Fieldtrip 17 juni 2007
Resultaten van de opsporingen en opgravingen
Zeepreventorium
Home » Bunkers » Fieldtrip 17 juni 2007
Opgelet: de bunkers op het terrein van het zeepreventorium zitten op privaat terrein.
Bezoek is enkel mogelijk na aanvraag.

Attention: les bunkers sont situés sur une propriété privée. La visite n'est possible qu'avec une autorisation!

Resultaten vorige fieldtrips

Foto's Peter Taghon


Met de metaaldetektor op zoek naar de sokkel van de radarinstallatie


Lokalisatie van de bunkers onder het zand
(hindernissenbaan, zie laatste foto)


Top van deze bunker zit ongeveer 1 meter onder het zand


Bunker aan de hindernissenbaan zit volledig onder de begroeing.
Graafmachines zijn nodig!

Tijdens de bunkerday op 18 maart 2007 werden drie bunkers opgegraven en opgemeten. Iedere bunker had een funktie; de twee bunkers die door het zeepreventorium als verbrandingsoven gebruikt werden waren eigenlijk watervoorraadbunkers. Dergelijke bunkers konden ook manschappen herbergen.

Het is dankzij de duitsers dat het zeepreventorium aangesloten werd op het stromend water (dat enkel voorzien was voor de conssessie van De Haan). Tot aan de oorlog kon men in het preventorium enkel beschikken over grondwater (dat in de keuken gekookt werd).

Toch waren er heelwat meer bunkers op het terrein van het zeepreventorium (met daarbij inbegrepen de Kijkuit). Een aantal werd vernietigd in de jaren '70, maar anderen zitten nu onder het zand. Met een krachtige metaaldetector kan men bunkers opsporen tot een 10-tal meter onder de grond.


Plan allemand d'un bunker sur le terrain du préventorium


Plan exact comme le bunker se révèle être


Plan du flak-bunker sur le terrain du Kijkuit

Volgende bunkers werden opgespoord:

  • bunker waarop het fort op de "nieuwe terreinen" gebouwd was: niet meer aanwezig
  • bunker naast het geschut (flak-bunker) op de duinrug (dit flak-bunker werd in de jaren '70 gebruikt als mini-museum toen de nieuwe terreinen een reservaat werden); niet meer aanwezig
  • bunkers aan de andere kant van de paardendoorgang (dus op het terrein van het zeepreventorium): niet meer aanwezig. Deze bunkers werden ontmanteld in de jaren '70.
  • bunker naast Kleine Put (eerste z/w foto): zit onder het zand (wij hebben hem kunnen lokaliseren). De duinen hebben zich landinwaarts verplaatst, zodat de bunker nu halverwege de duinen zit.
  • bunker aan de hindernissenbaan (tweede z/w foto): zit nu eveneens onder het zand en is niet meer te bereiken vanwege de begroeing.

Fieldtrip 17 juni


Aan het graven in de duinen


Brandweer en politie rukken uit

Deze dag gingen de bunkermensen (de "bunkerfreaks" dixit een persknipsel) de laatste twee bunkers blootleggen. De bunker aan de kabelbaan kon niet bereikt worden (teveel begroeing), daarom hebben de "ervaren amateur archeologen" zich beperkt tot de bunker in de duinen. Van beide bunkers zie je de foto's hierboven (foto's van de jaren '70).

Van deze fieldtrip heb ik nauwelijks beelden, ik was bezig foto's te nemen van de nieuwbouw van het zeepreventorium. Wat ik wel gehoord heb, is dat de doorgang naar de bunker ingestort is terwijl er iemand in de bunker aanwezig was. Bleek dat ie te vroeg in de bunker gekropen was, terwijl de schachten nog niet verstevigd waren. De brandweer werd opgeroepen, en zo hebben de mensen van het zeepreventorium ook iets beleefd op deze anders vrij saaie zondagnamiddag. Hopelijk heeft hij tijd gehad om een paar foto's van de binnenste van de bunker te nemen.

Ik merk dat één traditie dat zijn intrede in de jaren '60 deed nog niet verdwenen is, namelijk het verzamelen van krantenknipsels over het zeepreventorium.

Un dernier fieldtrip a été prévu pour ce jour. Le bunker à la piste d'obstacles n'a pas pu être dégagé, la végétation était bien trop touffue et le bunker enfoncé trop profondément dans le sable. Les deux bunkers sont encore visible en photo (images des années 70).

Je n'ai pratiquement aucune image des travaux de dégagement, j'étais en train de photographier l'avancement de la construction des nouveaux batiments. J'ai par contre entendu qu'il y a eu un éboulement de sable alors que quelqu'un était dans le bunker. Il semble qu'il a pénétré trop tôt dans le bunker, alors que le passage n'était pas encore stabilisé par des planches. Les services des pompiers ont été appellés à la rescousse.


Een paar van de foto's genomen door de bunkermensen zelf, met het optreden van de brandweer van De Haan.

Code à introduire

In te geven kode