Dag van de Anciens
Journée des anciens - réunion 2015
Zeepreventorium
Home » Anciens » Réunion 2015
Samenkomst van de anciens zaterdag 26 september 2015 - Réunion des anciens samedi 26 septembre 2015.

Chaque année le programme de la journée est différent!
C'est une occasion unique de rencontrer les copains de ton époque.

Ieder jaar voorzien we een ander programma!
Dit is een uniek moment om terug in contact te komen met je vrienden uit je prévent-tijd.

Samenkomst réunion 2015

Zaterdag 26 september 2015

Samedi 26 septembre 2015

Nous avons modifié le programme pour cette année: non plus le dimanche, mais le samedi, ce qui permet aux anciens de rester un peu plus longtemps car ils ne doivent pas travailler le jour suivant. Toutes les modifications sont demandées par les participants.

On a également remarqué qu'une rencontre chaque année, c'est un peu beaucoup: il vaut mieux prévoir une réunion tous les deux ans, mais avec plus de participants.

Les années où il n'y a pas de journée des anciens, une autre activité sera prévue, par exemple la visite guidée d'un musée et repas entre anciens. Comme exemple de musée, le plan incliné de Ronquières qui se compose d'un musée, mais qui permet également des ballades dans les forets aux alentours. Il y a de nombreux restaurants en bas du plan incliné.

Dans le même ordre d'idées, nous avons décidé de limiter la journée à l'après midi: ainsi nous n'avons pas la situation un peu dommage où les matinaux rentrent chez eux à l'heure de midi et les lève-tards ne sont pas encore arrivés. De nombreux participants ne sont pas vus, puisque l'un venait le matin et l'autre l'après midi.

Après la réunion, un petit groupe est allé manger au Coq: nous nous sommes rendu compte que la visite du prévent n'est plus tellement souhaitée, puisque pour les plus anciens, c'est chaque année pratiquement la même chose.

Signalons également que nous espérons vous présenter le nouveau livre consacré au prévent lors de la rencontre des anciens dans deux ans. Il contient un historique: la naissance de l'institution pour lutter contre la tuberculose chez les jeunes, les années de guerre, la fusion avec l'Hélio marin tout proche, les années Alexander, le renouveau avec le docteur Franckx et le préventorium actuel, qui s'est fortement médicalisé.


Een foto uit die tijd
Une photo de l'époque avec un professeur de l'école primaire néerlandaise.


Les photos de l'époque ont toujours beaucoup de succès. Grace aux retouches, il est possible de rendre aux photos et aux négatifs leur splendeur d'antan.
Oude foto's zijn altijd in trek. De foto's en negatieven kunnen gemakkelijk digitaal bewerkt worden, zodat ze er als nieuw uitzien.

Er worden kleine veranderingen doorgevoerd bij iedere dag van de anciens, zodat de samenkomst beter aansluit bij wat de mensen wensen. De samenkomstdag is nu gepland op zaterdag, zodat de anciens langer kunnen blijven omdat ze niet meer de dag nadien moeten gaan werken.

De samenkomsten worden nu om de twee jaar voorzien, omdat er jaarlijks niet zoveel verschil is. In de jaren dat er geen dag van de anciens is, kan er iets anders georganiseerd worden, bijvoorbeeld een muzeumbezoek gevolgd door een etentje. Het hellend vlak van Ronquières is heel bijzonder, maar weinig mensen hebben die effektief bezocht. Men kan ook heel goed eten in de restaurants aan de benedenloop.

De dag van de anciens is ook beperkt tot enkel de namiddag, omdat sommige mensen elkaar niet gezien hebben (mensen die enkel 's morgens of enkels 's nammidags komen).

Na de dag van de anciens, zijn er een paar "die hards" nog in De Haan gaan eten. Het is een duidelijk teken dat het bezoek van de instelling minder belangrijk is, maar wat wel leuk is, is het gezellig samenzijn.

Wij hopen tegen de volgende dag van de anciens het boek over het Zeepreventorium klaar te hebben. Het boek bevat een historische schets met het ontstaan van de instelling, de oorlogsjaren, de fusie met het Helio-Marin dat een gelijkaardige instelling was, de groei onder Prof. Alexander, de vernieuwing onder Dr. Hilde Franckx en uiteindelijk het huidig Zeepreventorium.

Dag van de anciens 2017

30.09.2015 - 09:11:47 Marc Doigny
Geef hieronder voorstellen voor uitstappen.
Placez vos propositions ci-dessous.
Volgend jaar eind september doen we een uitstap ergens in België in plaats van samen te komen in het Zeepreventorium.
Het moet iets zijn waar iedereen zich kan terugvinden, dus niet enkel een museumbezoek, niet enkel een pretpark, enz.

L'année prochaine fin septembre nous organisons une sortie quelque part en Belgique au lieu de se donner rendez-vous au Préventorium Marin.
Il doit s'agir de choses qui peuvent plaire au plus grand nombre, donc pas seulement une visite d'un musée, pas seulement un parc d'attraction, etc.

30.09.2015 - 21:27:44 Jean-Pierre Dubois /Science Press vzw
Speelt de centrale ligging in ons land ook een rol? Een tip van mij, in dat geval. Voor het Zeepreventorium in 1926 werd geopend, was al ruim twintig eerder de voorloper van het ZPM opgericht: het Volkssanatorium van Terhulpen en Waterloo, stond decennialang in het bekende Zoniënwoud. Eigenaar van dat sanatorium? De vzw of tbc-bond die ook eigenaar is van het ZPM. De instelling werd al een tijd geleden verhuisd naar Waver. De vzw bouwde daar een nieuwe kliniek Dr Gustave Derscheid.
Deze dokter en zijn realisaties, zal ik ook in het ZPM-boek beschrijven. In 1926 was hij de voorzitter van de tbc-bond achter het ZPM, en verwelkomde hij koningin Elisabeth en de overige gasten in het pas geopende ZPM.

Wat is nu mijn voorstel? In Groenendaal staat een B&B met een restaurant, en er is daar de open natuur en het bos. Bovendien is die locatie makkelijk bereikbaar.

Zelf zal ik niet deelnemen aan deze uitstap, omdat ik veel reportage- en schrijfdagen heb. Maar ik ken de Vlaams-Brabantse Druivenstreek heel goed, want ik realiseer een reeks journalistieke dvd-documentaires over de plaatselijke telers van tafeldruiven onder glas.

Concreet betekent dit dat ik u desgewenst ook een bezoek aan een bedrijf met wijnproductie en druiventeelt in Overijse, kan aanraden. Dat is zelfs in een dag combineerbaar, en in Hoeilaart is het Nerocafé een sterk aan te bevelen brasserie. Het is mijn vast adres geworden sinds mijn filmopnames van 2010 tot heden. Ik schrijf sinds 2012 trouwens ook wekelijks voor het streekweekblad, De Serrist, waarin ik verschillende stukken over het ZPM en de anciensdag heb gepubliceerd.

Kortom, een tip met een centraal gelegen plek met veel afwisseling: landschappen, bos, druivenserres, een bedrijf als Sonien.be en nog veel brasseries en restaurants.

Het is er in de herfst best heel mooi en gezond. Dichtbij: het meer van Genval. Ook goed bereikbaar. Veel zoekplezier!

Code à introduire

In te geven kode