen aan toe aan het Paaldorp... "Herenleed" voor 9-jarigen. P.S.: toen in 1981 de Britse "New Romantics"-rage opkwam, o.l.v. de excentriekeling Steve Strange, dacht ik: "daar heb je ze weer, de in-het-wit-geschilderden". En in de film "Close-Up" (over een fotograaf die een moord op het spoor komt) zie je op bepaalde momenten ook zo van die rare witte pipo's, die dan nog 's tennis staan te spelen ZONDER racket en bal! Je gelooft je ogen niet.
06.08.2006
11:38:08
D.C.:
Oooooooooops! Het moest natuurlijk "BLOW-UP" zijn i.p.v. "Close-Up". Silly me! Sorry beste anciens, kleine vergissing!
07.08.2006
11:22:33
D.C. hoorde "Paaaal-doooorp"???:
(dit is een vraag voor de ex-pappies en ex-mammies), maar nu eerst... het verhaal... Tja, dat was dus ook zo iets raars, toen we daar vanuit onze slaapzaal (Jerommekes) een soort studentenfeestje lagen te aanhoren, dat zich waarschijnlijk voltrok ergens op de bovenste verdieping. Ik veronderstel dat er boven een hele meute pappies en mammies zich kostelijk aan het amuseren waren. Er werd gelachen en gezongen, en op bepaalde momenten was er ook een soort studentikoze "AAAAAA-OOOOOO" te horen, dat steeds ongeveer 3 keer herhaald werd, dus: "AAAAAA-OOOOOO, AAAAAA-OOOOOO, AAAAAA-OOOOOO". En ik dacht: "Wat zingen ze nu feitelijk?", en: "Zingen ze over het paaldorp of zo?". Want het klonk ongeveer als: "Paaaaaal-doooooorp, paaaaaal-doooooorp, paaaaaal-doooooorp". Ik dacht: "Nee, dat kan niet dat ze ginder boven over het paaldorp aan het zingen zijn, want wat is er voor studenten nu zo speciaal aan het paaldorp?". Ik had veel zin om eens naar boven te gaan, om te gaan informeren wat ze aan het zingen waren. Zou je die pappies en mammies hun gezichten al gezien hebben, moest ik daar als kleine ineens naar boven hebben gekomen om te vragen wat ze aan het zingen waren. En... wat als Poetsie mij zou gezien hebben... dan zou het hek helemaal van de dam geweest zijn... (misschien zou hij het ergens begrepen hebben... al schat ik de kans ERG klein).
Bon, dus als er hier in dit gastenboek (gasten-BLOG) ex-pappies en/of ex-mammies aanwezig zijn die mij kunnen zeggen wat er destijds gezongen werd daarboven... dan is dit raadsel ook opgelost... (P.S.: het hierboven beschrevene voltrok zich in '73 of '74).
07.08.2006
21:43:48
We speelden daar met "vuurstenen"... ...maar ik begin eerlijk gezegd te twijfelen of dat wel in het Zeepreventorium was (het kon evengoed tijdens de "Zeeklas" in Oostduinkerke geweest zijn). In ieder geval vonden we in de duinen (in de buurt van de bunkers) massa's witte keien, die, als we ze tegen elkaar sloegen, een typische verbrande geur verspreidden, en, als we ze in het nachtelijk donker uitprobeerden, heldere gele vonken lieten zien. Ik weet niet met hoeveel van die keien ik steeds in onze slaapzaal aankwam, maar ik herinner mij nog dat het altijd een heus geknetter was toen elk van ons onze eigen "vuurstenen" uitprobeerden! Bovendien had elk van ons een eigen "pilamp" (zaklantaarntje), dat we dan ook meermaals tegen het plafond lieten schijnen, tot er eens een pappie genoeg van kreeg en mijn pilamp had afgenomen. Dat was dus een regelrechte RAMP! Want iemand die GEEN pilamp had, hoorde er gewoon niet meer bij... (noem het de "pilampen-blues"). Danny C; het "lichtgevende" Suske en "knetterende" Jerommeke.
08.08.2006
15:20:08
Danny (28-2-'64).:
Marc, hier nog wat info om eventueel op mijn fotobladzijde te zetten. Geboortedatum: 28 februari 1964. Aankomst in het Z.P.M.: dat moet ergens in het begin van de paasvakantie van 1973 geweest zijn, want er was op dat moment geen school. Sortant: een jaar later. Vooral mijn geboortedatum is... eh... belangrijk, want er blijkt op dit moment méér dan 1 Danny Caes op het W.W.W. voor te komen (een stuk of vijf zelfs!). Van die vijf was er in 't verleden echter maar één een Suske/Jerommeke: ikzelf (de Apollo-freak van Gent).
