Dag van de Anciens
Journée des anciens - réunion 2012
Zeepreventorium
Home » Anciens » Réunion 2012
Zonder Pol Miserie
Zonder Pol Miserie”

Samenkomst réunion 2012Download de folder!

Zondag 30 september 2012

Dimanche 30 septembre 2012

Persmededeling:
In het Zeepreventorium te De Haan worden kinderen met een chronische aandoening verzorgd. Onderwijs wordt er gegeven in het nederlands en het frans. Vele ex-patiënten hebben een sterke band met de instelling, met de verplegers, opvoeders en leraars. Daarom wordt er jaarlijks een “Dag van de Anciens” gehouden, waarbij iedereen welkom is, zowel ex-opvoeders, oud-leraren en personeel.

Voor de kinderen die het Zeepreventorium pas verlaten hebben voorziet de instelling zogenaamde “nazorgdagen” waarbij de kinderen opgevolgd worden. Dit verhoogt de kans op welslagen van de therapie. Maar het is natuurlijk ook de kans om klasgenoten terug te zien in een leuke en ongedwongen sfeer!

het Zeepreventorium is eveneens één van de grootste werkgevers uit de streek. Iedereen kent het Zeepreventorium, omdat er iemand van de familie er werkt, omdat het Zeepreventorium klant is bij hen of omdat iemand uit de vriendenkring er een behandeling volgt.


Begin van het bezoek rond en in de gebouwen


Uitleg over de behandeling door het personeel van het zeepreventorium in de fitnesszaal


“Twee fotografen voor een paar longen”


Terugkeer van de wandeling


Als afsluiting van de dag: een drink aangeboden door het zeepreventorium in de Tritonzaal.

De pers wordt uitgenodigd op de drink om 17.00 uur. Interviews kunnen afgenomen worden en foto's gemaakt worden vòòr de drink.


Agenda

Chaque année, nous modifions légèrement le programme de la journée.
 • 10.30 Ouverture des portes - Begin van de dag
  Il y a visite de l'école dès qu'un groupe de 15 personnes est présent (pour éviter la cohue des années précédentes).
  Schoolbezoek wordt voorzien van zodra een groep van 15 mensen klaarstaat (om te grote groepen te vermijden).

 • 12.00 - 13.00 Repas de midi - middagmaal (15€ vooraf te betalen)
  Nous prévoyons cette année un barbecue (on espère qu'il fera beau).
  We voorzien deze keer een barbecue (we hopen dat het mooi weer zal zijn).

 • 13.00 - 14.00 A la fin du repas, présentation de “twee fotografen voor een paar longen” (un reportage sur des photographes qui ont récolté de l'argent pour des transplantations pour les muco).
  Na de maaltijd voorstelling van “twee fotografen voor een paar longen”.

 • 14.00 (na de presentatie) Promenade à la plage direction du Coq sur Mer - Standwandeling richting De Haan. Deze aktiviteit vervalt bij slecht weer of indien de voorstelling uitloopt.

 • 14.30 (na terugkeer van de wandelaars): knutselatelier met Mark De Baerdemaeker

 • 15.30 (ongeveer): bezoek van de gebouwen - visite des batiments

 • 17.00 STIPT: Slotceremonie met drink aangeboden door het Zeepreventorium. Le préventorium Marin offre un drink à 17 heures précises.
L'horaire exact peut charger en cours de journée et sera affiché à l'entrée de la salle Triton.

Het dagprogramma kan aangepast worden en zal getoond worden aan de inkom van de Tritonzaal.

Dit jaar hebben we een uitzonderlijke voorstelling van Rik De Brauwer en Berten Steenwegen.

Zij komen ons hun boek voorstellen gemaakt naar aanleiding van hun aktie “twee fotografen voor een paar longen”. Zie ook het verslag in het forum Twee fotografen voor een paar longen.

Een 30-tal grootformaat foto's zal voorgesteld worden in de Tritonzaal en er is een doorlopende informatiestand.

Er zal een film vertoond worden over de expeditie, na het middagmaal. Opgelet: er is geen tijd om in De Haan te gaan eten na het bezoek van de school! HINT: Reserveer dus een middagmaal (barbecue). Deze voorstelling is echt een must.

Website: klik op de fotoPrevent Spaarders

Vaste stands

We voorzien een vaste stand voor Jean Pierre Dubois in 't Wrak, waar hij zijn films kan voorstellen.

Informatiestand met talrijke foto's "twee fotografen voor een paar longen".

Dit keer is het thema van de dag “Prevent Spaarders”, met de mogelijkheid extra informatie te bekomen en zich in te schrijven. Een informatiestand zal voorzien worden.

Cette année, le thème sera “Prevent Spaarders”, l'asbl qui organise des activités de soutient des enfants malades. Un stand d'information sera prévu et vous pouvez demander tous les renseignements et vous inscrire.

22.03.2012 - 13:19:26 Marc Doigny
Bericht ontvangen van één van de pappies, Norbert Busschots:

groeten en beste wensen , les meilleurs voeux van een van je opvoeders du temp des sioux. Comme toujours ingoed belgisch Norbert, celui avec la guitare. daaaaaaaaaag

12.07.2012 - 12:29:52 Patrick Bottu
C'est comme toujours ce sera avec grand plaisir que je serai présent......

26.07.2012 - 11:47:30 Honoré Van der Spurt
Ik was intern (of patiënt) gedurende het schooljaar 1973-1974. Ik zal er ook aanwezig zijn.

10.08.2012 - 12:41:50 vanessa
ik probeer ook te komen, vorige keer jammer genoeg niet gelukt wegens ziekenhuis, hopelijk kan ik nu wel komen om wat herinneringen op te doen
van de ooo zo leuke jeugd daar!!! groeten

20.09.2012 - 19:54:39 Amy
Ik kom, kzat daar 3jaar geleden ng zal deugt doen om iedereen terug te zien

22.09.2012 - 12:55:12 tifany gieskes
Ik zat er twee jaar geleden en ik zal proberen aanwezig te zijn
Ik mis iedereen vn het jaar 2010 -2011.. en ik hoop cdat er veel oude leerlingen patienten aanwezig zullen zijn x

27.09.2012 - 19:56:07 Jean-Pierre Dubois/Science Press vzw
Tijdens de anciensdag stel ik twee van mijn journalistieke documentaires voor:

1. - nieuwe versie 'Francis vertelt...' (er zal een affiche ^te kijk staan, en ik verkoop de dvd
voor een prikje aan de belangstellende anciens);

2. - gloednieuwe documentaire 'Dag anciens!' met verscheidene verhalen en sfeerbeelden in en rondom het Zeepreventorium (affiche en verkoop van de dvd in 't Wrak).

'Dag anciens!' bevat getuigenissen van verscheidene anciens: Edwin Vandenberghe, Johnny Vanhuysse, Coo Danneels, Freddy Masson, Hans Van Gool, Patrick Mertens, Hilaire Maertens, Herman Van der Stukken, Jo(han) Van Heesvelde, Francis Asaert, Mark De Baerdemaeker, ... Bijzonder en exclusief voor deze documentaire, is de getuigenis van François Glorieux. De Belgische musicus, componist en dirigent, trad al vroeg na het begin van zijn loopbaan in 1956, op voor kinderen. De man die een wereldwijde bekendheid heeft opgebouwd, vertelt en speelt enkele noten piano in de scènes. Hij vertelt waarom en hoe hij in de oude Tritonzaal improvisatieconcerten gaf voor de kinderen die eind de jaren 1960, begin de jaren 1970 in het ZPM verbleven. Met zijn uitleg over muzikale opvoeding en bezieling, sluit hij merkwaardig genoeg aan op die legendarische, onvergetelijke aanpak van gewezen onderwijzer Hilaire Maertens. We herinneren ons hoe de onderwijzer een stuk van Rachmaninov heel beeld- en fantasierijk beschreef. Welnu, de nog altijd actieve en creatieve musicus doet hetzelfde voor 'Dag anciens!'.

Ook stukjes uit de toespraak van dr Hilde Franckx, tijdens de anciensdag van 2010, heb ik in mijn film verwerkt. De getuigenissen haalde ik uit uren opnames met anciens - leerkrachten en kostgangers - die ik sinds eind 2006 maakte om te verwerken tot diverse documentaires over leven in en rond een preventorium.

Tot zondag in 't Wrak...

27.09.2012 - 20:12:18 Jean-Pierre Dubois/Science Press vzw
Zondag stel ik twee van mijn nieuwe journalistieke dvd-documentaires voor, die ik in 't Wrak ook voor een prikje verkoop aan anciens:

1. - 'Francis vertelt...' over het leven in en rond het Zeepreventorium;

2. - 'Dag anciens!' (met diverse getuigenissen van anciens, gewezen personeelsleden, leerkrachten, jongens van ooit, plus exclusief van de wereldbekende musicus François Glorieux, die verscheidene keren voor de kinderen in de oude Tritonzaal improvisatieconcerten op een vleugelpiano heeft gespeeld). In de scène geeft hij ook een uitleg met pianospel, die wonderwel aansluit bij de muzikale, beeld- en fantasierijke muzieklessen van gewezen onderwijzer Hilaire Maertens. De film bevat ook veel sfeer-, binnen- en buitenbeelden en een rondleiding door pappie Francis Asaert.

Tot zondag in 't Wrak.

29.09.2012 - 22:17:33 Jean-Pierre Dubois/Science Press vzw
Gegroet
Zondag zal ik uiteindelijk op reportage zijn, ergens in het binnenland. Noodzaak en keuze, uiteraard. Over mijn nieuwe en beschikbare journalistieke dvd-documentaires 'Francis vertelt...',
'Dag anciens' en 'Voortleven' (met en over Mark De Baerdemaeker) kan ik iedereen per mail informeren:

jpdubois@sciencepress.be

gsm 0485 295 279

Een goede zondag in en rond het ZPM.


A l'amphithéatre tout frais repeint
01.10.2012 - 11:15:07 Patrick Bottu
Encore un grand merciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Marc pour cette belle journée chargée en émotions, ensoleillée et couronnée par un délicieux
BBQ .
A refaire………
Peux être une idée pour l’année prochaine!
Pour le prochain « Rassemblement –Verzameling » un match de baseball ou un feu de camp dans le « grote put » s’il n’est pas tout à fait recouvert de végétation.....


Einstein et sa femme devant la “Villa savoyarde” pendant l'été 1933.
01.10.2012 - 11:35:47 Marc Doigny
Bonjour Patrick et merci de ta visite.

Pour l'année prochaine, on va à nouveau essayer quelque chose de différent, par exemple la visite guidée "Einstein" au Coq (Albert Einstein a séjourné au Coq avant la seconde guerre modiale, avant d'émmigrer définitivement aux Etats Unis). On va demander un guide officiel de la commune. Tout cela ne sont évidemment que des projets et on aimerait bien avoir le feedback de nombreux anciens.

Volgend jaar proberen we opnieuw iets nieuws, bijvoorbeeld de Einstein-rondleiding in De Haan (Albert Einstein verbleef enkele maanden in De Haan vooralleer definitief naar Amerika te immigreren). Laat ons weten wat je daarvan denkt!

08.11.2013 - 19:47:47 hombrouckx ivan
Ivan heeft nu een eigen pagina: Ivan Hombrouckx
[XSSI Error in directive include in line 166: Not Found]