09.08.2006
11:34:39
D.C. en het "Arbeid Adelt"-raamwerk.:
Marc, dank U voor de foto van hat Arbed-plakkaat (goudkleurige foto). Interessant reflectiebeeld van U daar in! Doet mij denken aan de spiegelreflecties in de "Gold-Visors" van de astronauten op de maan. Nu, dat ijzeren raamwerk met de tekst "Arbeid Adelt" hing destijds boven de deur van de Suskes-refter (op de eerste verdieping als ik mij niet vergis, met uitzicht op de grauwe "achterkant" waar zich ongeveer de verbrandingsoven bevond). Terzijde; (een ietwat gerelateerd berichtje): toen rond 1980 het Belgische New-Wave groepje "Arbeid Adelt" van zich liet horen (met o.a. Marcel Vanthilt), dacht ik terstond: "Tiens, ik heb dat nog ergens gelezen" (dus de term "Arbeid Adelt").
09.08.2006
18:09:17
D.C. en de berg LEGO-blokjes.:
Sorry beste anciens, het is inderdaad een obsessie aan 't worden (dit gasten-blog) maar ik denk steeds: "Het is nu of nooit!!!".
Ik moet ineens terugdenken aan een merkwaardig vertoonsel omstreeks de "achterkant" van het ZPM-complex. Op een keer lag daar een immense berg LEGO-blokjes, die door de onderhoudsman (klusjesman?) helemaal nat werd gespoten m.b.v. een warmwaterspuit. Nu moet U weten dat ik in die tijd een nogal hevige LEGO-fanaat was, en ik dacht: "Mmmmmm... interessant... daar kan ik misschien een hoop blokjes van meenemen om er een maanbasis mee te maken", maar alas... de LEGO-blokjes waren al zodanig verwrongen door de invloed van het warme (hete) water dat er met die dingetjes helemaal niets meer aan te vangen viel. Wie van de Suskes kan zich die berg LEGO-blokjes nog herinneren, en wie heeft destijds ook geprobeerd om er wat van mee te nemen?
10.08.2006
15:03:46
Danny C. aan Joost.:
Joost, zo te zien schelen we qua leeftijd maar 4 maanden, dus jij moet waarschijnlijk ook een Suske en Jerommeke geweest zijn toen ik daar was. Alhoewel het "feest" (sic) voor mij maar 1 jaar mocht doorgaan, heb ik na 33 jaar nog steeds het gevoel alsof ik in een soort gehypnotiseerde toestand verkeer, omdat ze mij destijds volgepropt hebben met allerlei "info" die zich, na al die jaren, nog steeds hardnekkig blijft manifesteren alszijnde een hoop vastgeroeste (en kwellende) herinneringen. Het klinkt allemaal zeer... eh... "nutty", ik weet het, maar het is en blijft een kwelling! P.S.: als ik mij niet vergis, was het die beruchte hypnose-pappie die tegen een Jerommeke zei: "Jij bent een ZAK!!!" en "Jij bent niets waard!!!". Vervolgens vroeg hij aan mij of hij gelijk had! (dat hij dat dus tegen dat Jerommeke zei). Ik moest dat dus bevestigen! Hij vroeg mij: "Hé Danny, 't is toch waar hé dat het een zak is?". Ik wist helemaal niet wat ik daarop moest antwoorden, en hij bekeek mij zo van: "Aan U heb ik ook niets" (dus ik was ook een zak). Stel dat ik hem zou geantwoord hebben: "Jaja pappie, het is een zak!". Wat dan? Tsssss, wat een scheefgetrokken toestand dat het daar was in die refter. En dan op dat sportveld, waar we in de gietende regen "Leven of Dood" stonden te spelen. Nuja, "spelen". Ik denk dat die pappies echt onder invloed stonden, kan niet anders. Prof.Alexander ook, denk ik.
10.08.2006
15:54:35
Van Joost voor Danny:
Ik kan mij niet herinneren dat ik bij de suskes of jerommekes ben geweest. Welke leeftijdsgroepen waren dat? Die hypnotiserende opvoeder was bij de sioux denk ik. Enfin, ik zat bij de sioux dan, ik weet niet of hij een vaste opvoeder van de sioux was. Slechte herinneringen van die opvoeder heb ik alvast niet. Ik heb trouwens hellemaal geen trauma of kwellingen overgehouden. Negatief aan het zeepreventorium was het schoolsysteem in het middelbaar. Dat was gebaseerd op zelfdiscipline maar als opgroeiende puber wil je daar wel mee zondigen. En dat werd alsmaar erger... Het laatste schooljaar heb ik méér gespijbeld dan wat anders. Ik had maar 3 cycly Frans afgemaakt en geen één van Duits. Ik had op het einde natuurlijk een C-attest. Ander negatief punt was de beschermde omgeving. Dit is ook door andere mensen op dit forum aangehaald. Ook ik heb problemen gehad toen ik weer in het 'echte leven' terecht kwam. Een derde negatief punt is dat in de jaren '79-'80 het gezag totaal weg was in het zeepreventorium. Ik deed wat ik wilde en ik stond waar ik wilde en niemand die ooit wat zei. Ik had trouwens een verantwoordelijke rol in de kinderboerderij. Dat was een ideaal alibi om mij te onttrekken aan allerlei activiteiten. In die jaren zijn de opvoeders overigens ook enkele malen in staking gegaan. Het is mij nog altijd een raadsel wat de beweegredenen waren.
10.08.2006
16:17:48
Van Danny voor Joost (en andere anciens):
Joost, ik was, achtereenvolgens, een 9-jarig Suske en een 10-jarig Jerommeke ('73-'74). Ik vond het vreemd dat er geen "Wiskes" waren (Suskes en Wiskes dus). Mijn manier van denken was ook erg vreemd in die tijd (altijd al geweest trouwens). Zo dacht ik dat Pappie Dirk en Pappie Francis tweelingbroers waren, en dat één van de twee geen echte haarkleur had! (Pappie Dirk's haar was misschien blond geverfd, of... Pappie Francis was oorspronkelijk blond). Bovendien leek Pappie Francis wat op het stripfiguur "Mr.Magellan" (van de reeks "Mr.Magellan en Capella"; geschreven en getekend door Geri en A.P.Duchateau). Tja, ik zat dus gedurende dat jaar teveel in de "Kuifje" en "Tintin" blaadjes te bladeren, waar dus "Mr.Magellan" ook in stond (met zijn betoverende muze "Capella").
11.08.2006
10:12:35
Danny voor Franky (i.v.m. hypn-pappie):
Franky, wat ik mij nog het meest kan herinneren i.v.m. die rare hypnose-fakir/pappie, is wel het feit dat er blijkbaar geen eind kwam aan zijn lengte. Akkoord, wij Jerommekes waren klein, maar die hypnose-pappie leek qua lengte sterk op de lange van "The Ramones" (die had ook zo'n typisch langpootmug-achtig gestel). Let wel: tegenwoordig heb ik ook zo'n gestel, want sommigen hebben mijn benen meermaals vergeleken met een stel viaducten (misschien te danken aan de talrijke duinencross-toestanden van destijds?). Er was daar eens een soort "tovenaars-happening" in het ZPM, gebaseerd op het liedje "Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn". Tijdens dat gebeuren speelde de hypnose-pappie een belangrijke rol. Het is toen dat we hem een naald door zijn arm zagen steken ("zonder bloed" dus). Vervolgens moesten we iets doen omstreeks de ingang van het complex, en de hypnose-pappie liep ineens hard weg. Wij daar allemaal achteraan, maar we konden hem niet bijbenen. Waarom hij hard wegliep? Geen idee. Er was daar ook nog een Jerommeke die een "goochel-doos" had gekregen, om allerlei "tovenaars-truukjes" mee uit te voeren. Misschien aan hem te danken dat ik nu zo twee lange benen heb...
;-)
12.08.2006
10:41:19
D.C op de trek-kar:
Beste anciens, eens meedelen dat de trek-kar misschien reeds vermeld is op de Franstalige bijdragen in dit gasten-blog (mijn Frans is niet zo goed). Het was dus de kar waar we praktisch elke ochtend heel het complex mee rondreden, tijdens onze ochtend-wandeling. Wij mochten daar op staan, terwijl twee of drie pappies de kar voorttrokken (dat waren toffe pappies!). Op de duinen telden we dan alle schepen die te zien waren omstreeks de horizon (vond ik zéér speciaal). De vuurtoren van Oostende zond zijn typische 3 lichtpulsen uit (vond ik eveneens een zéér bijzonder iets). Had dat verblijf in het ZPM enkel maar uit wandelingen en litorale excursies bestaan, dan was alles O.K.
13.08.2006
20:45:51
Danny en de "Kleine Put".:
Geachte anciens, ik heb hier al veel zitten lezen i.v.m. de Grote Put (die er dus inderdaad niet zo klein uitzag, voor een niet-al-te-groot Suske zoals ik), maar was er daar ook niet een "Kleine Put" waar we eerst doorheen moesten alvorens we de Grote Put konden bereiken? (die Kleine Put was ongeveer 1/3 of 1/4 van de diameter van de Grote Put). Dus komende van de westelijke uitloper van het complex, moesten we eerst doorheen de "Kleine Put" (maar daarvoor lag nog eerst de bunker "Sioux").

zevende deel gastenboekbijdragen Danny CaesNegende deel gastenboekbijdragen Danny Caes

Code à introduire

In te geven kode